КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Нагірна Н.І., Демкура І.Т. КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИМета. Метою статті є обґрунтування впливу кліматичних змін на функціонування глобальної продовольчої безпеки.Методика дослідження. Основою дослідження є системний та міждисциплінарний підхід, який охоплює екологічні, економічні та соціальні аспекти продовольчої безпеки. Для досягнення мети у статті використано такі методи дослідження: аналізу і синтезу – для опрацювання наукової літератури та узагальнення теоретичних основ глобальної продовольчої безпеки; історичний та логічний методи – при аналізі впливу кліматичних змін на продовольчу безпеку в історичній ретроспективі; діалектичний метод – при розкритті трансформаційних змін продовольчої системи; дедукції та індукції – при формулюванні висновків та узагальнень; метод візуалізації – для графічного представлення результатів дослідження.Результати дослідження. Обґрунтовано роль кліматичних змін як глобального виклику, що впливає на продовольчу безпеку. Охарактеризовано історичні періоди продовольчої безпеки та визначено основні детермінанти для кожного з них. Підтверджено роль кліматичних чинників у формуванні глобальної продовольчої системи. Розкрито вплив підвищення середньої температури та екстремальних природних явищ на продовольчу безпеку. Аргументовано важливість досягнення обмеження потепління до 1,5°C в контексті впливу на продовольчу безпеку, проведено порівняння поточних кліматичних впливів та сценарію 1,5°C на неї. Проаналізовано результати впливу основних кліматичних змін на стан продовольчої безпеки та сільське господарство. Розкрито сценарії зміни клімату, їх характеристики та вплив на екосистему продовольчої безпеки. Подано авторське визначення екосистеми продовольчої безпеки та її основні принципи. Визначено потенційні кліматичні загрози для екосистеми продовольчої безпеки.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано вплив кліматичних змін на глобальну продовольчу безпеку, що, на відміну від існуючих підходів, дає змогу комплексно оцінити зміни та їхній вплив на формування продовольчих систем у різних періодах. Набуло подальшого розвитку обґрунтування впливу кліматичних змін на ключові аспекти продовольчої безпеки, що сприяє розробці більш стійких та ефективних управлінських рішень у цій сфері.Практична значущість результатів дослідження. Зроблені висновки щодо напрямків адаптації продовольчих систем до кліматичних змін можуть бути використані суб’єктами екосистеми продовольчої безпеки у практичній діяльності. Оцінка впливу кліматичних факторів дозволяє ідентифікувати виклики та запропонувати заходи з підвищення стійкості сільського господарства та забезпечення продовольчої безпеки.Ключові слова: геополітичні ризики, глобальні виклики, економічний розвиток, продовольчі кризи, продовольча безпека, детермінанти продовольчої безпеки, сільське господарство, кліматичні зміни, глобальне потепління, відновлювані джерела енергії, адаптація продовольчих систем, екосистема продовольчої безпеки. Nahirna N.I., Demkura I.T. CLIMATIC CHANGES AS DETERMINANTS OF THE FUNCTIONING OF GLOBAL FOOD SECURITYPurpose. The aim of the article is to substantiate the impact of climate change on the functioning of global food security.Methodology of research. The basis of the study is a systemic and interdisciplinary approach, which covers ecological, economic and social aspects of food security. The following research methods were used to achieve the goal in the article: analysis and synthesis – to study the scientific literature and generalize the theoretical foundations of global food security; historical and logical methods – when analysing the impact of climate change on food security in historical retrospect; dialectical method – when revealing transformational changes in the food system; deduction and induction – when formulating conclusions and generalizations; visualization method – for graphical presentation of research results.Findings. The role of climate change as a global challenge affecting food security is substantiated. Historical periods of food security are characterized and the main determinants for each of them are identified. The role of climatic factors in the formation of the global food system is confirmed. The impact of increasing average temperatures and extreme natural events on food security is revealed. The importance of reaching the limit of warming to 1.5°C in the context of the impact on food security is argued, and a comparison of current climate impacts and the 1.5°C scenario on it is made. The results of the impact of major climate changes on food security and agriculture are analysed. The scenarios of climate change, their characteristics and impact on the ecosystem of food security are revealed. The author's definition of the food security ecosystem and its basic principles are presented. Potential climatic threats to the food security ecosystem are identified.Originality. The impact of climate change on global food security is substantiated, which, unlike existing approaches, allows for a comprehensive assessment of changes and their impact on the formation of food systems in different periods. The substantiation of the impact of climate change on key aspects of food security has been further developed, which contributes to the development of more sustainable and effective management solutions in this area.Practical value. The conclusions drawn regarding the directions of adaptation of food systems to climate change can be used by actors of the food security ecosystem in practical activities. Assessment of the impact of climate factors allows identifying challenges and proposing measures to increase the sustainability of agriculture and ensure food security.Key words: geopolitical risks, global challenges, economic development, food crises, food security, determinants of food security, agriculture, climate change, global warming, renewable energy sources, adaptation of food systems, food security ecosystem.
Keywords: геополітичні ризики; глобальні виклики; економічний розвиток; продовольчі кризи; продовольча безпека; детермінанти продовольчої безпеки; сільське господарство; кліматичні зміни; глобальне потепління; відновлювані джерела енергії.