ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В УМОВАХ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Печенюк А.В., Печенюк В.А.  ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В УМОВАХ УКРАЇНИМета. Розробка комплексу заходів для підвищення ефективності енергозбереження в Україні через використання технологій штучного інтелекту.Методика дослідження. У процесі підготовки публікації було використано низку загальнонаукових та емпіричних прийомів дослідження, зокрема: прийоми наукового пізнання (при розкритті особливостей застосування технологій штучного інтелекту в промисловості та побуті); логічний та діалектичний (при оцінюванні тенденцій розвитку сучасних комп’ютерних технологій в галузі енергетики); узагальнення, аналізу та синтезу (при дослідженні стану застосування інструментарію штучного інтелекту в енергетичній сфері України); наукового абстрагування (при розробці пропозицій для підвищення ефективності енергозбереження в Україні через використання технологій штучного інтелекту).Результати дослідження. Обґрунтовано необхідність підвищення ефективності використання сучасних комп’ютерних технологій у сфері енергетики. Проаналізовано передумови розвитку штучного інтелекту у сфері енергозбереження. Розкрито суть таких перспективних напрямів застосування штучного інтелекту в енергетиці, як прогнозування попиту на енергію, оптимізація енергоспоживання на підприємствах і населенням, використання «розумних» мереж, розвиток енергоефективних будівель, персональні енергозберігаючі рішення. Проаналізовано основні перешкоди, що стримують активніше впровадження технологій штучного інтелекту в енергетичну сферу України. Розроблено ряд пропозицій щодо підвищення ефективності енергозбереження в Україні за рахунок використання технологій штучного інтелекту.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано теоретичні, методологічні та практичні засади застосування штучного інтелекту в енергетичній сфері України, що слугуватиме покращенню рівня енергозбереження на підприємствах і в домогосподарствах.Практична значущість результатів дослідження. Запропонований комплекс заходів із використання інструментів штучного інтелекту може бути використаний для покращення енергозбереження в сучасних умовах України як урядовими організаціями для моніторингу та аналізу енергоспоживання на національному рівні, розробки політики енергозбереження, а також енергетичними компаніями для оптимізації виробництва та розподілу енергії, прогнозування попиту на електроенергію, виявлення та усунення втрат в мережах, а також для підвищення ефективності використання відновлюваних джерел енергії.Ключові слова: штучний інтелект, енергетика, енергозбереження, прогнозування попиту на енергію, оптимізація енергоспоживання, «розумні» мережі, енергоефективні будівлі. Pecheniuk A.V., Pecheniuk V.A. PROSPECTS FOR THE USE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE TO IMPROVE ENERGY SAVING IN THE CONDITIONS OF UKRAINEPurpose. The purpose of the article is to develop a set of measures to increase the efficiency of energy saving in Ukraine through the use of artificial intelligence technologies.Methodology of research. In the process of preparing the publication, a number of general scientific and empirical methods of research were used, in particular: methods of scientific knowledge (when revealing the features of the application of artificial intelligence technologies in industry and everyday life), logical and dialectical (when assessing the trends in the development of modern computer technologies in the field of energy), generalization, analysis and synthesis (when studying the state of application of artificial intelligence tools in the energy sector of Ukraine), scientific abstraction (when developing proposals to increase the efficiency of energy saving in Ukraine through the use of artificial intelligence technologies).Findings. The need to improve the efficiency of using modern computer technologies in the field of energy is substantiated. The prerequisites for the development of artificial intelligence in the field of energy saving are analyzed. The essence of promising areas of application of artificial intelligence in the energy industry, such as energy demand forecasting, optimization of energy consumption by enterprises and the population, use of «smart» networks, development of energy-efficient buildings, personal energy-saving solutions, is revealed. The main obstacles preventing the more active implementation of artificial intelligence technologies in the energy sphere of Ukraine are analyzed. A number of proposals have been developed to increase the efficiency of energy saving in Ukraine through the use of artificial intelligence technologies.Originality. The theoretical, methodological and practical principles of the application of artificial intelligence in the energy sector of Ukraine, which will serve to improve the level of energy saving at enterprises and households, are substantiated.Practical value. The proposed set of measures for the use of artificial intelligence tools can be used to improve energy conservation in the modern conditions of Ukraine by government organizations for monitoring and analyzing energy consumption at the national level, developing energy conservation policies, as well as energy companies for optimizing energy production and distribution, forecasting electricity demand, detection and elimination of losses in networks, as well as to increase the efficiency of the use of renewable energy sources.Key words: artificial intelligence, energy, energy saving, energy demand forecasting, energy consumption optimization, «smart» networks, energy-efficient buildings.
Keywords: штучний інтелект; енергетика; енергозбереження; прогнозування попиту на енергію; оптимізація енергоспоживання; «розумні» мережі; енергоефективні будівлі.