ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ РІШЕНЬ В СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Фролов Ю.В. ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ РІШЕНЬ В СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИМета. Встановлення ключових особливостей впровадження цифрових рішень в систему управління бізнес-процесами сучасних підприємств.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано: методи системного аналізу (для аналізу проблем під час планування впровадження цифрових рішень в систему управління бізнес-процесами сучасних підприємств); методів наукової абстракції, дедукції та індукції (для формулювання наукової гіпотези роботи, законів та принципів), аналізу і синтезу – для аналізу стану розвитку системи управління бізнес-процесами сучасних підприємств; абстрактно-логічний (для здійснення теоретичних узагальнень, обґрунтування методології дослідження, формулювання висновків). Табличний метод наочно відображає поточний стан досліджуваної проблеми.Результати дослідження. Встановлено, що перехід до цифрової економіки ґрунтується на технологіях, які визначають Четверту індустріальну революцію, яка полягає в цифровізації і включає насичення фізичного світу електронно-цифровими пристроями. Також в ході дослідження встановлено, що процес цифрової трансформації бізнес-процесів складається з елементів, таких як взаємодія з клієнтами, операційні бізнес-процеси та моделі підприємства. Визначено, що реалізація цифрових рішень у кожній з цих частин моделі відкриває нові можливості для розвитку підприємств. Обґрунтовано, що впровадження цифрових рішень в управління бізнес-процесами підприємств позитивно впливає на ефективність, гнучкість й адаптивність до змін у зовнішньому середовищі. Відзначено, що для збереження конкурентоспроможності важливо не лише технологічне впровадження, але й зміни в корпоративній культурі та адаптація співробітників до нових інструментів. Також в ході дослідження виділено найрозповсюджені цифрові рішення, які часто впроваджують сучасні підприємства: штучний інтелект, великі дані, блокчейн, Інтернет речей та хмарні обчислення, забезпечують прозорість, безпеку та інтеграцію в управлінні бізнес-процесами.Наукова новизна результатів дослідження. Набув подальшого розвитку сучасний систематизований огляд найбільш розповсюджених цифрових рішень, які використовуються для управління бізнес-процесами на підприємстві.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути корисними для керівників підприємств та спеціалістів з управління бізнес-процесами, оскільки вони надають чітке уявлення про переваги та особливості використання цифрових рішень в практиці підприємств.Ключові слова: штучний інтелект, блокчейн, великі дані, хмарні технології, четверта індустріальна революція, діджиталізація. Frolov Yu.V. PECULIARITIES OF IMPLEMENTATION OF DIGITAL SOLUTIONS IN THE BUSINESS PROCESS MANAGEMENT SYSTEM Purpose. The aim of the article is to identify the key features of the implementation of digital solutions in the business process management system of modern enterprises.Methodology of research. The following research methods were used to achieve the set goal: methods of system analysis (to analyse problems during the planning of the implementation of digital solutions in the business process management system of modern enterprises); methods of scientific abstraction, deduction and induction (for formulating a scientific hypothesis of work, laws and principles), analysis and synthesis – to analyse the state of development of the business process management system of modern enterprises; abstract and logical (for making theoretical generalizations, substantiating research methodology, formulating conclusions). The tabular method clearly reflects the current state of the investigated problem.Findings. It has been established that the transition to a digital economy is based on technologies that define the Fourth Industrial Revolution, which consists of digitization and includes the saturation of the physical world with electronic and digital devices. The study also found that the process of digital transformation of business processes consists of elements such as customer interaction, operational business processes and enterprise models. It is determined that the implementation of digital solutions in each of these parts of the model opens up new opportunities for the development of enterprises. It is substantiated that the introduction of digital solutions in the management of business processes of enterprises has a positive impact on efficiency, flexibility and adaptability to changes in the external environment. It is noted that in order to maintain competitiveness, it is important not only to implement technology, but also to change the corporate culture and adapt employees to new tools. The study also highlights the most common digital solutions that are often implemented by modern enterprises: artificial intelligence, big data, blockchain, Internet of Things and cloud computing, which provide transparency, security and integration in business process management.Originality. A modern systematic overview of the most common digital solutions used to manage business processes at the enterprise has been further developed.Practical value. The results of the study can be useful for business managers and business process management specialists, as they provide a clear idea of the advantages and peculiarities of using digital solutions in the practice of enterprises.Key words: artificial intelligence, blockchain, big data, cloud technologies, fourth industrial revolution, digitalization.
Keywords: штучний інтелект; блокчейн; великі дані; хмарні технології; четверта індустріальна революція; діджиталізація.