СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Цвігун І.А. СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙМета. Дослідження сучасних проблем та перспектив сталого розвитку сільських територій України в умовах військових дій, а також визначення стратегічних орієнтирів їх відновлення та розвитку на основі SWOT та PESTEL аналізу.Методика дослідження. У рамках даного дослідження використано системний підхід, загальні та спеціальні наукові методи. Метод наукової абстракції використано для виявлення ключових концептуальних положень сталого розвитку сільських територій в умовах воєнного стану та формулювання наукової гіпотези; контент-аналіз – для аналізу літературних джерел, нормативних документів, стратегій розвитку та результатів попередніх досліджень у галузі сталого розвитку; метод покрокового алгоритму – для структурування процесу проведення SWOT і PESTEL аналізу, що дозволило систематизувати дані щодо внутрішніх і зовнішніх факторів впливу на сільські громади; формально-логічний метод – для здійснення теоретичних узагальнень, обґрунтування обраної методології дослідження та формулювання висновків; методи аналізу та синтезу – для систематизації наукових підходів до дослідження сучасних проблем сталого розвитку сільських територій та розробки практичних рекомендацій.Результати дослідження. Встановлено критичну важливість сталого розвитку сільських територій в умовах військових дій для забезпечення національної продовольчої безпеки та стабільності. SWOT та PESTEL-аналіз дозволили визначити стратегічні можливості, такі як підтримка міжнародних донорів, євроінтеграційні процеси, та загрози, пов’язані з політичною нестабільністю і тривалими військовими діями.Наукова новизна результатів дослідження. Здійснено комплексну оцінку взаємозв’язків між внутрішніми ресурсами громад і зовнішніми факторами, що формують їхній потенціал у кризових умовах. Застосовано інтегрований підхід на основі SWOT та PESTEL аналізу для стратегічного планування сталого розвитку сільських територій України в умовах військових дій.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати можуть бути використані для розробки державних та регіональних стратегій сталого розвитку сільських територій. Рекомендації дослідження сприятимуть ефективному розподілу ресурсів, відновленню інфраструктури та формуванню довгострокових програм розвитку сільських громад з урахуванням сучасних викликів.Ключові слова: сталий розвиток, сільські території, військові дії, стратегічне планування, SWOT-аналіз, PESTEL-аналіз, соціально-економічний розвиток. Tsvihun I.A. MODERN PROBLEMS AND PROSPECTS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL AREAS OF UKRAINE IN CONDITIONS OF MILITARY OPERATIONSPurpose. The aim of the article is to research the modern problems and prospects of sustainable development of rural areas of Ukraine in conditions of military operations, as well as determination of strategic guidelines for their restoration and development based on SWOT and PESTEL analysis.Methodology of research. Within the framework of this study, a systematic approach, general and special scientific methods were used. The method of scientific abstraction was used to identify key conceptual provisions of sustainable development of rural areas in conditions of martial law and to formulate a scientific hypothesis. Content analysis was used to analyse literary sources, regulatory documents, development strategies and results of previous research in the field of sustainable development. The step-by-step algorithm method – to structure the process of conducting SWOT and PESTEL analysis, which allowed to systematize data on internal and external factors of influence on rural communities. Formal and logical method was used to make theoretical generalizations, substantiate the chosen research methodology and formulate conclusions. Methods of analysis and synthesis were used for systematization the scientific approaches to the study of modern problems of sustainable development of rural areas and development of practical recommendations.Findings. The critical importance of sustainable development of rural areas in conditions of military operations was established for ensuring national food security and stability. SWOT and PESTEL analysis allowed identifying strategic opportunities, such as support from international donors, European integration processes, and threats associated with political instability and prolonged military operations.Originality. A comprehensive assessment of the relationships between internal resources of communities and external factors that shape their potential in crisis conditions was carried out. An integrated approach based on SWOT and PESTEL analysis was applied for strategic planning of sustainable development of rural areas of Ukraine in conditions of military operations. This study will contribute to informed decision-making in the field of rural management and the development of strategies that will ensure their restoration and development in the long term.Practical value. The obtained results can be used to develop state and regional strategies for the sustainable development of rural areas. The research recommendations will contribute to the effective allocation of resources, infrastructure restoration, and the formation of long-term programs for the development of rural communities, taking into account modern challenges.Key words: sustainable development, rural areas, military operations, strategic planning, SWOT analysis, PESTEL analysis, social and economic development.
Keywords: сталий розвиток; сільські території; військові дії; стратегічне планування; SWOT-аналіз; PESTEL-аналіз; соціально-економічний розвиток.