АУДИТ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Кащена Н.Б., Яцюк О.В., Богомаз О.П. АУДИТ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВАМета. Обґрунтування теоретичних засад та організаційно-методичних аспектів аудиту зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) як складової інформаційної системи управління сталим розвитком підприємства.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети і виконання окреслених завдань використано такі методи: аналізу і синтезу – для ідентифікації складових інформаційної системи управління сталим розвитком підприємства та обґрунтування теоретичних засад аудиту ЗЕД; системного підходу – для розробки організаційно-методичних аспектів аудиту ЗЕД; узагальнення – для адаптації міжнародних стандартів аудиту до специфіки ЗЕД і визначення їх ролі в управлінні сталим розвитком; комплексний підхід – для формулювання рекомендацій щодо інтеграції результатів аудиту в стратегічне управління та комунікацію зі стейкхолдерами; табличний і графічний методи – для наочного відображення основних положень і результатів дослідження.Результати дослідження. Обґрунтовано теоретичний базис аудиту ЗЕД, що поєднує ризик-орієнтований і комплексний підходи, інтеграцію ESG-критеріїв і зменшення інформаційної асиметрії. Запропоновано організаційно-методичні засади аудиту, які охоплюють усі модулі інформаційної системи управління сталим розвитком підприємства і передбачають застосування міжнародних стандартів звітності і аудиту, новітніх цифрових рішень та аналітичних платформ. Сформульовано рекомендації щодо інтеграції результатів аудиту в стратегічне управління через управління ризиками, автоматизацію та ESG-ініціативи, а також комунікацію зі стейкхолдерами шляхом прозорої звітності й цифрових каналів.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено комплексний підхід до аудиту ЗЕД як наскрізного елемента інформаційної системи управління сталим розвитком, що інтегрує фінансові, екологічні та соціальні аспекти. Удосконалено методологію аудиту шляхом врахування ESG-критеріїв, ризик-орієнтованості та цифрових інструментів, що відповідає сучасним викликам євроінтеграції.Практична значущість результатів дослідження. Розроблені рекомендації дозволяють підприємствам підвищити ефективність ЗЕД, знизити ризики, забезпечити відповідність міжнародним стандартам і зміцнити довіру стейкхолдерів. Впровадження автоматизації та ESG-ініціатив сприяє конкурентоспроможності та сталому розвитку в умовах глобального ринку.Ключові слова: аудит ЗЕД, сталий розвиток, інформаційна система, ESG-критерії, ризик-орієнтований підхід, інтегрована звітність, стратегічне управління, стейкхолдери. Kashchena N.B., Yatsiuk О.V., Bogomaz О.P. AUDIT OF FOREIGN ECONOMIC ACTIVITIES IN THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT MANAGEMENT SYSTEM OF AN ENTERPRISE Purpose. The aim of the article is to substantiate the theoretical foundations and organizational and methodological aspects of the audit of foreign economic activity (FEA) as a component of the information system for managing sustainable development of an enterprise.Methodology of research. To achieve this goal and fulfil the outlined tasks, the following methods were used: analysis and synthesis – to identify the components of the information system for managing the sustainable development of an enterprise and substantiate the theoretical foundations of the FEA audit; systematic approach – to develop organizational and methodological aspects of the FEA audit; generalization – to adapt international audit standards to the specifics of FEA and determine their role in managing sustainable development; integrated approach – to formulate recommendations for integrating audit results into the strategic plan.Findings. The theoretical basis for auditing foreign economic activity, which combines risk-oriented and integrated approaches, integration of ESG criteria and reduction of information asymmetry, is substantiated. The organizational and methodological principles of audit are proposed, covering all modules of the information system for managing the sustainable development of an enterprise, and involving the application of international reporting and auditing standards, the latest digital solutions and analytical platforms. Recommendations for integrating audit results into strategic management through risk management, automation and ESG initiatives, as well as communication with stakeholders through transparent reporting and digital channels are formulated.Originality. An integrated approach to auditing foreign economic activity as a cross-cutting element of the sustainable development management information system that integrates financial, environmental and social aspects has been developed. The audit methodology has been improved by taking into account ESG criteria, risk orientation and digital tools, which meets the current challenges of European integration.Practical value. The developed recommendations allow enterprises to increase the efficiency of foreign economic activity, reduce risks, ensure compliance with international standards and strengthen stakeholder confidence. The introduction of automation and ESG initiatives contributes to competitiveness and sustainable development in the global market.Key words: foreign economic activity audit, sustainable development, information system, ESG criteria, risk-based approach, integrated reporting, strategic management, stakeholders.
Keywords: аудит ЗЕД; сталий розвиток; інформаційна система; ESG-критерії; ризик-орієнтований підхід; інтегрована звітність; стратегічне управління; стейкхолдери.