ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ: ПРАКТИКА ТА ПРОБЛЕМАТИКА СПРАВЛЯННЯ В МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Карпишин Н.І., Ніпіаліді О.Ю. ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ: ПРАКТИКА ТА ПРОБЛЕМАТИКА СПРАВЛЯННЯ В МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ УКРАЇНИМета. Дослідження практики надходжень податку на доходи фізичних осіб в місцеві бюджети України в умовах децентралізаційної реформи з метою визначення найбільш актуальних проблем справляння ПДФО та розробки пропозиції щодо підвищення його фіскальної ролі на місцевому рівні.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи: аналізу, синтезу та узагальнення ‒ при опрацюванні літературних, статистичних, законодавчих та Internet-джерел з теми дослідження; методи систематизації і узагальнення даних, порівняння та деталізації ‒ при проведенні аналізу бюджетних показників; графічний і табличний методи ‒ для наочного представлення опрацьованих даних; абстрактно-логічний метод – для узагальнення викладеного матеріалу і формулювання висновків.Результати дослідження. Визначено фіскальну роль та чинники зростання ПДФО в місцевих бюджетах України у період проведення децентралізаційної реформи. Встановлено, що органи місцевого самоврядування неповною мірою використовують потенціал ПДФО для наповнення місцевих бюджетів. Обґрунтовано основні резерви зростання доходів місцевих бюджетів від ПДФО, а саме: вирішення проблеми нелегального працевлаштування з метою легалізації доходів для оподаткування; покращення співпраці з органами ДФСУ і підвищення ефективності контролю за справлянням податку; вдосконалення роботи з управління активами громади; підвищення прозорості та посилення участі населення в управлінні громадою.Наукова новизна результатів дослідження. Визначено основні напрями діяльності органів місцевого самоврядування, які сприятимуть поступовому зростанню обсягів надходжень від податку на доходи фізичних осіб в доходах місцевих бюджетів України.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані в діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих фінансових органів при розробці політики зростання обсягів надходжень ПДФО в доходах місцевих бюджетів.Ключові слова: податок на доходи фізичних осіб; місцеві бюджети; доходи місцевих бюджетів; органи місцевого самоврядування. Карпишин Н.И., Нипиалиди А.Ю. НАЛОГ НА ДОХОДЫ ФИЗИЧЕСКИХ ЛИЦ: ПРАКТИКА И ПРОБЛЕМАТИКА ВЗИМАНИЯ В МЕСТНЫЕ БЮДЖЕТЫ УКРАИНЫЦель. Исследование практики поступлений налога на доходы физических лиц в местные бюджеты Украины в условиях децентрализационной реформы с целью определения наиболее актуальных проблем взимания НДФЛ и разработки предложений по повышению его фискальной роли на местном уровне.Методика исследования. Для достижения поставленной цели использованы следующие методы: анализа, синтеза и обобщения – при обработке литературных, статистических, законодательных и Internet-источников по теме исследования; методы систематизации и обобщения данных, сравнения и детализации – при проведении анализа бюджетных показателей; графический и табличный методы – для наглядного представления обработанных данных; абстрактно-логический метод – для обобщения изложенного материала и формулирования выводов.Результаты исследования. Определены фискальная роль и факторы роста НДФЛ в местных бюджетах Украины в период проведения децентрализационной реформы. Установлено, что органы местного самоуправления не в полной мере используют потенциал НДФЛ для наполнения местных бюджетов. Обоснованы основные резервы роста доходов местных бюджетов от НДФЛ, а именно: решение проблемы нелегального трудоустройства с целью легализации доходов для налогообложения; улучшение сотрудничества с органами ГФСУ и повышения эффективности контроля за взиманием налога; совершенствование работы по управлению активами на местном уровне; повышение прозрачности и усиление участия населения в управлении.Научная новизна результатов исследования. Определены основные направления деятельности органов местного самоуправления, которые будут способствовать постепенному росту объемов поступлений от налога на доходы физических лиц в доходах местных бюджетов Украины.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы в деятельности органов местного самоуправления и местных финансовых органов при разработке политики роста поступлений от НДФЛ в доходах местных бюджетов.Ключевые слова: налог на доходы физических лиц; местные бюджеты; доходы местных бюджетов; органы местного самоуправления. Karpyshyn N.I., Nipialidi O.Yu. PERSONAL INCOME TAX: PRACTICE AND PROBLEMS OF MANAGEMENT IN LOCAL BUDGETS OF UKRAINEPurpose. The aim of the article is investigation of the practice of tax income on individuals in the local budgets of Ukraine in the context of decentralized reform in order to identify the most pressing problems of collecting PITs and develop a proposal to increase its fiscal role at the local level.Methodology of research. The following methods are used to achieve this goal: analysis, synthesis and generalization – in the processing of literary, statistical, legislative and Internet sources on the topic of research; methods of systematization and generalization of data, comparison and detail – when conducting analysis of budget indicators; graphical and tabular methods – for visual representation of the processed data; abstract and logical method – to summarize the material presented and formulate conclusions.Findings. The fiscal role and factors of PIT growth in the local budgets of Ukraine during the period of decentralization reform have been determined. Local governments are found to be underutilizing the potential of PITs to replenish local budgets. The main reserves for the growth of local budget revenues from the PIT are substantiated, namely: solving the problem of illegal employment with the aim of legalizing income for taxation, improving cooperation with the SFSU bodies and improving the efficiency of tax control; improving community asset management; increasing transparency and enhancing community involvement in community governance.Originality. The main directions of activity of local self-government bodies that will contribute to the gradual increase in the volume of revenues from the personal income tax in the revenues of local budgets of Ukraine are identified.Practical value. The results of the study can be used in the activities of local governments and local financial authorities in developing a policy of increasing PIT (personal income tax) revenues in local budget revenues.Key words: personal income tax; local budgets; local budget revenues; local governments.
Keywords: Ключові слова; податок на доходи фізичних осіб; місцеві бюджети; доходи місцевих бюджетів; органи місцевого самоврядування.