ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Мигаль О.Ф., Дударев О.О., Процяк А.І., Шевчук Ю.В. ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇМета. Дослідження особливостей формування інвестиційної привабливості України в умовах післявоєнного відновлення, з урахуванням нових безпекових викликів, процесів євроінтеграції та ролі стратегічних комунікацій – зокрема рекламних кампаній – як інструменту стимулювання притоку іноземних інвестицій у національну економіку.Методика дослідження. Для виконання поставлених у статті завдань було використано такі методи дослідження: аналіз, системний і комплексний підхід – для розгляду інвестиційної привабливості України як багатофакторного явища, що формується під впливом економічних, безпекових, інформаційних та інституційних чинників; статистичні методи – для оцінювання обсягів прямих іноземних інвестицій, галузевої та регіональної структури інвестицій, а також динаміки розвитку вітчизняного рекламного ринку; табличний метод – для структурованого подання результатів порівняльного аналізу національних і міжнародних рекламних кампаній; графічний метод – для візуалізації ключових тенденцій, зокрема у вигляді діаграм і схем. Обробка даних та оформлення графічних матеріалів здійснювалися із застосуванням сучасних комп’ютерних та інформаційних технологій.Результати дослідження. Проаналізовано сучасний стан інвестиційної привабливості України в контексті воєнних викликів та перспектив післявоєнного відновлення. Здійснено оцінку динаміки надходжень прямих іноземних інвестицій, визначено галузі, які демонструють найбільшу стійкість до кризових впливів та зберігають високий інвестиційний потенціал навіть в умовах високих ризиків. Виявлено, що стратегічні комунікації, зокрема цілеспрямовані рекламні кампанії відіграють дедалі важливішу роль у формуванні позитивного інвестиційного іміджу держави на міжнародній арені.Наукова новизна результатів дослідження. У межах даного дослідження здійснено комплексний аналіз формування інвестиційного потенціалу України в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення з урахуванням новітніх безпекових викликів, процесів євроінтеграції та впливу стратегічних комунікацій. Особливу увагу приділено вивченню ролі рекламних кампаній як сучасного інструменту публічної дипломатії, здатного посилити довіру до українського інвестиційного середовища. Практична значущість результатів дослідження. Сформовано прикладні рекомендації щодо посилення інвестиційної привабливості України в післявоєнний період через застосування низки заходів та використання комунікаційних інструментів, зокрема рекламних кампаній. Результати дослідження можуть бути використані органами державної влади, інституціями економічної дипломатії та інвестиційними агентствами для вдосконалення підходів до промоції України як безпечного, відкритого та перспективного напряму для прямих іноземних інвестицій. Ключові слова: інвестиційний потенціал, інвестиційна привабливість, євроінтеграція, ринок рекламних послуг, Україна, товари з високою доданою вартістю. Myhal O.F., Dudarev O.O., Protsiak A.I, Shevchuk Yu.V. INVESTMENT POTENTIAL OF UKRAINE AFTER THE WAR IN THE CONTEXT OF EUROPEAN INTEGRATIONPurpose. The aim of the article is to study the peculiarities of formation of Ukraine's investment attractiveness in the context of post-war recovery, taking into account new security challenges, European integration processes and the role of strategic communications – in particular, advertising campaigns – as a tool to stimulate the inflow of foreign investment into the national economy.Methodology of research. The following research methods were used to accomplish the tasks set out in the article: a systematic and comprehensive approach – to consider the investment attractiveness of Ukraine as a multifactorial phenomenon formed under the influence of economic, security, information and institutional factors; statistical methods – to assess the volume of foreign direct investment, the sectoral and regional structure of investment, as well as the dynamics of development of the domestic advertising market; tabular method – for a structured presentation of the results of a comparative analysis of national and international advertising campaigns; graphical method – for visualizing key trends, in particular in the form of diagrams and charts. Data processing and graphic design were carried out using modern computer and information technologies.Findings. The current state of Ukraine’s investment attractiveness in the context of military challenges and prospects for post-war recovery is analysed. The dynamics of foreign direct investment inflows is assessed, and the industries that demonstrate the greatest resistance to crisis influences and retain high investment potential even in conditions of high risks are identified. It has been found that strategic communications, in particular targeted advertising campaigns, play an increasingly important role in shaping the positive investment image of the state in the international arena.Originality. This study provides a comprehensive analysis of the formation of Ukraine's investment potential under martial law and post-war recovery, taking into account the latest security challenges, European integration processes, and the impact of strategic communications. Particular attention is paid to the role of advertising campaigns as a modern tool of public diplomacy that can increase confidence in the Ukrainian investment environment.Practical value. The practical significance of the study lies in the formation of applied recommendations for strengthening Ukraine's investment attractiveness in the post-war period through the application of a number of measures and the use of communication tools, including advertising campaigns. The results of the study can be used by public authorities, economic diplomacy institutions and investment agencies to improve approaches to promoting Ukraine as a safe, open and promising destination for foreign direct investment.Key words: investment potential, investment attractiveness, European integration, advertising services market, Ukraine, high value-added goods.
Keywords: інвестиційний потенціал; інвестиційна привабливість; євроінтеграція; ринок рекламних послуг; Україна; товари з високою доданою вартістю.