ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ ПОДАТКОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Сидорович О.Ю., Буковський М.М., Ярошович А.Ю. ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ ПОДАТКОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИМета. Концептуальне обгрунтування та комплексний аналіз використання сучасних цифрових інструментів податкового адміністрування, у тому числі визначення їхньої ефективності, рівня їх залучення до управління процесами оподаткування з окресленням подальших векторів поширення.Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові та спеціальні методи: індукції та дедукції – на етапі збору, систематизації та обробки інформації для виявлення тенденцій та причинно-наслідкових зв’язків у розвитку цифрових інструментів податкового адміністрування, а також для передбачення можливих сценаріїв їх подальшої інтеграції в податкові системи; аналізу і синтезу – для оцінки ефективності сучасних цифрових технологій у податковому адмініструванні, визначення їх впливу на рівень податкової дисципліни та розробки пропозицій щодо їх оптимального використання; абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел і формування комплексного уявлення про трансформаційні процеси в податковому адмініструванні під впливом цифровізації; метод компаративістики – для порівняння цифрових податкових практик різних країн та виявлення найбільш ефективних підходів, які можуть бути імплементовані в Україні; графічний – для візуалізації результатів дослідження, зокрема структурування цілей податкового адміністрування, побудови класифікації та порівняльної характеристики використання цифрових податкових інструментів, їх взаємозв’язків та динаміки розвитку.Результати дослідження. Розглянуто теоретичні засади та систематизовано сутнісні характеристики цифрових інструментів податкового адміністрування. Проаналізовано сучасні тенденції їхнього впровадження, зокрема автоматизацію податкових процедур, використання технологій штучного інтелекту та Big Data для моніторингу фінансових операцій, а також розвиток електронного документообігу. З’ясовано, що цифровізація податкового адміністрування сприяє зменшенню рівня ухилення від сплати податків, підвищенню ефективності контролю та покращенню взаємодії між платниками податків і фіскальними органами. Визначено перспективи подальшого розвитку цифрових податкових інструментів, зокрема інтеграцію блокчейн-технологій, розширення можливостей електронного аудиту та впровадження персоналізованих податкових сервісів на основі штучного інтелекту.Наукова новизна результатів дослідження. Науково обґрунтовано сутність цифрових інструментів податкового адміністрування, зокрема аргументовано, що цифровізація податкових процесів є комплексним і багатогранним явищем, яке базується на ідеях автоматизації, прозорості та інтегрованості фіскальних механізмів у систему державного управління. Узагальнено сутнісні характеристики цифрових податкових інструментів та їх вплив на ефективність податкового контролю, зменшення рівня ухилення від оподаткування та стимулювання економічного розвитку. Обґрунтовано їхню роль у трансформації податкової політики в умовах цифрової економіки та глобальних викликів, зокрема в контексті боротьби з тіньовою економікою, підвищення податкової дисципліни та забезпечення стійких бюджетних надходжень.Доведено, що впровадження цифрових податкових технологій відбувається за такими ключовими напрямами: використання штучного інтелекту та Big Data для аналізу податкових ризиків; автоматизація податкової звітності та адміністрування через електронні платформи; інтеграція блокчейн-технологій для забезпечення прозорості фіскальних операцій. Обґрунтовано зростаючу роль цифровізації податкової сфери України та її потенціал у створенні сучасної податкової системи, що відповідатиме міжнародним стандартам і сприятиме ефективному адмініструванню податків у контексті повоєнного відновлення та інтеграції до європейського економічного простору.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані за результатами дослідження висновки і пропозиції можуть бути використані при формуванні стратегічних напрямів розвитку цифрових інструментів податкового адміністрування в Україні, що сприятиме підвищенню ефективності податкової системи, зниженню рівня тіньової економіки та посиленню фіскальної стійкості держави в умовах цифрової трансформації та глобальних економічних викликів.Ключові слова: податкове адміністрування, цифрові технології, електронне декларування, електронний кабінет платника податків, Big Data, штучний інтелект, блокчейн, цифрова економіка, податковий контроль, цифрові інструменти податкового адміністрування. Sydorovych O.Yu., Bukovskyi M.M., Yaroshovych A.Yu. DIGITAL TOOLS OF TAX ADMINISTRATION: CURRENT TRENDS AND PERSPECTIVESPurpose. The aim of the article is the conceptual substantiation and comprehensive analysis of the use of modern digital tools in tax administration, including determining their effectiveness, the level of their involvement in managing taxation processes, and outlining further directions for their expansion.Methodology of research. The following general scientific and specialized methods were used in the course of the research: induction and deduction – at the stage of data collection, systematization, and processing to identify trends and causal relationships in the development of digital tools for tax administration, as well as to predict possible scenarios for their further integration into tax systems; analysis and synthesis – to assess the effectiveness of modern digital technologies in tax administration, determine their impact on tax discipline levels, and develop recommendations for their optimal use; abstract and logical – to generalize information from various sources and form a comprehensive understanding of transformational processes in tax administration under the influence of digitalization; comparative method – to compare digital tax practices in different countries and identify the most effective approaches that can be implemented in Ukraine; graphic – to visualize the results of the research, including structuring the goals of tax administration, building a classification, and comparative characteristics of the use of digital tax tools, their interconnections, and development dynamics.Findings. The theoretical foundations are considered and the essential characteristics of digital tools of tax administration are systematized. Modern trends in their implementation are analysed, in particular, the automation of tax procedures, the use of artificial intelligence and Big Data technologies for monitoring financial transactions, as well as the development of electronic document management. It was found that the digitalization of tax administration contributes to reducing the level of tax evasion, increasing the efficiency of control and improving the interaction between taxpayers and fiscal authorities. Prospects for the further development of digital tax tools are identified, in particular, the integration of blockchain technologies, expanding the capabilities of electronic auditing and the implementation of personalized tax services based on artificial intelligence.Originality. The scientific essence of digital tools for tax administration was substantiated, particularly emphasizing that the digitalization of tax processes is a complex and multifaceted phenomenon based on the ideas of automation, transparency, and the integration of fiscal mechanisms into the system of public administration. The essential characteristics of digital tax tools and their impact on the effectiveness of tax control, the reduction of tax evasion, and the stimulation of economic development were generalized. Their role in transforming tax policy in the context of the digital economy and global challenges, particularly in the fight against the shadow economy, improving tax discipline, and ensuring stable budget revenues, was substantiated.It has been proven that the implementation of digital tax technologies occurs along key directions: the use of artificial intelligence and Big Data for analysing tax risks; the automation of tax reporting and administration through electronic platforms; and the integration of blockchain technologies to ensure the transparency of fiscal operations. The growing role of digitalization in Ukraine's tax sector and its potential for creating a modern tax system that aligns with international standards and contributes to effective tax administration in the context of post-war recovery and integration into the European economic space were substantiated.Practical value. The conclusions and proposals based on the research results can be used when shaping strategic directions for the development of digital tools for tax administration in Ukraine, which will contribute to improving the efficiency of the tax system, reducing the level of the shadow economy, and strengthening the fiscal stability of the state in the context of digital transformation and global economic challenges.Key words: tax administration, digital technologies, electronic filing, electronic taxpayer account, Big Data, artificial intelligence, blockchain, digital economy, tax control, E-tools of tax administration.
Keywords: податкове адміністрування; цифрові технології; електронне декларування; електронний кабінет платника податків; Big Data; штучний інтелект; блокчейн; цифрова економіка; податковий контроль; цифрові інструменти податкового адміністрування.