УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ ЯК ВИМОГА ЧАСУ ТА ЗУМОВЛЕНА НЕОБХІДНІСТЬ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Федоришина Л.М., Декалюк О.В., Чабан С.Р. УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ ЯК ВИМОГА ЧАСУ ТА ЗУМОВЛЕНА НЕОБХІДНІСТЬ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩАМета. Обґрунтування теоретичних засад процесу управління змінами на підприємстві та окреслення його особливостей і необхідності в сучасних умовах.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи дослідження: аналізу, монографічний, абстрактно-логічний, узагальнення – для вивчення сутності поняття «управління змінами» різними авторами та формування власного бачення його сутності, для опису особливостей процесу управління змінами в умовах війни; табличний, графічний – для наочного представлення сутності наявних теорій та підходів пояснення причин змін, а також можливих моделей управління змінами в сучасних умовах.Результати дослідження. Актуалізовано необхідність управління змінами на підприємстві в сучасних умовах. Розглянуто тлумачення поняття «управління змінами» зарубіжними та вітчизняними авторами та сформовано власне визначення. Встановлено, що управління змінами в умовах війни є надзвичайно складним і відповідальним процесом, що вимагає використання специфічних моделей і стратегій. Цей процес включає адаптацію до швидкозмінюваного середовища, забезпечення психологічної підтримки співробітників, гнучкість організаційних структур і ефективне використання технологій. Наведено моделі управління змінами, що можуть бути використані керівництвом українських підприємств в умовах війни. Зокрема, такі моделі управління змінами, як модель Дж. Коттера, ADKAR, моделі стійкості та кризового управління, є корисними інструментами для того, щоб підприємства могли успішно пережити кризові ситуації та забезпечити свою діяльність навіть в умовах війни.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження сутності поняття «управління змінами на підприємстві», яке в авторському тлумаченні слід розглядати як систематичний процес планування, впровадження, моніторингу та закріплення змін у діяльності підприємства, спрямований на адаптацію до зовнішніх умов та внутрішніх викликів, підвищення ефективності діяльності, забезпечення конкурентоспроможності та стійкості підприємства в швидкозмінному середовищі. Доведено, що управління змінами на підприємстві в умовах війни є скоріше не потребою, а зумовленою необхідністю і вимогою часу; окреслено особливості такого управління.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям подальших наукових розвідок стосовно пошуку шляхів удосконалення процесу управління змінами на підприємствах в умовах воєнного стану, враховуючи галузеву специфіку та напрями діяльності.Ключові слова: зміни, підприємство, управління змінами, швидкозмінне середовище, війна, причини змін, джерела змін, моделі управління змінами. Fedoryshyna L.M., Dekaliuk O.V., Chaban S.R. MANAGEMENT OF CHANGES AT THE ENTERPRISE AS A REQUIREMENT OF THE TIME AND NECESSITY IN THE CONDITIONS OF AN UNSTABLE ENVIRONMENTPurpose. The aim of the article is to substantiate the theoretical foundations of the process of change management at the enterprise and outline its features and necessity in modern conditions.Methodology of research. The following research methods are used to achieve such purpose: analytical, monographic, abstract and logical, generalization – to study the essence of the concept of “management of changes” by various authors and to form one's own vision of its essence, to describe the features of the change management process in wartime; tabular, graphical – to clearly present the essence of existing theories and approaches to explaining the causes of changes, as well as possible models of change management in modern conditions.Findings. The need for change management at the enterprise in modern conditions is actualized. The interpretation of the concept of “management of changes” by foreign and domestic authors is considered and its own definition is formed. It is established that change management in wartime is an extremely complex and responsible process that requires the use of specific models and strategies. This process includes adaptation to a rapidly changing environment, providing psychological support for employees, flexibility of organizational structures and effective use of technologies. Change management models that can be used by the management of Ukrainian enterprises in wartime are presented. In particular, such change management models as the J. Kotter model, ADKAR, resilience and crisis management models are useful tools for enterprises to successfully survive crisis situations and ensure their activities even in wartime.Originality. There was further development of the study of the essence of the concept of “management of changes at the enterprise”, which in the author's interpretation should be considered as a systematic process of planning, implementing, monitoring and consolidating changes in the activities of the enterprise, aimed at adapting to external conditions and internal challenges, increasing the efficiency of activities, ensuring the competitiveness and sustainability of the enterprise in a rapidly changing environment. It is proved that change management at the enterprise in wartime is rather not a need, but a necessity and requirement of the time; the features of such management are outlined.Practical value. The results of the conducted research can be the basis for further research into the regarding of finding ways to improve the change management process at enterprises under martial law, taking into account industry specifics and areas of activity.Key words: changes, enterprise, change management, rapidly changing environment, war, causes of change, sources of change, change management models.
Keywords: зміни; підприємство; управління змінами; швидкозмінне середовище; війна; причини змін; джерела змін; моделі управління змінами.