МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В КРИЗОВИХ УМОВАХ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Кравчук Н.О., Римар О.Г., Бортнік Н.В. МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В КРИЗОВИХ УМОВАХМета. Дослідження теоретико-прикладних аспектів застосування інструментів моделювання економічного розвитку підприємств в умовах кризи.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові та специфічні методи, такі як: індукції та дедукції, аналізу та синтезу – для визначення сутнісних характеристик економічного розвитку підприємства та напрямів їх моделювання; методи економіко-математичного моделювання – для розробки економетричних моделей прогнозування економічних індикаторів розвитку досліджуваного підприємства. Методологічною основою дослідження слугували наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених, присвячених моделювання економічного розвитку підприємства.Результати дослідження. Встановлено, що економічний розвиток підприємства слід розглядати як динамічний процес, що відображає якісні та кількісні зміни в діяльності організації, спрямовані на підвищення її ефективності, конкурентоспроможності та стійкості. Акцентовано, що ключовими можливостями, які надають економіко-математичні методи моделювання для розвитку сучасних суб’єктів господарювання є: аналіз поточного стану підприємства; прогнозування економічних показників; оптимізація ресурсів; оцінювання інноваційного розвитку; підтримка стратегічного планування; моніторинг і контроль; реалізація принципів сталого розвитку. Визначено, що можливості застосування моделювання індикаторів економічного розвитку підприємства охоплюють широкий спектр задач, що сприяють прийняттю ефективних рішень, прогнозуванню динаміки розвитку та управлінню ресурсами. Розроблено економетричні моделі прогнозування економічних індикаторів зовнішньоекономічної діяльності підприємства.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено економетричні моделі прогнозування економічних індикаторів зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «ВМК-Україна» в контексті подальшого економічного розвитку в кризових умовах. Також встановлено ключові напрями моделювання економічного розвитку підприємства.Практична значущість результатів дослідження. Розроблені економетричні моделі та результати їх застосування демонструють позитивну динаміку розвитку підприємства за умови впровадження антикризових заходів. Це свідчить про ефективність використання методів моделювання для підвищення конкурентоспроможності та забезпечення фінансової стабільності підприємства.Ключові слова: економічний розвиток, моделювання, економіко-математичні моделі, прогнозування, регресійний аналіз. Kravchuk N.O., Rymar O.H., Bortnik N.V. MODELLING THE ECONOMIC DEVELOPMENT OF AN ENTERPRISE IN CRISIS CONDITIONSPurpose. The aim of the article is to study the theoretical and applied aspects of the use of tools for modelling the economic development of enterprises in a crisis.Methodology of research. General scientific and specific methods were used to achieve this goal, such as: induction and deduction, analysis and synthesis – to determine the essential characteristics of economic development of an enterprise and directions of their modelling; methods of economic and mathematical modelling – to develop econometric models for forecasting economic indicators of the studied enterprise. The methodological basis of the study was the scientific works of foreign and domestic scholars on modelling the economic development of enterprise.Findings. It was determined that the economic development of enterprise should be considered as a dynamic process that reflects qualitative and quantitative changes in the activities of the organisation aimed at improving its efficiency, competitiveness and sustainability. It was emphasized that the key opportunities provided by economic and mathematical modelling methods for the development of modern business entities were: analysis of the current state of the enterprise; forecasting of economic indicators; optimisation of resources; assessment of innovative development; support for strategic planning; monitoring and control; implementation of the principles of sustainable development.It was determined that the possibilities of applying modelling of indicators of economic development of enterprise cover a wide range of tasks that facilitate effective decision-making, forecasting the dynamics of development and resource management. Econometric models for forecasting economic indicators of the enterprise's foreign economic activity were developed.Originality. The scientific novelty of the research results lies in the development of econometric models for forecasting economic indicators of foreign economic activity of Limited Liability Company “Volyn Furniture Company – Ukraine”, in the context of further economic development in crisis conditions. The key areas of modelling the economic development of the enterprise were also identified.Practical value. The developed econometric models and the results of their application demonstrate the positive dynamics of the enterprise's development under the condition of implementation of anti-crisis measures. This indicates the effectiveness of using modelling methods to improve competitiveness and ensure the financial stability of the enterprise.Key words: economic development, modelling, economic and mathematical models, forecasting, regression analysis.
Keywords: економічний розвиток; моделювання; економіко-математичні моделі; прогнозування; регресійний аналіз.