ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЙНОЇ КОМПОНЕНТИ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ, ІНТЕГРОВАНИХ НА РИНОК ЄС (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Завальський В.В. ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЙНОЇ КОМПОНЕНТИ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ, ІНТЕГРОВАНИХ НА РИНОК ЄСМета. Систематизація особливостей мотиваційної компоненти розвитку персоналу, які можуть бути впроваджені українськими підприємствами, інтегрованими на ринок ЄС.Методика дослідження. Для досягнення зазначеної цілі використано методологічне забезпечення, яке включає орієнтир на комплексний підхід, що передбачає оцінювання та систематизацію зазначених особливостей. Також була застосована низка методів, зокрема: системного підходу (систематизація наукових позицій стосовно досліджуваної проблематики), порівняльний (співставлення позицій науковців), трендовий (встановлення тенденцій мотивації в ЄС) та прогнозний (оцінювання можливості адаптації визначених напрямів мотивації). Результати дослідження. Визначено особливості мотивації розвитку персоналу на підприємствах ЄС, яке дозволить встановити напрями адаптації для українських підприємств, націлених на євроінтеграцію в перспективі, зокрема: напрям, орієнтований на дію на працівників в розрізі мотивації окремих вікових груп (для підприємств України вказане може бути впроваджене у випадку вичерпного встановлення потреб кожного покоління працівників; напрям технологічної мотивації (зазначена компонента може бути реалізована з огляду на гармонійне співіснування цілей підприємства та етичних норм). Технологічна мотивація не повинна порушувати особистих трудових прав та приватності, незважаючи на всебічне проникнення аутентифікації працівників.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку теоретичне забезпечення напрямів мотивації персоналу за рахунок виокремлення їх особливостей залежно від трендів, існуючих на нинішньому етапі становлення організації управління. Практична значущість результатів дослідження. Виокремлені особливості мотивації персоналу можуть бути впроваджені в діяльність підприємств України, інтегрованих на ринок ЄС.Ключові слова: мотиваційні компоненти, розвиток персоналу, українські підприємства, інтегровані на ринок ЄС, покоління, цифровізація, технології, адаптація. Zavalskyi V.V. FEATURES OF MOTIVATION COMPONENT OF STAFF DEVELOPMENT OF ENTERPRISES INTEGRATED INTO THE EU MARKETPurpose. The aim of the article is to systematize the features of the motivational component of personnel development that can be implemented by Ukrainian enterprises integrated into the EU market.Methodology of research. Methodological support, which includes a reference point for a comprehensive approach that provides for the assessment and systematization of the specified features, was used to achieve the specified goal. A number of methods were also applied, in particular: system approach (systematization of scientific positions in relation to the researched issues), comparative (comparison of positions of scientists), trend (establishment of motivation trends in the EU) and predictive (estimation of the possibility of adaptation of certain directions of motivation). Findings. The specifics of the motivation of personnel development at EU enterprises have been determined, which will allow establishing the directions of adaptation for Ukrainian enterprises aiming at European integration in the future, in particular: the direction oriented to the effect on employees in terms of the motivation of certain age groups (for Ukrainian enterprises, the specified can be implemented in the case of exhaustive establishing the needs of each generation of employees; the direction of technological motivation (the specified component can be implemented in view of the harmonious coexistence of the company's goals and ethical norms).Originality. The theoretical provision of personnel motivation directions by highlighting their features depending on the trends existing at the current stage of formation of the management organization has gained further development.Practical value. Selected features of personnel motivation can be implemented in the activities of Ukrainian enterprises integrated into the EU market.Key words: motivational components, personnel development, Ukrainian enterprises integrated into the EU market, generations, digitalization, technologies, adaptation.
Keywords: мотиваційні компоненти; розвиток персоналу; українські підприємства; інтегровані на ринок ЄС; покоління; цифровізація; технології; адаптація.