РОЛЬ ЕКОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ У ТРАНСФОРМАЦІЇ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Брич В.Я., Петруха Н.М.  РОЛЬ ЕКОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ У ТРАНСФОРМАЦІЇ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВМета. Виокремлення й систематизація існуючих екологічних інновацій в туристичній галузі.Методика дослідження. Дослідження проводилося з використанням методів наукового пізнання. У дослідженні було використано метод аналізу статистичних даних для оцінювання рівня забруднення від туристичної діяльності, метод порівняльного аналізу ‒ для виявлення вигід і ризиків впровадження екологічних інновацій, а також метод систематизації ‒ для визначення найбільш затребуваних екологічних інновацій серед туристичних підприємств.Результати дослідження. Проведено аналіз рівня забруднення від туристичної діяльності, що підтвердив суттєву диспропорцію у викидах CO2 між країнами з високою мобільністю населення та менш розвиненими регіонами. Визначено основні вигоди екологічних інновацій для туристичних підприємств, такі як зниження витрат, підвищення конкурентоспроможності та покращення репутації, а також ключові ризики, зокрема високі початкові інвестиції та регуляторні обмеження. Проведено систематизацію екологічних інновацій, серед яких найбільший попит мають карбон-нейтральне розміщення, регенеративний туризм, блокчейн для прозорості, штучний інтелект для сталого туризму, чистий транспорт, віртуальні та AR-технології, біофільний дизайн, альтернативне пакування тощо. Виявлено, що рівень впровадження екологічних інновацій у туристичну діяльність залишається недостатнім, що зумовлено економічними та організаційними бар’єрами.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше систематизовано вигоди та ризики впровадження екологічних інновацій у туристичну діяльність для трьох інституціональних рівнів: туристичних підприємств, територіальних громад та держави.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути корисними для туристичних підприємств, державних органів, місцевих громад та науковців при розробці стратегій сталого розвитку, впровадженні екологічних інновацій.Ключові слова: екотехнології, сталий туризм, забруднення, віртуальні та AR-технології, чистий транспорт, штучний інтелект, туристи. Brych V.Ya., Petrukha N.M.  THE ROLE OF ECOLOGICAL INNOVATIONS IN THE TRANSFORMATION OF TOURISM ENTERPRISESPurpose. The aim of the article is to single out and systematize existing ecological innovations in the tourism industry.Methodology of research. The study was conducted using the methods of scientific knowledge. The study used the method of statistical data analysis to assess the level of pollution from tourism activities, the method of comparative analysis ‒ to identify the benefits and risks of introducing environmental innovations, and the method of systematisation ‒ to identify the most popular environmental innovations among tourism enterprises.Findings. As part of the study, the author analysed the level of pollution from tourism activities, which confirmed a significant disparity in CO2 emissions between countries with high population mobility and less developed regions. The main benefits of environmental innovations for tourism enterprises, such as cost reduction, increased competitiveness and improved reputation, as well as key risks, such as high initial investment and regulatory restrictions, are identified.The article systematises environmental innovations, among which the most popular are carbon-neutral accommodation, regenerative tourism, blockchain for transparency, artificial intelligence for sustainable tourism, clean transport, virtual and AR technologies, biophilic design, alternative packaging, etc. It is found that the level of implementation of environmental innovations in tourism activities remains insufficient due to economic and organisational barriers.Originality. For the first time, the benefits and risks of introducing environmental innovations in tourism activities for three institutional levels are systematised: tourism enterprises, territorial communities and the state.Practical value. The results of the study can be useful for tourism enterprises, government agencies, local communities and scientists in developing sustainable development strategies and implementing environmental innovations.Key words: ecotechnology, sustainable tourism, pollution, virtual and AR technologies, clean transport, artificial intelligence, tourists.
Keywords: екотехнології; сталий туризм; забруднення; віртуальні та AR-технології; чистий транспорт; штучний інтелект; туристи.