ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Вавринець В.Я.  ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХМета. Аналіз теоретичних засад та практичних аспектів інноваційного розвитку підприємства в умовах сучасних викликів, з акцентом на інтеграцію цифровізації та застосування штучного інтелекту як ключових драйверів підвищення конкурентоспроможності та сталого розвитку.Методика дослідження. У статті застосовано системний підхід, загальні та спеціальні методи дослідження, зокрема: методи порівняльного аналізу, контент-аналізу останніх публікацій і досліджень у сфері інноваційного розвитку підприємства, зокрема застосування штучного інтелекту; дедукції та індукції – для формулювання наукової гіпотези роботи, законів та принципів; формально-логічний – для здійснення теоретичних узагальнень, обґрунтування методики дослідження, формулювання висновків; монографічний – для дослідження змісту інноваційного розвитку підприємства; метод аналізу та синтезу, що дозволило здійснити систематизацію наукових підходів щодо інноваційного розвитку підприємств.Результати дослідження. Обґрунтовано необхідність активізації інноваційної активності підприємств як єдиного ефективного шляху розвитку економіки в сучасних умовах. Встановлено, що інновації виступають ключовим рушієм розвитку сучасних підприємств, сприяючи трансформації технологічних, організаційних та управлінських процесів. Доведено, що інноваційна діяльність охоплює не лише впровадження нових продуктів і технологій, а й глибокі зміни у структурі мислення, корпоративній культурі та організаційній взаємодії в межах підприємства. Проведено оцінювання інвестицій в штучний інтелект. Проаналізовано, що в умовах швидких змін глобального ринку, цифровізації та посилення конкуренції, інноваційна спроможність підприємства визначає його конкурентоспроможність і адаптивність. Особливу увагу приділено ролі штучного інтелекту як стратегічного ресурсу у межах Індустрії 4.0. Зроблено висновок, що його інтеграція в управлінські та виробничі процеси суттєво підвищує ефективність і відкриває нові можливості для сталого розвитку та ринкового зростання.Наукова новизна результатів дослідження. Доведено, що інтеграція штучного інтелекту в інноваційний розвиток підприємства, на відміну від існуючих підходів, дає змогу радикально переосмислити стратегічні цілі та бізнес-процеси, забезпечуючи підвищення ефективності та конкурентоспроможності в умовах цифровізації. Встановлено, що генеративні моделі штучного інтелекту є потужним інструментом для оптимізації бізнес-процесів, що, на відміну від традиційних методів, дає змогу обробляти великі масиви даних із вищою швидкістю та точністю, відкриваючи нові можливості для інновацій у виробництві, фінансах та державному секторі. Обґрунтовано, що модель інноваційного розвитку підприємства, яка поєднує стратегічну адаптацію та системне оновлення з цифровою трансформацією та інтеграцією технологій (включно з Інтернетом речей та аналітикою великих даних), на відміну від існуючих моделей, дасть змогу створити гнучку та стійку інноваційну екосистему. Набуло подальшого розвитку розуміння ролі штучного інтелекту як мультидисциплінарного каталізатора, який трансформує не лише виробничі, а й управлінські, логістичні та маркетингові процеси, сприяючи формуванню нових бізнес-можливостей.Практична значущість результатів дослідження. Запропонований підхід до організації інноваційного розвитку підприємства дасть змогу підприємствам комплексно інтегрувати інноваційні технології, оптимізувати бізнес-процеси та оперативно адаптуватися до змін зовнішнього середовища, таких як зростання конкуренції та технологічні тренди.Ключові слова: інновація, інноваційний розвиток підприємства, цифровізація, бізнес-процес, штучний інтелект. Vavrynets V.Ya. INNOVATIVE DEVELOPMENT OF INDUSTRIAL ENTERPRISES IN THE CURRENT ENVIRONMENTPurpose. The aim of the article is to analyse the theoretical foundations and practical aspects of innovative development of enterprises in the context of modern challenges, with an emphasis on the integration of digitalization and the application of artificial intelligence as key drivers of competitiveness and sustainable development.Methodology of research. The article uses a systematic approach, general and special research methods, in particular: methods of comparative analysis, content analysis of recent publications and research in the field of innovative development of enterprises, in particular the application of artificial intelligence; deduction and induction – to formulate scientific hypotheses, laws and principles; formal-logical – for theoretical generalizations, justification of the research methodology, and formulation of conclusions; monographic – for researching the content of innovative enterprise development; the method of analysis and synthesis, which allowed for the systematization of scientific approaches to innovative enterprise development.Findings. The necessity of intensifying innovative activity of enterprises as the only effective way of economic development in modern conditions is substantiated. The study found that innovation is a key driver of modern enterprise development, contributing to the transformation of technological, organizational, and management processes. It has been proven that innovative activity encompasses not only the introduction of new products and technologies, but also profound changes in the structure of thinking, corporate culture, and organizational interaction within the enterprise. An assessment of investments in artificial intelligence was carried out. It was analyzed that in the context of rapid changes in the global market, digitalization, and increased competition, the innovative capacity of an enterprise determines its competitiveness and adaptability. Particular attention was paid to the role of artificial intelligence as a strategic resource within Industry 4.0. It is concluded that its integration into management and production processes significantly increases efficiency and opens up new opportunities for sustainable development and market growth.Originality. It has been proven that the integration of artificial intelligence into the innovative development of an enterprise, unlike existing approaches, makes it possible to radically rethink strategic goals and business processes, ensuring increased efficiency and competitiveness in the context of digitalization. It has been established that generative artificial intelligence models are a powerful tool for optimizing business processes, which, unlike traditional methods, allows for the processing of large data sets with greater speed and accuracy, opening up new opportunities for innovation in manufacturing, finance, and the public sector. It has been substantiated that a model of innovative enterprise development that combines strategic adaptation and systemic renewal with digital transformation and technology integration (including the Internet of Things and big data analytics), unlike existing models, will enable the creation of a flexible and sustainable innovation ecosystem. The understanding of the role of artificial intelligence as a multidisciplinary catalyst that transforms not only production but also management, logistics, and marketing processes, contributing to the formation of new business opportunities, has been further developed.Practical value. The proposed approach to organizing innovative development of enterprises will enable them to comprehensively integrate innovative technologies, optimize business processes, and quickly adapt to changes in the external environment, such as increased competition and technological trends.Key words: innovation, innovative development of the enterprise, digitalization, business process, artificial intelligence.
Keywords: інновація; інноваційний розвиток підприємства; цифровізація; бізнес-процес; штучний інтелект.