ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Бугель Ю.В., Чижишин О.І.  ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВАМета. Дослідити особливості розвитку кредитування підприємництва та альтернативних фінансових інструментів, заснованих на інноваційних технологіях.Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: синтез, індукція, дедукція, елементи методу систематизації використано для узагальнення змісту за окремими частинами статті та формулювання загальних висновків; аналітичний метод застосовувався при огляді літературних джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати підприємництва; метод опису – надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань кредитування підприємництва; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації.Результати дослідження. Розглянуто теоретичні та організаційно-практичні засади кредитування малого та середнього підприємництва в Україні. Встановлено, що сьогодні відбуваються дисбаланси на традиційному ринку кредитування підприємництва в Україні. Визначено шляхи активізації інноваційних інструментів кредитування малого та середнього підприємництва.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування інноваційних інструментів кредитування малого та середнього підприємництва, зокрема краудфандингу та краудлендингу, які, на відміну від традиційних механізмів, дозволяють значно прискорити процес залучення фінансування для проєктів.Практична значущість результатів дослідження. Подані пропозиції авторів щодо впровадження інноваційних інструментів кредитування малого та середнього підприємництва можуть бути використані задля можливості інтенсифікації процесів фінансування різноманітних проєктів в умовах воєнного стану.Ключові слова: мале та середнє підприємництво, кредит, кредитування, інноваційні інструменти, краудфандинг, краудлендінг, військовий час. Buhel Yu.V., Chyzhyshyn O.I.  INNOVATIVE LENDING TOOLS FOR SMALL AND MEDIUM-SIZED BUSINESSESPurpose. The aim of the article is to study the peculiarities of the development of entrepreneurship lending and alternative financial instruments based on innovative technologies.Methodology of research. General scientific and special methods were used in the process of research, in particular: synthesis, induction, deduction, elements of the systematization method were used to generalize the content of individual parts of the article and formulate general conclusions; analytical method was used when reviewing literary sources; classification method made it possible to differentiate entrepreneurship; description method – to provide them with a detailed characteristic; monographic method was used when studying literary sources on the issues of entrepreneurship lending; system and analytical method was used when processing the information received.Findings. The theoretical, organizational and practical principles of lending to small and medium-sized businesses in Ukraine are considered. It is established that today there are imbalances in the traditional market of lending to businesses in Ukraine. Ways to activate innovative instruments of lending to small and medium-sized businesses are identified.Originality. The substantiation of innovative lending tools for small and medium-sized businesses was further developed, in particular crowdfunding and crowdlending, which, unlike traditional mechanisms, allow to significantly speeding up the process of attracting financing for projects.Practical value. The submitted proposals of the authors regarding the introduction of innovative tools for crediting small and medium-sized enterprises can be used for the possibility of intensifying the processes of financing various projects in the conditions of martial law.Key words: small and medium entrepreneurship, credit, lending, innovative tools, crowdfunding, crowdlending, wartime.
Keywords: мале та середнє підприємництво; кредит; кредитування; інноваційні інструменти; краудфандинг; краудлендінг; військовий час.