ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА СИСТЕМУ КОМПЛАЄНСУ: КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ЗМІСТ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Боберський О.В. ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА СИСТЕМУ КОМПЛАЄНСУ: КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ЗМІСТМета. Виокремлення та аналіз чинників впливу на систему комплаєнсу, а також класифікація їх за ступенем впливу на діяльність бізнес-структури і характеристика основного змісту.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети дослідження використано такі методи: статистичний (для інтерпретації інформації про пріоритетні напрямки комплаєнсу в Україні); аналізу (для виявлення найбільш пріоритетних напрямів комплаєнсу вітчизняними підприємствами); графічний (для наочного відображення інформації); імплікаційних шкал (для виявлення впливу окремих чинників на систему комплаєнсу); системно-структурний (усі структурні елементи цього дослідження організовано у логічну послідовність).Результати дослідження. Проаналізовано пріоритетні напрями комплаєнсу в Україні та визначено, що найбільш пріоритетними серед вітчизняних компаній є протидія корупції, дотримання антимонопольного законодавства та норм ділової етики. На основі сформованої інформації виокремлено зовнішні та внутрішні чинники впливу на систему комплаєнсу та визначено характер їх впливу, а саме позитивний, негативний і змішаний. В залежності від дії охарактеризовано зміст чинників впливу на середовище комплаєнсу вітчизняних підприємств.Наукова новизна результатів дослідження. Детально проаналізовано зовнішні та внутрішні чинники впливу на систему комплаєнсу з виокремленням їх позитивного, негативного і змішаного впливу та охарактеризовано їх основний зміст дії, що дозволяє розробити методи управління ними.Практична значущість результатів дослідження. Розроблені практичні рекомендації можуть бути використані для розробки рішень з метою мінімізації дії чинників з негативним впливом і максимізацією позитивного впливу у процесі створення обліково-аналітичної інформації про чинники впливу на систему комплаєнсу вітчизняних бізнес-структур.Ключові слова: комплаєнс, система комплаєнсу, фактори впливу на систему комплаєнсу, аудит системи комплаєнсу. Boberskyy O.V. FACTORS INFLUENCING THE COMPLIANCE SYSTEM: CLASSIFICATION AND CONTENTPurpose. The aim of the article is to identify and analyse the factors influencing the compliance system and classify them according to their degree of impact on the activities of business structures, detailing the characteristics of their main content.Methodology of research. The following methods were utilized to achieve the research goal: statistical (for interpreting information on the priority areas of compliance in Ukraine); analysis (to identify the priority compliance areas for domestic enterprises); graphical (for the visual representation of information); implication scales (to assess the impact of individual factors on the compliance system); and system-structural (where all structural elements of this study are organized in a logical sequence).Findings. The priority directions of compliance in Ukraine were analysed in the paper. It has been determined that the highest priorities among domestic companies were the fight against corruption, compliance with antimonopoly legislation and norms of business ethics.Both external and internal factors influencing the compliance system were identified based on the data gathered, and the nature of their influence was categorized as positive, negative, or mixed. The content of factors influencing the compliance environment of domestic enterprises is characterized depending on their action.Originality. External and internal factors of influence on the compliance system with their positive, negative and mixed effects are analysed in detail, and their main content of action, which allows for the development of methods of their management, is characterized.Practical value. The developed practical recommendations can be used to develop solutions with the aim of minimizing the effect of factors with a negative impact and maximizing the positive impact in the process of creating accounting and analytical information about the factors of influence on the compliance system of domestic business structures.Key words: compliance, compliance system, factors influencing the compliance system, audit of the compliance system.
Keywords: комплаєнс; система комплаєнсу; фактори впливу на систему комплаєнсу; аудит системи комплаєнсу.