МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Чайковський Є.Я.  МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИМета. Розробка моделі оцінювання фінансової стабільності банківської системи на основі інтегрального індексу фінансової стабільності, що сприятиме підтриманню економічної безпеки держави, а також застосування методу сценарного прогнозування для врахування різноманітних ризиків і невизначеностей, що впливають на стабільність банківської системи.Методика дослідження. Під час дослідження застосовувалися наступні методи: метод нормалізації показників – для приведення показників до єдиної шкали (0; 1); метод експертних оцінок – для визначення вагових коефіцієнтів; метод середньозваженого індексу – для розрахунку інтегрованого індексу фінансової стабільності; метод порівняльного аналізу – для визначення оптимальних діапазонів для кожного з показників; статистичний метод – для аналізу змінності показників за роки, виявлення трендів і кореляцій між різними елементами фінансової стабільності; метод узагальнення – для формування основних результатів.Результати дослідження. Розглянуто інтегрований індекс фінансової стабільності (ІФС) як важливий інструмент для оцінювання та моделювання стійкості банківської системи до економічних і фінансових шоків. Представлено методику розрахунку ІФС, яка включає п’ять етапів: вибір ключових індикаторів фінансової стабільності, нормалізацію показників, визначення вагових коефіцієнтів, розрахунок інтегрованого показника та класифікацію рівня стабільності банківської системи. На основі цієї методики здійснено розрахунок ІФС для періоду 2019‒2024 років та прогноз на 2025‒2030 роки за трьома сценаріями (песимістичним, базовим та оптимістичним). Результати свідчать про ефективність застосування сценарного аналізу для прогнозування стабільності банківської системи, що дозволяє враховувати різноманітні ризики та економічні фактори, а також оцінювати здатність системи реагувати на зміни в економічному середовищі.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку застосування інтегрованого індексу фінансової стабільності банківської системи як важливого інструмента для оцінювання і моделювання фінансової стабільності, а також методу сценарного прогнозування, який дозволяє враховувати різноманітні ризики та невизначеності, що впливають на стабільність банківської системи.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження забезпечують глибоке розуміння інструментів для оцінювання та моделювання фінансової стабільності. Зокрема, результати сприяють вдосконаленню політики НБУ та інших державних органів щодо своєчасного виявлення проблем у банківській системі і прийняття обґрунтованих рішень для підтримки стабільності фінансового сектору. Застосування методу сценарного прогнозування дозволяє оцінювати майбутні ризики та невизначеності, які можуть вплинути на фінансову стабільність, а також розробляти стратегічні плани для зміцнення системи в умовах різних економічних сценаріїв. Це дає змогу ефективніше реагувати на можливі економічні шоки та адаптувати політику макропруденційного регулювання, забезпечуючи стійкість банків і стабільність економіки в цілому.Ключові слова: індекс фінансової стабільності, банківська система, макропруденційні показники, нормативи капіталу, ліквідність, нормативи кредитного ризику, рентабельність активів, рентабельність капіталу, нормовані значення, інтегровані значення. Chaikovskyi Ye.Ya. MODEL FOR ASSESSING AND FORECASTING THE FINANCIAL STABILITY OF THE BANKING SYSTEM OF UKRAINEPurpose. The aim of the article is to develop a model for assessing the financial stability of the banking system based on the integral financial stability index, which will contribute to maintaining the economic security of the state, as well as the application of the scenario forecasting method to take into account various risks and uncertainties affecting the stability of the banking system.Methodology of research. The following methods were used during the study: the indicator normalization method – to bring the indicators to a single scale (0; 1); the expert assessment method – to determine the weighting coefficients; the weighted average index method – to calculate the integrated financial stability index; the comparative analysis method – to determine the optimal ranges for each indicator; the statistical method – to analyse the variability of indicators over the years, identify trends and correlations between different elements of financial stability; the generalization method – to form the main results.Findings. The integrated financial stability index (IFS) is considered as an important tool for assessing and modeling the resilience of the banking system to economic and financial shocks. The methodology for calculating the IFS is presented, which includes five stages: selection of key financial stability indicators, normalization of indicators, determination of weight coefficients, calculation of the integrated indicator, and classification of the level of stability of the banking system. Based on this methodology, the IFS was calculated for the period 2019-2024 and the forecast for 2025-2030 under three scenarios (pessimistic, baseline, and optimistic). The results indicate the effectiveness of using scenario analysis to predict the stability of the banking system, which allows taking into account various risks and economic factors, as well as assessing the system's ability to respond to changes in the economic environment.Originality. The application of the integrated financial stability index of the banking system as an important tool for assessing and modeling financial stability, as well as the scenario forecasting method, which allows taking into account various risks and uncertainties affecting the stability of the banking system, has been further developed.Practical value. The results of the conducted research provide a deep understanding of the tools for assessing and modeling financial stability. In particular, the results contribute to improving the policy of the NBU and other state bodies regarding the timely identification of problems in the banking system and making informed decisions to support the stability of the financial sector. The application of the scenario forecasting method allows assessing future risks and uncertainties that may affect financial stability, as well as developing strategic plans to strengthen the system under different economic scenarios. This makes it possible to respond more effectively to possible economic shocks and adapt macroprudential regulation policies, ensuring the stability of banks and the stability of the economy as a whole.Key words: financial stability index, banking system, macroprudential indicators, capital ratios, liquidity, credit risk ratios, return on assets, return on capital, normalized values, integrated values.
Keywords: індекс фінансової стабільності; банківська система; макропруденційні показники; нормативи капіталу; ліквідність; нормативи кредитного ризику; рентабельність активів; рентабельність капіталу; нормовані значення; інтегровані значення.