ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕСУ В КОМПАНІЯХ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Баглей Р.Р. ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕСУ В КОМПАНІЯХМета. Виявлення основних закономірностей цифрової трансформації в компаніях на сучасному етапі в умовах глобалізації світового господарства.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано: методи системного аналізу (для аналізу проблем під час планування цифрової трансформації бізнесу в компаніях); теорію стратегічного управління, теорію категорій (для опису методів та прийомів управління в міжнародних компаніях); наукової абстракції, дедукції та індукції (для формулювання наукової гіпотези роботи, законів та принципів); абстрактно-логічний (для здійснення теоретичних узагальнень, обґрунтування методології дослідження, формулювання висновків); монографічний (для детального дослідження функціонування цифрової трансформації бізнесу в компаніях).Результати дослідження. Розглянуто теоретичні та організаційно-практичні засади цифрової трансформації в компаніях. Встановлено, що сьогодні відбувається модернізація та перегляд низки питань щодо ефективності системи управління в компаніях у зв’язку з активним переходом до цифровізації. Актуалізовано вектор інноваційного розвитку як основного формату трансформації цифрових сервісів компаній. Проведено аналіз динаміки витрат на технології та послуги цифрової трансформації та інформаційні технології у світі, визначено пріоритети ІТ-ініціатив у компаніях світу, розглянуто організаційні підходи до цифрової трансформації у 2022 році за окремими ІТ-рішеннями.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку уточнення змісту цифрової трансформації в компаніях та їх інструментарію. Визначено напрями застосування цифрових технологій у створенні ефективної стратегії трансформації розвитку компанії.Практична значущість результатів дослідження. Окреслені пропозиції щодо напрямків розвитку процесів цифрової трансформації в компаніях можуть бути використані задля покращення ефективності їх діяльності.Ключові слова: аналіз, компанія, цифровізація, цифрова трансформація, управління, інновація.  Bahlei R.R. DIGITAL BUSINESS TRANSFORMATION IN COMPANIESPurpose. The aim of the article is to identify the main patterns of digital transformation in companies at the present stage in the context of globalization of the world economy.Methodology of research. The following methods were used in the process of research in order to achieve this goal: methods of system analysis (to analyse problems in planning digital business transformation in companies); strategic management theory, category theory (to describe methods and techniques of management in international companies); scientific abstraction, deduction and induction (to formulate a scientific hypothesis of work, laws and principles); abstract and logical (to make theoretical generalizations, substantiate the research methodology, formulate conclusions); monographic (to determine the main features of digital business transformation in companies).Findings. The theoretical, organizational and practical foundations of digital transformation in companies are considered. It is established that today a there is a modernization and revision of a number of issues regarding the effectiveness of the management system in companies in connection with the active transition to digitalization.The vector of innovative development as the main format for transforming digital services of companies is updated. An analysis of the dynamics of spending on digital transformation technologies and services and information technology in the world was carried out, the priorities of IT initiatives in companies around the world were identified, and organizational approaches to digital transformation in 2022 were considered according to individual IT solutions.Originality. The content of digital transformation in companies and their tools have been further developed. The directions of application of digital technologies in creating an effective transformation strategy for the company’s development have been identified.Practical value. The outlined proposals regarding the directions of development of digital transformation processes in companies can be used to improve the efficiency of their activities.Key words: analysis, company, digitalization, digital transformation, management, innovation.
Keywords: аналіз; компанія; цифровізація; цифрова трансформація; управління; інновація.