ДЕРЖАВНЕ СТИМУЛЮВАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ВІТРОВИХ ТА СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ ДОМАШНІМИ ГОСПОДАРСТВАМИ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА РОЗВИТОК МАЙНІНГУ КРИПТОВАЛЮТ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Гонак І.М., Слатвінська М.О., Процишин В.В. ДЕРЖАВНЕ СТИМУЛЮВАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ВІТРОВИХ ТА СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ ДОМАШНІМИ ГОСПОДАРСТВАМИ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА РОЗВИТОК МАЙНІНГУ КРИПТОВАЛЮТ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИМета. Теоретичне та практичне обґрунтування перспектив взаємодії держави та суспільства з метою подолання пов’язаної із наслідками російсько-української війни енергетичної кризи через розвиток вітрової та сонячної електрогенерації та, як її наслідок, криптовалютної теплогенерації.Методика дослідження. Методологічною основою даного економічного наукового дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. У процесі економічного наукового дослідження застосовані загальнонаукові та спеціальні наукові методи, серед яких основними виступають: абстрактний та логічний методи – для формулювання загальних висновків економічного наукового дослідження; системний підхід – у визначенні причин і чинників впливу взаємодії держави і суспільства у розвитку вітрової та сонячної електрогенерації і, як їх наслідок, розвиток криптовалютної теплогенерації, на енергетичну безпеку домогосподарств.Результати дослідження. Вивчено роль зеленої енергетики, зокрема тенденції встановлення домогосподарствами та фірмами невеликих сонячних і вітрових електростанцій для забезпечення економічної, демографічної та енергетичної безпеки країни в умовах повномасштабної російсько-української війни. На основі проведеного аналізу визначено, що державна підтримка інвестування домогосподарств у встановлення власних сонячних та вітрових електростанцій через зменшення податкового навантаження на імпорт їх компонентів, а також фінансове стимулювання їх закупівлі є ключовим фактором розвитку зеленої енергетики.Оцінено, що інвестиції економічних суб’єктів у розвиток сонячних і вітрових електростанцій у 2024 році та наступних роках дозволять громадянам не лише знизити витрати на електроенергію, уникнути блекаутів та забезпечити стабільну роботу критично важливих електроприладів, а й сприятимуть енергетичній незалежності в довгостроковій перспективі. Крім того, такі інвестиції можуть стати джерелом прибутку протягом усього періоду експлуатації енергетичного обладнання.Проаналізовано можливості використання надлишково виробленої електроенергії для майнінгу криптовалют, що створює значні додаткові економічні переваги для домогосподарств.Узагальнено, що поєднання майнінгу криптовалют та виробництва електроенергії домашніми сонячними та вітровими електростанціями створює значний синергетичний ефект, який має взаємний економічний та безпековий вплив на домогосподарства.На основі проведеного дослідження обґрунтовано, що як у період війни, так і в поствоєнний час домогосподарствам економічно доцільно інвестувати одночасно у два напрями – виробництво електроенергії з відновлюваних джерел та майнінг криптовалют. Це дозволить максимізувати вигоди від використання генерованої електроенергії, підвищити фінансову стабільність та сприяти енергетичній автономії.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку обґрунтування доцільності запровадження для домогосподарств державної підтримки інвестування суб’єктами економіки у купівлю сонячних електростанцій та їх окупності з можливістю забезпечення синергетичного позитивного економічного ефекту на мікро- та макроекономічному рівні.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть виступати підґрунтям ухвалення домогосподарствами та фірмами рішень щодо встановлення вітрових та сонячних електростанцій для генерації електроенергії з метою забезпечення особистих потреб  і, як наслідок, додаткової теплогенерації та видобуток криптомонет за допомогою криптовалютних ферм є доцільним для держави та її громадян через досягнення значного позитивного синергетичного економічного ефекту.Ключові слова: інвестиції, вітрові електростанції, сонячні електростанції, зелена енергетика, криптовалюта, майнінг. Honak I.M., Slatvinska M.O., Protsyshyn V.V. STATE STIMULATION OF INSTALLATION OF WIND AND SOLAR POWER PLANTS BY HOUSEHOLDS AND ITS IMPACT ON THE DEVELOPMENT OF CRYPTOCURRENCY MINING DURING THE RUSSIAN-UKRAINIAN WARPurpose. The aim of the article is the theoretical and practical substantiation of the prospects for interaction between the state and society in order to overcome the energy crisis associated with the consequences of the russian-Ukrainian war through the development of wind and solar power generation and, as a consequence, cryptocurrency heat generation.Methodology of research. The methodological basis of this economic scientific research is the dialectical method of scientific cognition. In the process of economic scientific research, general scientific and special scientific methods were applied, among which the main ones are: abstract and logical methods – for formulating general conclusions of economic scientific research; systemic approach – in determining the causes and factors of the influence of the interaction of the state and society in the development of wind and solar power generation and, as a consequence, the development of cryptocurrency heat generation, on the energy security of households.Findings. The role of green energy was studied, in particular, the trends in the installation of small solar and wind power plants by households and firms to ensure the economic, demographic and energy security of the country in the conditions of a full-scale russian-Ukrainian war. Based on the analysis, it was determined that state support for households' investment in the installation of their own solar and wind power plants through a reduction in the tax burden on the import of their components, as well as financial incentives for their purchase, is a key factor in the development of green energy.It is estimated that investments by economic entities in the development of solar and wind power plants in 2024 and subsequent years will allow citizens not only to reduce electricity costs, avoid blackouts and ensure stable operation of critical electrical appliances, but will also contribute to energy independence in the long term. In addition, such investments can become a source of profit throughout the entire period of operation of energy equipment.The possibilities of using excess electricity for cryptocurrency mining are analysed, which creates significant additional economic benefits for households. It is summarized that the combination of cryptocurrency mining and electricity generation by home solar and wind power plants creates a significant synergistic effect that has a mutual economic and security impact on households.Based on the research conducted, it is substantiated that both during the war and in the post-war period, it is economically feasible for households to invest simultaneously in two areas – electricity production from renewable sources and cryptocurrency mining. This will maximize the benefits from the use of generated electricity, increase financial stability, and promote energy autonomy.Originality. The substantiation of the feasibility of introducing state investment support for households by economic entities in the purchase of solar power plants and their payback with the possibility of ensuring a synergistic positive economic effect at the micro- and macro-economic level has gained further development.Practical value. The obtained results of the study can serve as the basis for households and firms to make decisions on the installation of wind and solar power plants for electricity generation in order to meet personal needs and, as a result, additional heat generation, and the mining of crypto coins using cryptocurrency farms is advisable for the state and its citizens due to the achievement of a significant positive synergistic economic effect.Key words: investments, wind power plants, solar power plants, green energy, cryptocurrency, mining.
Keywords: інвестиції; вітрові електростанції; сонячні електростанції; зелена енергетика; криптовалюта; майнінг.