СУЧАСНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ РИНКУ ФІНТЕХ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО БІЗНЕС-ЛАНДШАФТУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Луцишин О.О., Кравчук Н.Я. СУЧАСНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ РИНКУ ФІНТЕХ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО БІЗНЕС-ЛАНДШАФТУМета. Дослідити сучасні тенденції розвитку фінтех-індустрії в умовах трансформації глобального бізнес-ландшафту та визначити ключові виклики й можливості для подальшого розвитку фінансових технологій.Методи дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові та спеціальні методи: системний підхід ‒ для аналізу взаємозв’язків між фінансовими технологіями та трансформацією глобального бізнес-ландшафту; методи порівняльного аналізу ‒ для оцінювання тенденцій розвитку фінтеху в різних країнах; економіко-статистичні методи ‒ для дослідження динаміки ринку фінансових технологій; а також методи прогнозування ‒ для визначення перспектив розвитку фінансового сектору в умовах цифровізації та глобалізації.Результати дослідження. Розглянуто теоретичні засади та систематизовано ключові тренди розвитку фінансових технологій в умовах трансформації глобального бізнес-ландшафту. Проаналізовано вплив цифрових валют центральних банків (CBDC), децентралізованих фінансів (DeFi), SuperApps та моделі «Купи зараз – плати пізніше» (BNPL) на структуру фінансового ринку. З’ясовано основні регуляторні виклики, загрози кібербезпеці та особливості адаптації бізнес-моделей фінансових установ до швидких технологічних змін.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування взаємозв’язку між глобалізацією, цифровізацією фінансового сектору та еволюцією фінансових технологій, враховуючи виклики кібербезпеки, регуляторної відповідності та адаптації бізнес-моделей. Особливу увагу приділено інтеграції фінтех-рішень у міжнародну економічну систему та їхньому потенційному впливу на традиційні банківські установи.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані за результатами дослідження висновки і пропозиції можуть бути використані фінансовими установами, фінтех-компаніями та регуляторними органами для розробки стратегій адаптації до новітніх технологічних змін, удосконалення регуляторної політики та підвищення стійкості фінансової системи в умовах глобальної цифрової трансформації.Ключові слова: фінансові технології, фінтех-індустрія, глобальний бізнес-ландшафт, світові тренди розвитку, CBDC, DeFi, BNPL, SuperApps, глобалізація, цифровізація фінансового сектору, регуляторні виклики, кібербезпека. Lutsyshyn O.O., Kravchuk N.Ya. CURRENT TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF THE FINTECH MARKET IN THE CONTEXT OF THE TRANSFORMATION OF THE GLOBAL BUSINESS LANDSCAPEPurpose. The aim of the article is to explore modern trends in the development of the fintech industry in the context of the transformation of the global business landscape and to identify key challenges and opportunities for the further advancement of financial technologies.Methodology of research. General scientific and specialized methods were used in the process of the study, namely: a systematic approach to analyse the interconnections between financial technologies and the transformation of the global business landscape; comparative analysis methods to assess fintech development trends in different countries; economic and statistical methods to study the dynamics of the financial technology market; and forecasting methods to determine the prospects for the development of the financial sector in the era of digitalization and globalization.Findings. Theoretical foundations have been examined, and key trends in the development of financial technologies in the context of the transformation of the global business landscape have been systematized. The impact of central bank digital currencies (CBDC), decentralized finance (DeFi), SuperApps, and the "Buy Now, Pay Later" (BNPL) model on the structure of the financial market has been analysed. The main regulatory challenges, cybersecurity threats and the specifics of adapting financial institutions' business models to rapid technological changes have been identified.Originality. The substantiation of the interrelationship between globalization, the digitalization of the financial sector, and the evolution of financial technologies has been further developed, taking into account the challenges of cybersecurity, regulatory compliance, and business model adaptation. Particular attention has been paid to the integration of fintech solutions into the international economic system and their potential impact on traditional banking institutions.Practical value. The conclusions and recommendations derived from the study can be used by financial institutions, fintech companies, and regulatory bodies to develop strategies for adapting to emerging technological changes, improving regulatory policies, and enhancing the resilience of the financial system in the context of global digital transformation.Key words: financial technologies, fintech industry, global business landscape, global development trends, FinTech, CBDC, DeFi, BNPL, SuperApps, globalization, digitalization of the financial sector, regulatory challenges, cybersecurity.
Keywords: фінансові технології; фінтех-індустрія; глобальний бізнес-ландшафт; світові тренди розвитку; CBDC; DeFi; BNPL; SuperApps; глобалізація; цифровізація фінансового сектору; регуляторні виклики; кібербезпека.