ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО: ІНФОРМОВАНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Губені Ю.Е. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО: ІНФОРМОВАНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯМета. Визначення стану інформованості окремих економічно активних груп населення фаховими знаннями про зміст та складові підприємництва, зокрема про сутність та особливості основних організаційно-правових форм його здійснення.Методика дослідження. Стаття виконана на основі емпіричних даних, отриманих при виконанні деяких прикладних академічних та дослідницьких проектів. Проєкти виконувались у селах Львівщини. За змістом та методикою виконання проекти були ізольованими. Деякі дослідження мали позапроектний характер. В публікації використано монографічний метод та методи порівняння, синтезу та аналізу даних результатів опитування окремих груп населення про сутність і особливості основних організаційно-правових форм його здійснення.Результати дослідження. Встановлено, що сільське населення Львівщини, зокрема його економічно активні групи мають достатню інформаційну орієнтацію стосовно змісту, складових та наслідки підприємницької діяльності. В загальному підприємницька орієнтація сільських жителів зростає, а невизначеність зменшується. Студенти аграрних закладів вищої освіти достатньо добре орієнтовані стосовно змісту та складових підприємництва, дещо вищий рівень орієнтації мають студенти інженерних напрямків. Досліджено поінформованість економічно активних жителів села стосовно поширених організаційних форм підприємництва. Зокрема, встановлено достатній рівень знань стосовно фермерських господарств, деяких господарських товариств та приватних підприємців. Менш поширені або складні форми здійснення підприємництва є маловідомими для жителів села.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше визначено рівень інформаційного усвідомлення жителями села змісту та особливостей основних організаційних форм підприємництва. Обґрунтовано необхідність доступних для сприйняття громадянами способів інформування та економічної просвіти.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження мають практичне значення для формування інформаційних та просвітницьких кампаній у сільській місцевості стосовно організаційних форм підприємництва.Ключові слова: інформація; підприємництво; організаційно-правові форми; власна справа; сільські жителі. Губени Ю.Э. ОРГАНИЗАЦИОННЫЕ ФОРМЫ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВО: ИНФОРМИРОВАННОСТЬ СЕЛЬСКОГО НАСЕЛЕНИЯЦель. Определение состояния информированности отдельных экономически активных групп населения профессиональными знаниями о содержании и составляющих предпринимательства, в частности о сущности и особенностях основных организационно-правовых форм его осуществления.Методика исследования. Статья выполнена на основе эмпирических данных, полученных при выполнении некоторых прикладных академических и исследовательских проектов. Проекты выполнялись в селах Львовщины. По содержанию и методике выполнения проекты были изолированными. Некоторые исследования имели внепроектный характер. В публикации использованы монографический метод и методы сравнения, синтеза и анализа данных результатов опроса отдельных групп населения о сущности и особенностях основных организационно-правовых форм его осуществления.Результаты исследования. Установлено, что сельское население Львовщины, в частности его экономически активные группы имеют достаточную информационную ориентацию относительно содержания, составляющих и результатов предпринимательской деятельности. В общем предпринимательская ориентация сельских жителей возрастает, а неопределенность уменьшается. Студенты аграрных заведений высшего образования достаточно хорошо ориентированы о содержании и составляющих предпринимательства, несколько высший уровень ориентации имеют студенты инженерных направлений. Исследована осведомленность экономически активных жителей села о наиболее распространенных организационных форм предпринимательства. В частности, установлено достаточный уровень знаний о фермерских хозяйствах, некоторых хозяйственных обществах и частных предпринимателях. Менее распространенные или сложные формы осуществления предпринимательства малоизвестны сельским жителям.Научная новизна результатов исследования. Впервые определен уровень информационной осведомленности жителей села о содержании и особенностях основных организационных форм предпринимательства. Обоснована необходимость доступных для восприятия гражданами способах информирования и экономического просвещения.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования имеют практическое значение для формирования информационных и просветительских кампаний в сельской местности относительно предпринимательства и организационных форм предпринимательства.Ключевые слова: информация; предпринимательство; организационно-правовые формы; собственное дело; сельские жители. Hubeni Yu.Ye. ORGANIZATIONAL ENTREPRENEURSHIP FORMS AND ENTREPRENEURSHIP: RURAL POPULATION AWARENESSPurpose. The aim of the article is determination of the state of awareness of certain economically active groups of the population by professional knowledge about the content and components of entrepreneurship, in particular about the essence and peculiarity of main organizational legal forms of its realization.Methodology of research. The article is published on the basis of empiric data received while making some applied academic and research projects. The projects were made in villages of Lviv region. According to the content and methods of fulfilling the projects were isolated. Some researchers were of out-of-project character. The monographic method and methods for comparing, synthesizing and analyzing data from the results of a survey of individual population groups on the essence and peculiarity of main organizational legal forms of its realization was applied in this publication.Results. It is established that rural population of Lviv region, its active in terms of economy groups, in particular, are informed enough of the content, components and consequences of entrepreneurship activity. In general, entrepreneurship awareness of village dwellers is increasing, and uncertainty is decreasing. The students of agrarian higher educational institutions are rather well-oriented as for entrepreneurship content and components, though the students of engineering branch have some higher level of orientation. The awareness of active in terms of economy villagers, concerning widely spread organizational entrepreneurship forms, is studied. Particularly, sufficient level of knowledge concerning farms, some companies and private entrepreneurs is established. Less spread or complicated forms of entrepreneurship are unknown among village dwellers.Originality. Informational awareness level of the content and peculiarities of main organizational entrepreneurship forms by rural population is established for the first time. The necessity of available ways of informing and economic educating for the citizens to perceive is substantiated.Practical value. Research results have practical significance for forming informational and educational companies dealing with organizational entrepreneurship forms in rural area.Key words: information; entrepreneurship; organizational and legal forms; private business; rural dwellers.
Keywords: Ключові слова; інформація; підприємництво; організаційно-правові форми; власна справа; сільські жителі.