ПРОБЛЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шуст О.А., Ципа Ніколет, Присяжнюк Н.М., Никоненко О.А. ПРОБЛЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУМета. На основі узагальнення емпіричних матеріалів та практичного досвіду суб’єктів господарювання запропонувати рекомендації щодо формування системи забезпечення населення України продовольчими продуктами вітчизняного виробника в повоєнний період відродження економіки.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у процесі дослідження використано наступні наукові методи: наукової абстракції, дедукції та індукції – для формулювання наукової гіпотези роботи, законів та принципів; формальної логіки – при визначенні особливостей здійснення виробничого-господарської діяльності господарств усіх категорій в умовах запровадження воєнного стану; абстрактно-логічний – для здійснення теоретичних узагальнень, формулювання висновків; монографічного аналізу – для детального дослідження чинників, які відображають особливості виробництва сільськогосподарської продукції в умовах військової агресії росії проти України.Результати дослідження. Здійснено оцінювання виробництва сільськогосподарської продукції в контексті забезпечення населення продуктами харчування в умовах військової агресії росії проти України. Визначено основні чинники, які впливали на виробництво основної продукції рослинництва та тваринництва в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення. Встановлено, що ефективна та стала діяльність сільськогосподарських агроформувань, які працюють на засадах ринкових відносин і приватної власності, повинна врахувати нові вимоги до товаровиробника і його стратегії конкурентоспроможного розвитку в сучасних економічних умовах господарювання.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано пропозиції щодо вирішення проблеми продовольчого забезпечення населення продуктами харчування вітчизняного виробництва, що передбачає впровадження інноваційних технологій, що повинно забезпечити прийнятні обсяги і якість сільськогосподарської продукції. Перспективи переходу до сталого розвитку виробництва аграрної продукції передусім визначатимуть можливості використання переваг його диверсифікації як в частині товарної структури, так і збільшення тієї її частки, яка має попит не лише на світовому, а й на внутрішньому аграрному ринку.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані рекомендації можуть бути використані при розробці програм розвитку сільських територій в частині розвитку сільськогосподарського виробництва та продовольчого забезпечення регіонів.Ключові слова: продовольче забезпечення, сільськогосподарське виробництво, господарства населення, сільськогосподарські підприємства, релокація, диверсифікація. Shust O.A., Czipa Nikolett, Prysiazhniuk N.M., Nykonenko O.A. PROBLEMS OF FOOD SUPPLY OF THE POPULATION OF UKRAINE IN THE CONDITIONS OF MARTIAL LAWPurpose. The aim of the article is to propose recommendations on the formation of a system of providing the population of Ukraine with food products of domestic producers in the post-war period of economic revival, based on the generalization of empirical materials and practical experience of business entities.Methodology of research. The following scientific methods were used in the research process to achieve the set goal: scientific abstraction, deduction and induction – to formulate a scientific hypothesis of the work, laws and principles; formal logic – when determining the specifics of the implementation of production and economic activity of farms of all categories in the conditions of the introduction of martial law; abstract and logical – for making theoretical generalizations, formulating conclusions; monographic analysis – for a detailed study of the factors that reflect the peculiarities of the production of agricultural products in the conditions of military aggression of Russia against Ukraine.Findings. An evaluation of the production of agricultural products in the context of providing the population with food products in the conditions of Russia's military aggression against Ukraine was carried out.The main factors that influenced the production of the main products of plant and animal husbandry at the agricultural enterprises and households were determined.It has been established that the effective and permanent activity of agricultural agro-formations, which work on the basis of market relations and private ownership, must take into account new requirements for the producer and his strategy of competitive development in modern economic conditions of management.Originality. Proposals for solving the problem of food supply of the population with domestically produced food products, which involve the introduction of innovative technologies, which should ensure acceptable volumes and quality of agricultural products, are substantiated. The prospects for the transition to sustainable development of agricultural production will primarily determine the possibilities of using the advantages of its diversification both in terms of the product structure and increasing its share that is in demand not only on the global, but also on the domestic agricultural market.Practical value. The proposed recommendations can be used in the development of programs for the development of rural areas in terms of the development of agricultural production and food supply of regions.Key words: food supply, agricultural production, households, agricultural enterprises, relocation, diversification.
Keywords: продовольче забезпечення; сільськогосподарське виробництво; господарства населення; сільськогосподарські підприємства; релокація; диверсифікація.