ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МІСЦЕВИХ ФІНАНСІВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Дем’янишин В.Г., Шмигель О.Є.  ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МІСЦЕВИХ ФІНАНСІВМета. Дослідження застосування інноваційних інструментів казначейського обслуговування місцевих фінансів в умовах еволюційних тенденцій цифровізації, підвищення ефективності фінансового управління та посилення прозорості бюджетних процесів.Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою статті є фундаментальні положення сучасної економічної науки, а також наукові праці учених і практиків. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів. До загальнонаукових методів належать системний і функціональний аналіз, які дозволяють комплексно оцінити особливості управління фінансами. Серед спеціальних методів було застосовано: індукцію та дедукцію – на етапі збору та аналізу первинних даних; порівняльний метод – для оцінювання динаміки використання дистанційного обслуговування; абстрактно-логічний метод – у процесі формулювання висновків; описово-аналітичний метод – для всебічного аналізу досліджуваних процесів; графічний метод – для візуалізації кількості розпорядників/одержувачів бюджетних коштів, які працюють в системі дистанційного обслуговування.Результати дослідження. Здійснено огляд літературних джерел для розгляду еволюціонування інноваційних інструментів казначейського обслуговування місцевих фінансів. Виокремлена роль засобів автоматизації та цифровізації в розвитку казначейської системи України. Проведено аналіз динаміки кількості розпорядників/одержувачів бюджетних коштів, які працюють в системі дистанційного обслуговування. Визначено основні проблеми застосування інноваційних інструментів казначейського обслуговування місцевих фінансів в умовах воєнного стану.Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано перспективи подальшого розвитку інноваційних інструментів казначейського обслуговування місцевих фінансів України в умовах воєнного стану.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть підвищенню ефективності функціонування казначейського обслуговування місцевих фінансів інноваційним інструментарієм в умовах воєнного стану.Ключові слова: бюджетна система, місцеві фінанси, казначейська система, автоматизована система, цифрові технології, дистанційне обслуговування, територіальні громади, штучний інтелект, блокчейн. Demianyshyn V.H., Shmyhel O.Ye. INNOVATIVE TOOLS OF TREASURY SERVICE OF LOCAL FINANCESPurpose. The aim of the article is to study the application of innovative treasury services tools for local finances in the context of evolutionary trends in digitalization, increasing the efficiency of financial management, and enhancing the transparency of budget processes.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the article is the fundamental provisions of modern economic science, as well as the scientific works of scientists and practitioners. A complex of general scientific and special methods was used in the research process. General scientific methods include system and functional analysis, which allow for a comprehensive assessment of financial management features. The following special methods were used in the article, namely: induction and deduction – at the stage of collecting and analyzing primary data; comparative method – to assess the dynamics of the use of remote services; abstract and logical method – in the process of formulating conclusions; descriptive analytical method – for a comprehensive analysis of the processes under study; graphical method – to visualize the number of administrators/recipients of budget funds working in the remote services system.Findings. A review of literary sources was carried out to consider the evolution of innovative instruments of treasury service of local finances. The role of automation and digitalization tools in the development of the treasury system of Ukraine was highlighted. An analysis of the dynamics of the number of administrators/recipients of budget funds working in the remote service system was conducted. The main problems of using innovative tools of treasury service of local finances in the conditions of martial law were identified.Originality. Prospects for further development of innovative treasury services instruments for local finances of Ukraine under martial law were proposed.Practical value. The obtained results of the research will contribute to the improvement of the effectiveness of the functioning of the treasury service of local finances with innovative tools in the conditions of martial law.Key words: budget system, local finances, treasury system, automated system, digital technologies, remote service, territorial communities, artificial intelligence, blockchain.
Keywords: бюджетна система; місцеві фінанси; казначейська система; автоматизована система; цифрові технології; дистанційне обслуговування; територіальні громади; штучний інтелект; блокчейн.