ПІДТРИМКА ІННОВАЦІЙНИХ ІНІЦІАТИВ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ: ЗАРУБІЖНІ ПРАКТИКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шварчовський І.В. ПІДТРИМКА ІННОВАЦІЙНИХ ІНІЦІАТИВ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ: ЗАРУБІЖНІ ПРАКТИКИМета. Систематизація підходів стосовно підтримки інноваційних ініціатив персоналу підприємств, сформованих в рамках зарубіжних практик.Методика дослідження. В дослідженні використано метод системного підходу, за допомогою якого здійснено класифікацію ключових підходів щодо підтримки інноваційних ініціатив персоналу високотехнологічних підприємств за кордоном. Із застосування порівняльного аналізу проведено виявлення переваг стосовно використання визначених практик підтримки. За допомогою методу індукції проведено встановлено особливості представлених підходів із різних розрізнених джерел і сформульовано їх у вигляді систематизованих комплексних даних. Результати дослідження. Встановлено, що на нинішньому етапі наукової думки в зарубіжній практиці сформувались певні підходи стосовно підтримки інноваційних ініціатив персоналу підприємств: 1) підхід, заснований на організаційній підтримці інноваційних ініціатив персоналу підприємств Китаю, які функціонують у галузі високих технологій. Вказана організаційна підтримка поділяється на два види: очікувана помірна матеріальна та нематеріальна підтримка (сталі практики організації щодо піклування та цінування працівників за їхній вплив на її інноваційний розвиток) та висока передбачувана організаційна матеріальна та нематеріальна підтримка (впливає на прояв активної відданості і креативності); 2) підхід, пов’язаний із залученням до роботи в компанії та активізації інноваційних ініціатив креативних та талановитих кадрів. Тут акцент зроблено на ефективність використання сучасних інструментів цифровізації та штучного інтелекту; 3) підхід щодо підтримки інноваційності персоналу, заснований на стимулюванні лідерів команд робочого колективу. В провідних китайських високотехнологічних компаніях існує приваблива система матеріальної та нематеріальної підтримки ініціатив осіб, які виявляють бажання та мають потенціал лідерства в сфері НДДКР.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку теоретичне забезпечення складу типів підтримки інноваційних ініціатив персоналу підприємств.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можливо використати при розробці науково-методичних матеріалів за вказаною проблематикою.Ключові слова: підтримка інноваційних ініціатив персоналу, високотехнологічні підприємства, зарубіжні практики, цифровізація, штучний інтелект, НДДКР, креативні та талановиті кадри, лідерство.  Shvarchovskyi I.V. ENCOURAGING INNOVATIVE INITIATIVES TO ENTERPRISE PERSONNEL: FOREIGN PRACTICESPurpose. The aim of the article is to systematize approaches to support innovative initiatives of personnel of enterprises formed within the framework of foreign practices.Methodology of research. The study used the method of a systems approach, with the help of which the key approaches to support of innovative initiatives of personnel of high-tech enterprises abroad were classified. Using comparative analysis, the advantages of using certain support practices were identified. Using the induction method, the features of the presented approaches were established from various disparate sources and formulated in the form of systematized complex data.Findings. It has been established that at the current stage of scientific thought in foreign practice, certain approaches have been formed regarding the support of innovative initiatives of the personnel of enterprises: 1) an approach based on organizational support for innovative initiatives of the personnel of Chinese enterprises operating in the field of high technologies. The indicated organizational support is divided into two types: expected moderate material and non-material support (consistent practices of the organization regarding care and appreciation of employees for their influence on its innovative development) and high expected organizational material and non-material support (influences the manifestation of active dedication and creativity);2) an approach related to attracting creative and talented personnel to work in the company and activating innovative initiatives. The emphasis here is on the effective use of modern digitalization tools and artificial intelligence;3) an approach to support the innovativeness of personnel, based on the stimulation of team leaders of the work team. In the leading Chinese high-tech companies there is an attractive system of material and non-material support for the initiatives of individuals who show the desire and have the potential for leadership in the field of R&D.Originality. The theoretical provision of the composition of types of support for innovative initiatives of enterprise personnel has gained further development. Practical value. The obtained results of the conducted research can be used in the development of scientific and methodological materials on the specified issues.Key words: support for innovative initiatives of personnel, high-tech enterprises, foreign practices, digitalization, artificial intelligence, R&D, creative and talented personnel, leadership.
Keywords: підтримка інноваційних ініціатив персоналу; високотехнологічні підприємства; зарубіжні практики; цифровізація; штучний інтелект; НДДКР; креативні та талановиті кадри; лідерство.