СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Лопатка С.С. СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВМета. Дослідження сутнісних характеристик конкурентоспроможності будівельних підприємств за ключовими аспектами їх функціонування.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи дослідження: аналізу, монографічний, індукції – для розгляду сутнісних характеристик конкурентоспроможності будівельних підприємств за ключовими аспектами їх функціонування та визначення стратегічних напрямів формування конкурентних переваг.Результати дослідження. Досліджено сутнісні характеристики конкурентоспроможності підприємств будівельного сектора, узагальнено при цьому існуючі підходи в науковій літературі щодо її формування. Виокремлено ключові напрями формування конкурентоспроможності, зокрема посилення ефективності управління (матеріальними, фінансовими, людськими ресурсами), інноваційного потенціалу (матеріально-технічної бази, кадрового, організаційного, фінансового, інформаційного, науково-дослідного та культурного потенціалу), фінансової стійкості (ефективного використання та розподілу фінансових ресурсів, збереження стійкого фінансового стану і можливості виконання фінансових зобов’язань у коротко- та довгостроковій перспективі), людських ресурсів та організаційної культури (управління людськими ресурсами, мотивації, розвитку навичок працівників та формування здорового корпоративного середовища), що є важливими стратегічними процесами для підприємств.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження сутнісних характеристик конкурентоспроможності будівельних підприємств, а також підходи щодо управління людськими ресурсами будівельних підприємств у контексті посилення їх конкурентних позицій. Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям подальших наукових розвідок стосовно підвищення конкурентоспроможності підприємств будівельного сектора та розробки методики її оцінювання.Ключові слова: будівельні підприємства, будівництво, підприємства будівельного сектора, конкурентоспроможність, інноваційний потенціал. Lopatka S.S. ESSENTIAL CHARACTERISTICS OF THE COMPETITIVENESS OF CONSTRUCTION ENTERPRISESPurpose. The aim of the article is to examine the essential characteristics of the competitiveness of construction enterprises across key aspects of their operations.Methodology of research. The following research methods were employed to achieve the stated goal: analysis, monographic method, and induction, to explore the essential characteristics of the competitiveness of construction enterprises across key aspects of their operations and identify strategic directions for building competitive advantages.Findings. The essential characteristics of the competitiveness of construction sector enterprises were studied, summarizing existing approaches in the scientific literature to its formation. Key directions for building competitiveness were identified, including enhancing management efficiency (of material, financial, and human resources), innovation potential (material and technical base, human, organizational, financial, informational, research, and cultural potential), financial stability (effective use and allocation of financial resources, maintaining a stable financial condition, and ensuring the ability to meet financial obligations in the short and long term), human resources, and organizational culture (human resource management, motivation, skill development of employees, and fostering a healthy corporate environment). These are identified as critical strategic processes for enterprises.Originality. The study further developed the investigation of the essential characteristics of the competitiveness of construction enterprises, as well as approaches to managing human resources in construction enterprises to strengthen their competitive positions.Practical value. The research results can serve as a basis for further scientific studies on enhancing the competitiveness of construction sector enterprises and developing a methodology for its assessment.Key words: construction enterprises, construction, construction sector enterprises, competitiveness, innovative potential.
Keywords: будівельні підприємства; будівництво; підприємства будівельного сектора; конкурентоспроможність; інноваційний потенціал.