АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ТРЕНДІВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Лях С.М. АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ТРЕНДІВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИМета. Проведення аналізу сучасних трендів цифровізації в роздрібній торгівлі України та виявлення ключових тенденцій цифровізації, які впливають на бізнес-моделі підприємств роздрібної торгівлі в умовах війни та економічних викликів.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові та специфічні методи, такі як: діалектичний метод наукового пізнання – для розгляду сутності поняття цифровізації в роздрібній торгівлі; системний підхід – для аналізу взаємозв’язків трендів цифровізації в роздрібній торгівлі; методи аналізу і синтезу – для оцінювання сучасних трендів цифровізації; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації; абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел і створення комплексного уявлення про досліджувану проблему, формування теоретичних висновків і узагальнень.Результати дослідження. Проведено оцінювання сучасних тенденції цифровізації підприємств роздрібної торгівлі України, зокрема, в умовах повномасштабної війни та макроекономічної нестабільності. Висвітлено особливості адаптації бізнес-моделей ритейлерів України до нових викликів, пов’язаних із воєнними діями та економічною нестабільністю. Обґрунтовано основні виклики для українських ритейлерів: ризики фізичного знищення офлайн-точок торгівлі, дефіцит робочої сили, скорочення числа та міграція споживачів. Визначено, що до ключових трендів цифровізації ритейлу в Україні у 2024 році можна віднести розвиток e-commerce, або онлайн-продажів; розвиток m-commerce, або мобільних продажів; використання соціальних мереж як каналу продажів: використання великих даних (Big Data) та аналітики для підвищення ефективності бізнес-процесів торгівлі; розбудову та імплементація сучасних систем кібербезпеки.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування впровадження сучасних цифрових інструментів та технологій підприємствами роздрібної торгівлі для збереження обсягів бізнесу та підвищення конкурентоспроможності. Особливу увагу приділено аналізу продажу через соціальні мережі як інструменту адаптації для малого та середнього бізнесу.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження підтверджують необхідність інтеграції сучасних цифрових рішень у практику українського бізнесу. Це забезпечить захист даних, стійкість до кіберзагроз та адаптацію до умов воєнної економіки. Впровадження рекомендацій дозволить підприємствам підвищити ефективність діяльності, зміцнити ринкові позиції та забезпечити довгострокову безпеку в цифровому просторі.Ключові слова: цифровізація, конкурентоспроможність, роздрібна торгівля, ритейл, бізнес-модель. Liakh S.M.  ANALYSIS OF MODERN TRENDS OF DIGITIZATION IN RETAIL TRADE OF UKRAINEPurpose. This aim of the study is to propose the analysis of current trends in digitalization in the retail trade of Ukraine and identify key digitalization trends that affect the business models of retailers in the context of war and economic challenges.Methodology of research. General scientific and specific methods were used to achieve this goal, such as: the dialectical method of scientific knowledge – to consider the essence of the concept of digitalization in retail trade; systematic approach – to analyse the interrelationships of digitalization trends in retail trade; methods of analysis and synthesis – to assess current trends in digitalization; systematic and analytical method was used to process the received information; abstract and logical method – to summarize information from various sources and create a comprehensive view of the research.Findings. The article assesses current trends in the digitalization of Ukrainian retailers, in particular, in the context of a full-scale war and macroeconomic instability. The peculiarities of adaptation of business models of Ukrainian retailers to new challenges related to military operations and economic instability were highlighted. The main challenges for Ukrainian retailers were substantiated: the risks of physical destruction of offline outlets, labour shortages, reduction in the number and migration of consumers.It was determined that the key trends in the digitalization of retail in Ukraine in 2024 include the development of e-commerce, or online sales; development of m-commerce, or mobile sales; use of social networks as a sales channel: use of big data and analytics to improve the efficiency of business processes in trade: development and implementation of modern cybersecurity systems.Originality. The substantiation for the introduction of modern digital tools and technologies by retail enterprises in order to preserve business volumes and increase competitiveness has been further developed. Special attention is paid to the analysis of sales through social networks as a tool for adaptation for small and medium-sized businesses.Practical value. The results of the study confirm the need to integrate modern digital solutions into the practice of Ukrainian business. This will ensure data protection, resilience to cyber threats, and adaptation to the conditions of a war economy. Implementation of the recommendations will allow enterprises to increase the efficiency of their activities, strengthen their market positions and ensure long-term security in the digital space.Key words: digitalization, competitiveness, retail trade, retailer, business model.
Keywords: цифровізація; конкурентоспроможність; роздрібна торгівля; ритейл; бізнес-модель.