ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ МІГРАЦІЄЮ В КРАЇНАХ ЄС В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Сагайдак П.Р., Іващук О.О.  ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ МІГРАЦІЄЮ В КРАЇНАХ ЄС В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇМета. Систематизація особливостей управління міграцією в країнах ЄС в умовах глобалізації. Методика дослідження. В роботі використано комплексний підхід щодо систематизації моделей управління міграцією в країнах ЄС в умовах глобалізації та їх особливостей. За допомогою факторного методу здійснено дослідження чинників змін моделей досліджуваного типу. Із використанням методу індукції розглянуто окремі положення наукових праць, аналітичних досліджень та виокремлено типи моделей зазначеної категорії.Результати дослідження. Визначено, що до основних еволюційних моделей управління міграцією в країнах ЄС можна віднести: модель початкового розвитку спільного управління міграцією, заснована на національних пріоритетах (період впровадження з 1951 по кінець 1999 рр.); модель мультикультуралізму в управлінні міграцією, заснована на наднаціональних пріоритетах і націлена на асиміляцію шукачів притулку з інших країн (з початку 2000-х рр. до початку міграційної кризи 2015 р.); модель формування внутрішньої безпеки територій країн-учасниць ЄС від нелегальних потоків міграції та диференційованого розподілу через квоти для країн-учасниць Співтовариства (з 2015 р. до 2020-х рр.); модель обов’язкової солідарності, націлена на створення та впровадження програмних, нормативно-правових засад управління протидією незаконної міграції шляхом встановлення та прийняття відповідальності за регулювання даного процесу на рівні кожної із країн-учасниць (з 2024 р.).Наукова новизна результатів дослідження. Набули подальшого розвитку підходи стосовно визначення переліку еволюційних моделей управління міграцією в країнах-членах ЄС.Практична значущість результатів дослідження. Положення представлених еволюційних моделей управління міграцією можуть бути використані при підготовці науково-методичних матеріалів.Ключові слова: зовнішні кордони, ЄС, управління міграцією, еволюційні моделі, наднаціональні пріоритети, обов’язкова солідарність, незаконна міграція, притулок. Sahaidak P.R., Ivashchuk O.O. PECULIARITIES OF MIGRATION MANAGEMENT IN EU COUNTRIES IN CONDITIONS OF GLOBALIZATIONPurpose. The purpose of the article is to systematize the peculiarities of migration management in the EU countries in the conditions of globalization.Methodology of research. The work uses a comprehensive approach to the systematization of migration management models in the EU countries in the conditions of globalization and their features. The study of the factors of changes in the models of the studied type was carried out with the help of the factor method. Separate provisions of scientific works, analytical studies were considered with the use of the induction method. The types of models of the specified category were distinguished in the article.Findings. It was determined that the main evolutionary models of migration management in the EU countries include: the model of initial development of joint management of migration, based on national priorities (the period of implementation from 1951 to the end of 1999); the model of multiculturalism in migration management, which is being implemented to replace the previous model of the initial development of joint migration management, based on supranational priorities and aimed at the assimilation of asylum seekers from other countries (from the early 2000s to the beginning of the migration crisis in 2015); a model for the formation of the internal security of the territories of the EU member states from illegal migration flows and differentiated distribution through quotas for the member states of the Community (from 2015 to the 2020s); a model of mandatory solidarity, aimed at creating and implementing programmatic, regulatory and legal bases for managing the fight against illegal migration by establishing and accepting responsibility for regulating this process at the level of each of the participating countries (from 2024).Originality. Approaches to defining the list of evolutionary models of migration management in the EU member states have gained further development.Practical value. The provisions of the presented evolutionary models of migration management can be used in the preparation of scientific and methodological materials.Key words: external borders, EU, migration management, evolutionary models, supranational priorities, obligatory solidarity, illegal migration, asylum.
Keywords: зовнішні кордони; ЄС; управління міграцією; еволюційні моделі; наднаціональні пріоритети; обов’язкова солідарність; незаконна міграція; притулок.