УПРАВЛІННЯ МОТИВАЦІЄЮ Й ОПЛАТОЮ ПРАЦІ: СУТНІСНІ ТА РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Здреник В.С. УПРАВЛІННЯ МОТИВАЦІЄЮ Й ОПЛАТОЮ ПРАЦІ: СУТНІСНІ ТА РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИМета. Обґрунтування напрямів посилення мотиваційної функції оплати праці та її впливу на економіку, в тому числі на регіональний економічний розвиток.Методи дослідження. В процесі дослідження для реалізації поставленої мети використано такі методи дослідження: критичний аналіз (при ідентифікації сутнісних ознак оплати праці та мотивації); статистичний (для виявлення умов і причин необхідності посилення мотиваційної функції з урахуванням регіональної специфіки); узагальнення (в процесі вироблення й обґрунтування пропозицій з удосконалення мотиваційної функції).Результати дослідження. Проаналізовані особливості, умови й потреби в удосконаленні мотиваційної функції оплати праці загалом та з урахуванням регіональної специфіки. Доведено на основі аналізу статистичних показників, що в сучасних умовах основною особливістю мотиваційної функції оплати праці, особливо помітною в регіональному розрізі є зниження її ролі. Обґрунтовано позицію, що для цілей забезпечення зростання мотивації мінімальну заробітну плату доцільно встановлювати на рівні, що відповідає вартості робочої сили некваліфікованого робітника, враховувати відмінності в обсягах оплати праці, які існують в регіональному розрізі для їх згладжування, застосовувати систему страхування працівників на випадок виникнення ризикових ситуацій через війну.Наукова новизна результатів дослідження. На основі критичного аналізу існуючих авторських позицій та статистичних даних обґрунтовано роль і напрями удосконалення мотиваційної функції оплати праці в умовах війни, застосування системи страхування працівників на випадок виникнення ризикових ситуацій через військові дії.Практична значущість результатів дослідження. Реалізація запропонованих інновацій в частині посилення мотиваційної функції оплати праці, її вирівнювання з урахуванням регіональних показників та застосуванням внутрішніх додаткових стабілізуючих і заохочувальних важелів сприятиме посиленню мотиваційної функції оплати праці та активізації її соціально-економічного призначення.Ключові слова: управління, оплата праці, мотиваційна функція, заробітна плата, соціальна справедливість, аналіз, регіональний розвиток. Zdrenyk V.S. MANAGEMENT OF MOTIVATION AND LABOUR REMUNERATION: ESSENTIAL AND REGIONAL ASPECTSPurpose. The aim of the article is to substantiate the directions of strengthening the motivational function of remuneration and its impact on the economy, including on regional economic development.Methodology of research. The following research methods were used to realize the set goal in the research process: critical analysis (when identifying the essential features of remuneration and motivation); statistical (to identify the conditions and reasons for the need to strengthen the motivational function, taking into account regional specifics); generalization (in the process of developing and substantiating proposals for improving the motivational function).Findings. The peculiarities, conditions and needs for improving the motivational function of remuneration in general and taking into account regional specifics are analysed. It is proved on the basis of the analysis of statistical indicators that in modern conditions the main feature of the motivational function of remuneration, especially noticeable in the regional section, is the decrease of its role. The position is substantiated that for the purposes of ensuring the growth of motivation, it is advisable to set the minimum wage at a level that corresponds to the cost of labor of an unskilled worker, to take into account the differences in the amount of wages that exist in the regional section in order to smooth them out, to apply a system of employee insurance in case of risk situations through the warOriginality. On the basis of a critical analysis of the existing author's positions and statistical data, the role and directions of improving the motivational function of labour remuneration in the conditions of war, the application of the employee insurance system in the event of risk situations arising due to military operations are substantiated.Practical value. The implementation of the proposed innovations in terms of strengthening the motivational function of remuneration, its equalization taking into account regional indicators and the use of internal additional stabilizing and encouraging levers will contribute to the strengthening of the motivational function of remuneration and the activation of its social and economic purpose.Key words: management, remuneration, motivational function, salary, social justice, analysis, regional development.
Keywords: управління; оплата праці; мотиваційна функція; заробітна плата; соціальна справедливість; аналіз; регіональний розвиток.