УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ: ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ АСПЕКТ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Валігура В.А., Одайський О.Б., Вакуліч І.П. УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ: ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ АСПЕКТМета. Виявлення проблематики управління змінами в спрощеній системі оподаткування (на прикладі аналізу її функціонування в Тернопільській області).Методика дослідження. У процесі дослідження було використано такі методи: онтологічний підхід – для обґрунтування сутності управління змінами загалом, у сфері оподаткування зокрема і, в тому числі, для виявлення особливостей цього процесу при застосуванні спрощеної системи оподаткування; аналізу та синтезу, порівняння, узагальнення – для характеристики функціонування спрощеної системи оподаткування в Тернопільській області та формування пропозицій щодо вдосконалення управління змінами в ній; графічний – при візуалізації результатів дослідження.Результати дослідження. Встановлено, що зниження кількості зареєстрованих платків єдиного податку та темпів його надходжень у 2020 р. та 2022 р. зумовлено наслідками пандемії COVID-19 та війни росії проти України. Доведено, що зростання податкових надходжень єдиного податку у 2022 р. відбулося виключно за рахунок збільшення ставок єдиного податку в результаті збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Виявлено, що найбільший негативний вплив наслідки війни росії проти України нанесли платникам другої та третьої груп єдиного податку. Аналіз засвідчив, що більшість платників єдиного податку не досягають граничного порогу доходу на відповідних групах, що може свідчити про дві негативні тенденції: спрощена система оподаткування гальмує розвиток підприємницької активності; платники свідомо не показують реальних доходів, аби уникнути переходу на наступну групу спрощеної системи оподаткування, або на загальну систему. Встановлено, що при запровадженні ставки 2 % єдиного податку від доходу не було враховано територіальних особливостей під час воєнного стану в Україні.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку виявлення проблематики управління змінами в спрощеній системі оподаткування на сучасному етапі загалом та в розрізі груп платників єдиного податку.Практична значущість результатів дослідження. Результати представленого дослідження можуть бути використані органами державної влади у процесі вдосконалення управління змінами в спрощеній системі оподаткування.Ключові слова: управління змінами, податки, спрощена система оподаткування, єдиний податок, платники єдиного податку. Valihura V.A., Odaiskyi O.B., Vakulich I.P. CHANGE MANAGEMEN IN THE SIMPLIFIED TAXATION SYSTEM: TERRITORIAL ASPECT Purpose. The aim of the article is to identify the problems of change management in the simplified taxation system (on the example of the analysis of its functioning in the Ternopil region).Methodology of research. The following methods were used in the course of the study: an ontological approach – to substantiate the essence of change management in general, in the field of taxation in particular, and, in particular, to identify the features of this process when applying the simplified taxation system; analysis and synthesis, comparison, generalization – to characterize the functioning of the simplified taxation system in the Ternopil region and to formulate proposals for improving the management of changes in it; graphical – to visualize the results of the study.Findings. It is established that the decline in the number of registered single tax payers and the rate of single tax revenues in 2020 and 2022 is due to the effects of the COVID-19 pandemic and Russia's war against Ukraine. It is proved that the increase in single tax revenues in 2022 was due solely to an increase in single tax rates as a result of an increase in the subsistence minimum and minimum wage. It was found that the most negative impact of the consequences of Russia's war against Ukraine was on the taxpayers of the second and third groups of the single tax. The analysis shows that most single taxpayers do not reach the income threshold in the respective groups, which may indicate two negative trends: the simplified taxation system hinders the development of entrepreneurial activity; taxpayers deliberately do not show real income to avoid the transition to the next group of the simplified taxation system or to the general system. It is established that the introduction of the 2% single income tax rate did not take into account the territorial peculiarities during martial law in Ukraine.Originality. The identification of the issues of managing changes in the simplified taxation system at the present stage in general and by groups of single taxpayers was further developed.Practical value. The results of the presented study can be used by public authorities in the process of improving the change management in the simplified taxation system.Key words: change management, taxes, simplified taxation system, single tax, single tax payers.
Keywords: управління змінами; податки; спрощена система оподаткування; єдиний податок; платники єдиного податку.