РОЛЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ У СТРАТЕГІЧНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В ПРИЗМІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Колесник М.В., Кривицька Н.Ю., Тертичний Я.В. РОЛЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ У СТРАТЕГІЧНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В ПРИЗМІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВМета. Теоретико-методологічне обґрунтування ролі інноваційної інфраструктури у забезпеченні стратегічного розвитку підприємств та розробка практичних рекомендацій щодо її вдосконалення в умовах євроінтеграційних процесів.Методика дослідження. У процесі дослідження використано методи системного та порівняльного аналізу для вивчення особливостей функціонування інноваційної інфраструктури в Україні та ЄС; структурно-функціональний аналіз – для визначення взаємозв’язків між елементами інноваційної інфраструктури; методи синтезу та узагальнення – для формування рекомендацій щодо розвитку інноваційної інфраструктури; табличний метод – для систематизації даних щодо міжнародного співробітництва в інноваційній сфері.Результати дослідження. Проведено порівняльний аналіз розвитку інноваційної інфраструктури в Україні та ЄС, виявлено ключові відмінності та напрями необхідних трансформацій. Систематизовано механізми міжнародного співробітництва в інноваційній сфері та визначено основні проблеми їх реалізації. Обґрунтовано роль інноваційної інфраструктури як фундаментального елементу забезпечення стратегічного розвитку підприємств в умовах євроінтеграції.Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено теоретико-методологічний підхід до аналізу ролі інноваційної інфраструктури у стратегічному розвитку підприємств, який, на відміну від існуючих, враховує специфіку євроінтеграційних процесів та необхідність адаптації до європейських стандартів. Розвинуто концептуальні засади формування регіональних інноваційних екосистем з урахуванням європейського досвіду та українських реалій.Практична значущість результатів дослідження. Розроблені рекомендації щодо вдосконалення інноваційної інфраструктури можуть бути використані при формуванні державної політики у сфері інноваційного розвитку, розробці регіональних програм розвитку інноваційної інфраструктури та стратегій розвитку підприємств в умовах євроінтеграції. Запропоновані механізми міжнародного співробітництва сприятимуть підвищенню ефективності інтеграції українських підприємств у європейський економічний простір.Ключові слова: інноваційна інфраструктура, стратегічний розвиток підприємств, євроінтеграція, інноваційна екосистема, міжнародне співробітництво, трансфер технологій, конкурентоспроможність, інноваційний розвиток. Kolesnyk M.V., Kryvytska N.Yu., Tertychnyi Ya.V. THE ROLE OF INNOVATION INFRASTRUCTURE IN STRATEGIC ENTERPRISE DEVELOPMENT THROUGH THE LENS OF EUROPEAN INTEGRATION PROCESSESPurpose. The aim of the article to provide theoretical and methodological substantiation of the innovation infrastructure's role in ensuring strategic enterprise development and to develop practical recommendations for its improvement in the context of European integration processes.Methodology of research. The study employs methods of systematic and comparative analysis to examine the features of innovation infrastructure functioning in Ukraine and the EU; structural-functional analysis to determine relationships between elements of innovation infrastructure; methods of synthesis and generalization to form recommendations for innovation infrastructure development; and tabular method for systematizing data on international cooperation in the innovation sphere.Findings. A comparative analysis of innovation infrastructure development in Ukraine and the EU was conducted, identifying key differences and necessary transformation directions. The mechanisms of international cooperation in the innovation sphere were systematized and main implementation challenges were identified. The role of innovation infrastructure as a fundamental element in ensuring strategic enterprise development under European integration conditions was substantiated.Originality. The theoretical and methodological approach to analysing the role of innovation infrastructure in strategic enterprise development has been improved, which, unlike existing approaches, takes into account the specifics of European integration processes and the need for adaptation to European standards. The conceptual foundations for forming regional innovation ecosystems have been developed, considering European experience and Ukrainian realities.Practical value. The developed recommendations for improving innovation infrastructure can be used in forming state policy in the field of innovation development, developing regional programs for innovation infrastructure development, and enterprise development strategies under European integration conditions. The proposed mechanisms of international cooperation will contribute to increasing the efficiency of Ukrainian enterprises' integration into the European economic space.Key words: innovation infrastructure, strategic enterprise development, European integration, innovation ecosystem, international cooperation, technology transfer, competitiveness, innovative development.
Keywords: інноваційна інфраструктура; стратегічний розвиток підприємств; євроінтеграція; інноваційна екосистема; міжнародне співробітництво; трансфер технологій; конкурентоспроможність; інноваційний розвиток.