ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ ЧЕРЕЗ ЕКОЛОГІЧНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Цимбалюк І.О., Хомюк Н.Л., Смалюх В.М. ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ ЧЕРЕЗ ЕКОЛОГІЧНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІМета. Мета статті полягає в аналізі фінансування природоохоронних заходів в Україні, оцінюванні його динаміки та ефективності у порівнянні з міжнародними стандартами, а також у виявленні проблем і перспектив розвитку зеленої економіки як чинника довгострокового економічного зростання.Методика дослідження. Використано такі методи: абстрактно-логічний – для узагальнення інформації та формування теоретичних висновків щодо екологічної відповідальності; аналізу та синтезу – для оцінювання фінансових механізмів екологічного розвитку; порівняльний – для зіставлення рівня екологічних інвестицій в Україні та країнах ЄС; графічний – для візуалізації динаміки екологічних витрат та їхньої ефективності.Результати дослідження. Встановлено, що рівень фінансування природоохоронних заходів в Україні залишається недостатнім для забезпечення сталого розвитку та відповідає лише 0,12 % ВВП у 2023 році, що значно поступається середньоєвропейським показникам (1,5–3 %). Аналіз динаміки капітальних інвестицій у природоохоронну діяльність виявив тенденцію до скорочення після 2019 року, що пов’язано з економічною нестабільністю, військовими діями та переорієнтацією бюджетних коштів. Виявлено нерівномірність розподілу екологічного фінансування: значні кошти спрямовуються на очищення водних ресурсів та поводження з відходами, тоді як охорона повітря та реабілітація ґрунтів залишаються недостатньо профінансованими. Проведено аналіз ефективності екологічних витрат, що свідчить про їхній поступовий позитивний вплив на зменшення рівня забруднення.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку обґрунтування впливу екологічної відповідальності на економічне зростання через механізми фінансування природоохоронних заходів, що дає змогу оцінити ефективність екологічних витрат та їхню відповідність міжнародним стандартам, визначити основні диспропорції у розподілі екологічних інвестицій та розробити рекомендації щодо вдосконалення системи екологічного фінансування.Практична значущість результатів дослідження. Практична значущість дослідження полягає в оцінці ефективності витрат на охорону довкілля та виявленні дисбалансів між капітальними інвестиціями та поточними витратами, що може бути корисним для органів державної влади та бізнесу. Отримані результати можуть бути використані для розробки механізмів збільшення капітальних інвестицій у природоохоронні технології, що сприятиме зменшенню рівня забруднення довкілля та покращенню екологічної ситуації в країні.Ключові слова: екологічна відповідальність, соціальна відповідальність економічне зростання, зелена економіка, природоохоронні заходи, витрати на охорону навколишнього природного середовища, забруднення довкілля, екологічні інвестиції, сталий розвиток. Tsymbaliuk I.O., Khomiuk N.L., Smaliukh V.M. ECONOMIC GROWTH THROUGH ENVIRONMENTAL RESPONSIBILITY: PROSPECTS FOR GREEN ECONOMY DEVELOPMENT IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is to analyse the financing of environmental protection measures in Ukraine, assess its dynamics and effectiveness in comparison with international standards, and identify challenges and prospects for the development of the green economy as a factor of long-term economic growth.Methodology of research. The study employs the following methods: abstract and logical – to generalize information and formulate theoretical conclusions on environmental responsibility; analysis and synthesis – to assess financial mechanisms of environmental development; comparative – to compare the level of environmental investments in Ukraine and EU countries; graphical – to visualize the dynamics of environmental expenditures and their efficiency.Findings. It has been established that the level of environmental protection financing in Ukraine remains insufficient to ensure sustainable development, amounting to only 0.12% of GDP in 2023, which is significantly lower than the European average (1.5–3%). The analysis of capital investments in environmental activities revealed a declining trend after 2019, attributed to economic instability, military actions, and the reallocation of budgetary funds. The study identified an uneven distribution of environmental funding: significant resources are allocated to water treatment and waste management, while air protection and soil rehabilitation remain underfunded. The analysis of the efficiency of environmental expenditures indicates their gradual positive impact on pollution reduction.Originality. The substantiation of the impact of environmental responsibility on economic growth through the mechanisms of financing environmental protection measures has been further developed, allowing for an assessment of the effectiveness of environmental expenditures and their compliance with international standards. The main disparities in the distribution of environmental investments were identified, and recommendations for improving the environmental financing system were developed.Practical value. The practical significance of the study lies in the assessment of the effectiveness of environmental protection expenditures and the identification of imbalances between capital investments and current expenses, which can be useful for government authorities and businesses. The obtained results can be used to develop mechanisms for increasing capital investments in environmental technologies, which will contribute to reducing pollution levels and improving the environmental situation in the country.Key words: environmental responsibility, social responsibility, economic growth, green economy, environmental protection measures, environmental protection expenditures, environmental pollution, environmental investments, sustainable development.
Keywords: екологічна відповідальність; соціальна відповідальність економічне зростання; зелена економіка; природоохоронні заходи; витрати на охорону навколишнього природного середовища; забруднення довкілля; екологічні інвестиції; сталий розвиток.