ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН ДЕРЖАВИ: БЕЗПЕКОВИЙ КОНТЕКСТ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Кекіш І.П., Дутка О.Є., Вергун В.В.  ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН ДЕРЖАВИ: БЕЗПЕКОВИЙ КОНТЕКСТМета. Комплексний аналіз ролі та ефективності сучасних інформаційно-комунікаційних систем контролю за переміщенням товарів через митний кордон держави на основі дослідження їх функціоналу, визначенні ефективності та перспектив розвитку у вітчизняній практиці для сприяння активізації міжнародної торгівлі, та зміцнення економічної безпеки держави.Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові та спеціальні методи: індукції та дедукції – на етапі збору, узагальнення та логічного осмислення інформації щодо стану застосування інформаційно-комунікаційних систем митного контролю, для виявлення ключових проблем і потенційних загроз їх реалізації; аналіз та синтез – для дослідження функціонального наповнення різновидів забезпечення ІКТ-систем, а також для формування пропозицій щодо вдосконалення їхньої структури та взаємодії; системний підхід – з метою всебічного розгляду інформаційно-комунікаційних систем як елементів єдиного механізму митної безпеки, що поєднує інформаційно-комунікаційні, організаційні та інституційні компоненти; абстрактно-логічний метод – для теоретичного узагальнення отриманих результатів, формулювання висновків і пропозицій щодо підвищення ефективності використання інформаційно-комунікаційних систем митного контролю в умовах гібридних викликів і загроз.Результати дослідження. Обґрунтовано, що інформаційно-комунікаційні системи (ІКС) митного контролю відіграють ключову роль у забезпеченні національної загалом та митної безпеки держави зокрема, виступаючи інструментом оперативного виявлення ризиків, недопущення переміщення через кордон заборонених або небезпечних товарів, а також запобігання фінансовим втратам бюджету. Систематизовано функціональні можливості сучасних інформаційних систем митного контролю в контексті посилення національної безпеки, зокрема шляхом інтеграції з міжнародними інформаційними базами, реалізації системи управління ризиками, автоматизованого аналізу декларацій та використання технологій моніторингу переміщень у режимі реального часу. Доведено, що ефективне використання ІКС дозволяє оперативно і точно ідентифікувати потенційно небезпечні вантажі, відстежувати переміщення товарів подвійного призначення, блокувати схеми фінансування незаконної діяльності та підвищити контроль за стратегічно важливими товаропотоками. З’ясовано, що подальший розвиток ІКС у митній сфері має базуватись на принципах кіберзахисту, міжвідомчої взаємодії та інтеграції із загальнодержавною системою безпеки. Перспективними напрямами визначено впровадження штучного інтелекту для аналізу ризиків, розвиток платформ обміну даними з силовими структурами та створення єдиного захищеного інформаційного простору митного контролю.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано роль інформаційно-комунікаційних систем митного контролю при переміщенні вантажів через митний кордон держави, що дає можливість розглядати їх як ключовий інструмент підвищення ефективності митного контролю в умовах зростання транскордонних загроз та актуалізації безпекових викликів. Удосконалено трактування інформаційних систем як інтегративної категорії, що поєднує технологічні рішення, адміністративні процедури та алгоритми аналітичної обробки даних у системі захисту економічної безпеки держави.Встановлено, що подальший розвиток цифрових інструментів у сфері митного контролю повинен здійснюватися за такими пріоритетними напрямами: впровадження аналітичних модулів на основі штучного інтелекту для виявлення ризикових операцій; інтеграція баз даних митних та правоохоронних органів для посилення міжвідомчої взаємодії; розширення можливостей систем електронного транзиту (зокрема NCTS) для забезпечення прозорості руху товарів у міжнародному масштабі.Практична значущість результатів дослідження. Отримані в ході дослідження висновки та пропозиції можуть бути використані при формуванні практичних заходів реалізації митного контролю, зокрема у напрямі впровадження та вдосконалення інформаційно-комунікаційних систем у безпековому контексті. Практичне впровадження рекомендацій сприятиме посиленню міжвідомчої взаємодії, зниженню рівня тінізації митної сфери, а також зміцненню національної безпеки в умовах воєнного стану та зовнішніх загроз.Ключові слова: митні формальності, митний контроль, інформаційно-комунікаційні системи, «е-Митниця», електронне декларування, електронна транзитна система NCTS. Kekish I.P., Dutka O.Ye., Verhun V.V.  ICT (INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY) SYSTEMS FOR CUSTOMS GOODS MOVEMENT CONTROL: SECURITY CONTEXTPurpose. The aim of the article is to conduct a comprehensive analysis of the role and effectiveness of modern information and communication systems for monitoring the movement of goods across the state customs border, based on the study of their functionality, and to determine the effectiveness and the identification of development prospects in domestic practice to promote the intensification of international trade and strengthen the economic security of the state.Methodology of research. The study employed a range of general scientific and specialized methods: induction and deduction were applied during the stages of data collection, generalization, and logical interpretation of information regarding the use of information and communication systems (ICT) in customs control, in order to identify key issues and potential threats to their implementation; analysis and synthesis were used to examine the functional structure of various components of ICT system support, as well as to develop proposals for improving their architecture and interaction; the system approach was applied to comprehensively consider information and communication systems as integral elements of the overall customs security mechanism, integrating informational, organizational, and institutional components; the abstract and logical method was used for the theoretical generalization of the obtained results, formulation of conclusions, and development of proposals aimed at enhancing the efficiency of ICT usage in customs control under hybrid challenges and threats.Findings. The study substantiates that customs control information and communication systems (ICS) play a key role in ensuring national security in general, and customs security of the state in particular. These systems serve as essential tools for the prompt identification of risks, prevention of the cross-border movement of prohibited or dangerous goods, and protection against financial losses to the state budget. The functional capabilities of modern customs control ICS are systematized in the context of strengthening national security, particularly through integration with international information databases, implementation of risk management systems, automated declaration analysis, and the use of real-time cargo monitoring technologies. It is demonstrated that the effective use of ICS enables timely and accurate identification of potentially hazardous cargo, monitoring of dual-use goods, disruption of illicit financial schemes, and enhanced control over strategically important trade flows.The study reveals that the further development of ICS in the customs domain should be based on the principles of cybersecurity, interagency cooperation, and integration with the national security system. Promising directions include the implementation of artificial intelligence for risk analysis, the development of data exchange platforms with law enforcement agencies, and the creation of a unified, secure information space for customs control.Scientific originality. The role of information and communication systems in customs control during the movement of goods across the state customs border was substantiated, allowing them to be considered a key instrument for enhancing the efficiency of customs control amid growing cross-border threats and increasing security challenges. The interpretation of information systems was improved as an integrative category that combines technological solutions, administrative procedures, and data analytics algorithms within the system of protecting the economic security of the state.It was established that the further development of digital tools in the field of customs control should follow the following priority directions: implementation of analytical modules based on artificial intelligence for identifying high-risk operations; integration of customs and law enforcement databases to strengthen interagency cooperation; and expansion of the capabilities of electronic transit systems (in particular, NCTS) to ensure transparency in the international movement of goods.Practical value. The conclusions and proposals obtained in the course of the research can be used in the development of practical measures for the implementation of customs control, particularly in the direction of introducing and improving information and communication systems in the context of security. The practical implementation of the recommendations will contribute to strengthening interagency cooperation, reducing the level of shadow activity in the customs sphere, and enhancing national security under martial law and external threats.Key words: customs formalities, customs control, information and communication systems, e-Customs, electronic declaration, New Computerised Transit System (NCTS).
Keywords: митні формальності; митний контроль; інформаційно-комунікаційні системи; «е-Митниця»; електронне декларування; електронна транзитна система NCTS.