ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ МСП ЯК ОСНОВА РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ЕКОНОМІКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Тищенко В.Ф., Красна А.О. ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ МСП ЯК ОСНОВА РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ЕКОНОМІКИМета. Проведення детального аналізу впливу величини легкості ведення бізнесу в країні (що надається рейтинговою оцінкою) та зростання інновацій в країні (що відображається у зміні глобального інноваційного індексу) на зміну величини ВВП на душу населення.Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є роботи зарубіжних і вітчизняних вчених в галузі розвитку інноваційної діяльності. Для досягнення поставленої мети в процесі написання статті використовувалися: методи теоретичного узагальнення – для виділення загальних ознак інноваційної діяльності в Україні; статистичний аналіз – для оцінки стану інноваційної діяльності, легкості ведення бізнесу в Україні; метод кластерного аналізу – для здійснення класифікації країн на основі величин GII, Ease of Doing Business Index та ВВП; метод кореляційного аналізу – для оцінки впливу інновацій та легкості ведення бізнесу на ВВП на душу населення; графічний та табличний – для наочного представлення результатів дослідження.Результати дослідження. Встановлено особливості стану інноваційної діяльності в країні. Обґрунтовано, що значення глобального індексу інновацій (GII) та легкості ведення бізнесу (Ease of Doing Business) безпосередньо впливає на рівень ВВП на душу населення. Проведено класифікацію країн за значеннями цих показників та визначено місце України.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження впливу інноваційного розвитку та легкості ведення бізнесу країни на зміну ВВП, зокрема проведена кластеризація за цими показниками визначила положення України на міжнародній арені.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть використовуватися майбутніми дослідниками для усвідомлення ролі інноваційної діяльності малих і середніх підприємств у розвитку вітчизняної економіки.Ключові слова: інновації; інноваційна діяльність; інноваційний розвиток; МСП; глобальний інноваційний індекс; індекс легкості ведення бізнесу. Тищенко В.Ф., Красная А.А. ИННОВАЦИОННАЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ МСП КАК ОСНОВА РАЗВИТИЯ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ЭКОНОМИКИЦель. Проведение детального анализа влияния величины легкости ведения бизнеса в стране (что представляется рейтинговой оценкой) и рост инноваций в стране (что отражается в изменении глобального инновационного индекса) на изменение величины ВВП на душу населения.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются работы зарубежных и отечественных ученых в отрасли развития инновационной деятельности. Для достижения поставленной цели в процессе написания статьи использовались: методы теоретического обобщения – для выделения общих признаков инновационной деятельности в Украине; статистический анализ – для оценки состояния инновационной деятельности, легкости ведения бизнеса в Украине; метод кластерного анализа – для осуществления классификации стран на основе величин GII, Ease of Doing Business Index и ВВП; метод корреляционного анализа – для оценки влияния инноваций и легкости ведения бизнеса на ВВП на душу населения; графический и табличный – для наглядного представления результатов исследования.Результаты исследования. Установлены особенности состояния инновационной деятельности в стране. Обосновано, что значение глобального индекса инноваций (GII) и легкости ведения бизнеса (Ease of Doing Business) непосредственно влияет на уровень ВВП на душу населения. Проведена классификация стран по значениям этих показателей и определено место Украины.Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развитие исследование влияния инновационного развития и легкости ведения бизнеса страны на изменение ВВП, в частности проведенная кластеризация по этим показателям определила положение Украины на международной арене.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут использоваться будущими исследователями для определения роли инновационной деятельности малых и средних предприятий в развитии отечественной экономики.Ключевые слова: инновации; инновационная деятельность; инновационное развитие; МСП; глобальный инновационный индекс; индекс легкости ведения бизнеса.  Tyshchenko V.F., Krasna A.O. INNOVATIVE ACTIVITY OF SMES AS A BASIS FOR DEVELOPMENT OF DOMESTIC ECONOMYPurpose. The aim of the article is conducting a detailed analysis of the impact of ease of doing business in the country (provided by the rating) and the growth of innovation in the country (reflected in the change in the global innovation index) on the change in GDP per capita.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the works of foreign and domestic scientists in the field of innovative development. The following methods are used in the process of writing the article in order to achieve this goal: theoretical generalization – to highlight common features of innovative activity in Ukraine; statistical analysis – to assess the state of innovation, ease of doing business in Ukraine; cluster analysis – to classify countries based on GII, Ease of Doing Business Index and GDP; correlation analysis – to assess the impact of innovation and ease of doing business on GDP per capita; graphical and tabular – for visual presentation of research results.Findings. The peculiarities of the state of innovative activity in the country are established. It is argued that the value of the Global Innovation Index (GII) and the ease of doing business (Ease of Doing Business) have a direct impact on GDP per capita. The countries are classified by the values of these indicators and the place of Ukraine is determined.Originality. There has been a further development of research into the impact of innovative development and ease of doing business on the country's GDP change, in particular, the clustering of these indicators has determined the position of Ukraine in the international arena.Practical value. The obtained results of the study may be used by future researchers to understand the role of innovation activities of small and medium-sized enterprises in the development of the domestic economy.Key words: innovation; innovative activity; innovative development; SMEs; global innovation index; ease of doing business index.
Keywords: Ключові слова; інновації; інноваційна діяльність; інноваційний розвиток; МСП; глобальний інноваційний індекс; індекс легкості ведення бізнесу.