СОЦІАЛЬНА ІНФРАСТРУКТУРА СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ РЕГІОНУ В КОНТЕКСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЇ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Гончаренко І.В.  СОЦІАЛЬНА ІНФРАСТРУКТУРА СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ РЕГІОНУ В КОНТЕКСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЇ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇМета. Узагальнення проблем соціальної інфраструктури сільських територій регіону та розробка напрямів їх вирішення.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети нами були використані статистичні спостереження та емпіричні дослідження, проведені у сільських громадах Миколаївської області. Статистичні дані включають офіційні звіти, надані місцевими органами влади. Емпіричні дослідження базуються на польових дослідженнях, аналізі контенту засобів масової інформації та спостереженнях. Зібрані дані були оброблені, що дозволило виявити ключові тенденції та взаємозв’язки. Такий підхід забезпечив основу для розробки рекомендацій щодо покращення умов життя та розвитку місцевої соціальної інфраструктури.Результати дослідження. Проаналізовано основні проблеми соціальної інфраструктури сільських територій регіону. Зокрема, виявлено недостатню доступність якісної освіти, дефіцит медичних кадрів, відсутність централізованого водопостачання, низький рівень управління відходами, руйнування культурних об’єктів та проблеми з енергозабезпеченням. Також з’ясовано, що наявна ситуація має ознаки інфраструктурного насилля щодо населення сільських територій Миколаївської області. Така ситуація обмежує можливості сільських громад, спричиняючи соціально-економічну ізоляцію та міграцію населення до міст або за кордон. Розроблено напрями модернізації інфраструктури, зокрема шляхом впровадження інноваційних технологій у медичні послуги, енергетичну ефективність, транспортну доступність, освіту та управління відходами. Зусилля з розвитку сільських територій варто спрямувати на співпрацю з університетами і міжнародними організаціями, а також використання мобільності та віддаленої роботи.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано доцільність інноваційного СМАРТ-розвитку соціальної інфраструктури сільських територій Миколаївської області, що передбачає використання технологічних рішень для покращення якості життя, доступу до соціальних послуг та економічного розвитку в умовах обмежених ресурсів. Виявлено, що такий підхід сприятиме збереженню привабливості сільських територій для населення та залучення кваліфікованих кадрів для роботи на інноваційних об’єктах.Практична значущість результатів дослідження. Розроблено конкретні рекомендації для інноваційного розвитку соціальної інфраструктури на сільських територіях регіону. Застосування результатів дослідження сприятиме покращенню якості життя, зменшенню соціальної нерівності та зміцненню стійкості регіону.Ключові слова: соціальна інфраструктура, сільські території, громади, СМАРТ-розвиток, населення, потенціал, інновації. Honcharenko I.V.  SOCIAL INFRASTRUCTURE OF RURAL AREAS IN THE REGION IN THE CONTEXT OF SMART SPECIALIZATION STRATEGY IMPLEMENTATIONPurpose. The aim of the article is to summarize the issues of social infrastructure in rural areas of the region and to develop strategies for their resolution.Methodology of research. The study utilized statistical observations and empirical research conducted in rural communities of the Mykolaiv region. Statistical data included official reports provided by local authorities. Empirical research is based on field studies, content analysis of media sources, and observations. The collected data are processed to identify key trends and interrelations, forming the basis for recommendations to improve living conditions and develop local social infrastructure.Findings. The study analyzed the main problems of social infrastructure in rural areas of the region. Identified issues include insufficient access to quality education, a shortage of medical personnel, lack of centralized water supply, inadequate waste management, destruction of cultural assets, and energy supply problems. It was also revealed that the current situation exhibits signs of infrastructural violence against the rural population of the Mykolaiv region, leading to social and economic isolation and migration to cities or abroad. Directions for infrastructure modernization were developed, including the implementation of innovative technologies in healthcare services, energy efficiency, transport accessibility, education, and waste management. Efforts to develop rural areas should focus on cooperation with universities and international organizations, as well as leveraging mobility and remote work.Originality. The feasibility of innovative SMART development of the social infrastructure in rural areas of the Mykolaiv region is substantiated. This approach involves the use of technological solutions to improve the quality of life, access to social services, and economic development in resource-constrained conditions. It is found that this approach will help maintain the attractiveness of rural areas for residents and attract qualified personnel to work at innovative facilities.Practical value. Specific recommendations for the innovative development of social infrastructure in rural areas of the region are developed. The application of the research results will contribute to improving the quality of life, reducing social inequality and strengthening the resilience of the region.Key words: social infrastructure, rural areas, communities, SMART development, population, potential, innovations.
Keywords: соціальна інфраструктура; сільські території; громади; СМАРТ-розвиток; населення; потенціал; інновації.