ІННОВАЦІЙНИЙ АСПЕКТ УПРАВЛІННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В КОНТЕКСТІ АГРОЕКОЛОГІЧНИХ ВИКЛИКІВ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Іванько А.В., Брояка А.А., Ксенофонтов М.М. ІННОВАЦІЙНИЙ АСПЕКТ УПРАВЛІННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В КОНТЕКСТІ АГРОЕКОЛОГІЧНИХ ВИКЛИКІВ УКРАЇНИМета. Визначення особливостей інноваційного аспекту управління сільськогосподарськими підприємствами з урахуванням агроекологічних викликів, з якими стикається Україна.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є системний підхід до розгляду суспільних та економічних явищ і процесів. В ході дослідження також використовувались інші методи, зокрема: абстрактно-логічний – для розуміння особливостей інноваційного аспекту управління сільськогосподарськими підприємствами з урахуванням агроекологічних викликів, з якими стикається Україна; узагальнення – для виділення переліку агроекологічних викликів, актуальних заходів у відповідь на агроекологічні виклики та інновацій, які сприятимуть підготовці ефективних управлінських відповідей менеджментом сільськогосподарських підприємств у відповідь на агроекологічні виклики, формування висновків дослідження, графічний – для візуалізації результатів дослідження.Результати дослідження. Наголошено на важливості використання інноваційного підходу для підготовки відповіді менеджментом сільськогосподарських підприємств на існуючі агроекологічні виклики, що базується на розмежуванні інновацій за спрямуванням, зокрема на інновації, що інтенсифікують господарську діяльність сільськогосподарських підприємств та інновації, що спрямовані на оптимізацію її складових. Узагальнено кількість агроекологічних викликів для сільськогосподарських виробників з виділенням їх 5 основних видів: зміна клімату, екологічна стандартизація аграрного виробництва, зменшення викидів парникових газів, контроль забруднення та захист біорізноманіття, відновлення деградованих та уражених внаслідок війни природних комплексів. Відповідно виділених агроекологічних викликів визначено перелік актуальних заходів у відповідь на них за такими їх основними групами, як агротехнологічні заходи, управління водними ресурсами та стале використання земель.Наукова новизна результатів дослідження. Наголошено на доцільності розмежування інновацій за спрямуванням, зокрема на інновації, що інтенсифікують господарську діяльність сільськогосподарських підприємств та інновації, що спрямовані на оптимізацію її складових.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на формування підґрунтя з удосконалення управління сільськогосподарськими підприємствами, оскільки структурують процес прийняття управлінських рішень.Ключові слова: сільськогосподарські підприємства, інновації, інноваційний аспект управління, агроекологічні виклики, відповідь на агроекологічні виклики, комплексний підхід. Ivanko A.V., Broyaka A.A., Ksenofontov M.M. INNOVATIVE ASPECT OF AGRICULTURAL ENTERPRISE MANAGEMENT THE CONTEXT OF AGROECOLOGICAL CHALLENGES OF UKRAINEPurpose. The aim of the article is to determine the features of the innovative aspect of management of agricultural enterprises, taking into account the agroecological challenges faced by Ukraine.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the study is a systematic approach to the consideration of social and economic phenomena and processes. In the course of the study, other methods were also used, in particular: abstract and logical – to understand the features of the innovative aspect of agricultural enterprise management, taking into account the agroecological challenges faced by Ukraine; generalization – to highlight the list of agroecological challenges, current measures in response to agroecological challenges and innovations that will contribute to the preparation of effective management responses by the management of agricultural enterprises in response to agroecological challenges, the formation of research conclusions, graphical – to visualize the results of the study.Findings. The importance of using an innovative approach to prepare a response by the management of agricultural enterprises to existing agroecological challenges is emphasized, which is based on the differentiation of innovations by direction, in particular innovations that intensify the economic activity of agricultural enterprises and innovations aimed at optimizing its components, was emphasized. The number of agroecological challenges for agricultural producers was summarized with the allocation of 5 main types: climate change, environmental standardization of agricultural production, reduction of greenhouse gas emissions, pollution control and protection of biodiversity, restoration of natural complexes degraded and affected by war. In accordance with the identified agroecological challenges, a list of relevant measures in response to them was determined for such main groups as agrotechnological measures, water resources management and sustainable land use.Originality. The expediency of distinguishing innovations by direction, in particular, innovations that intensify the economic activity of agricultural enterprises and innovations aimed at optimizing its components, was emphasized.Practical value. The obtained results of the study are aimed at forming the basis for improving the management of agricultural enterprises, as they structure the process of managerial decision-making. Key words: agricultural enterprises, innovations, innovative aspect of management, agroecological challenges, response to agroecological challenges, integrated approach.
Keywords: сільськогосподарські підприємства; інновації; інноваційний аспект управління; агроекологічні виклики; відповідь на агроекологічні виклики; комплексний підхід.