ЕВОЛЮЦІЯ ТУРИЗМУ В ЄС В ХХІ СТ. (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Гугул О.Я., Іванова С.С. ЕВОЛЮЦІЯ ТУРИЗМУ В ЄС В ХХІ СТ.Мета. Визначення еволюційних напрямів розвитку туризму в ЄС в ХХІ ст.Методика дослідження. В роботі використано комплексний підхід, необхідний для збору, систематизації, характеристики ключових еволюційних підходів розвитку туризму в ЄС в ХХІ ст. Також застосовувався факторний аналіз, який потрібний для встановлення чинників виникнення визначених напрямів еволюції туризму. Із використанням статистичного методу визначено дані щодо впливу вказаних еволюційних напрямів на основні соціально-економічні, екологічні показники.Результати дослідження. Висвітлено еволюційні аспекти становлення туризму в ЄС впродовж ХХІ ст. Визначено, що трансформації розвитку в даній сфері пов’язані із дією змін, що відбувалися в суспільстві в 90-і роки ХХІ ст. та до періоду другого десятиріччя ХХІ ст. Серед основних еволюційних напрямів виокремлено, зокрема: створення та впровадження нормативно-правової бази та програмних аспектів становлення туристичного сектору в межах різних організаційних рівнів (1999-2020 рр.); реалізація механізмів сталого розвитку (економічного, соціального і екологічного) в туризмі відповідно до норм наднаціонального регулювання; інтеграція засобів цифрової економіки у розвиток туристичної діяльності, яка сприяє покращенню якості, швидкості, рівню комунікаційного забезпечення.Визначається, що євроінтеграційні процеси України можуть викликати появу інноваційних напрямів еволюції туризму в ЄС з огляду на виникнення нових тенденцій, механізмів організаційного управління процесами на рівні супутніх підприємств, з огляду на появу більш ефективних засобів цифровізації в сфері комунікації між підприємствами-партнерами, на рівні підприємств та клієнтів тощо. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку теоретичне забезпечення щодо визначення напрямів еволюції туризму в ЄС в ХХІ ст. Практична значущість результатів дослідження. Представлені результати дослідження можуть бути застосовані при підготовці методичних та навчальних матеріалів, присвячених вказаній проблематиці. Ключові слова: еволюція, напрями розвитку, туризм, ЄС, ХХІ ст., цифровізація, сталий розвиток, туристичні дестинації. Huhul O.Ya., Ivanova S.S. THE EVOLUTION OF TOURISM IN EU IN THE 21ST CENTURYPurpose. The aim of the article is to determine the evolutionary directions of the development of tourism in the EU in the 21st century.Methodology of research. A complex approach, which is necessary for the collection, systematization, and characterization of key evolutionary approaches to the development of tourism in the EU in the 21st century, was used in the article. A factor analysis was also used, which is necessary to establish the factors of the emergence of certain trends in the evolution of tourism. Data on the impact of the specified evolutionary directions on the main social and economic, ecological indicators were determined with the use of a statistical method.Findings. The evolutionary aspects of the formation of tourism in the EU during the 21st century are highlighted. It was determined that the transformations of development in this area are related to the effect of changes that took place in society in the 90s of the XXI century and to the period of the second decade of the 21st century. Among the main evolutionary trends, in particular: the creation and implementation of the legal framework and programmatic aspects of the formation of the tourism sector within various organizational levels (1999-2020); implementation of mechanisms of sustainable development (economic, social and environmental) in tourism in accordance with the norms of supranational regulation; integration of digital economy tools into the development of tourist activities, which contributes to improving the quality, speed, and level of communication support.It is determined that the European integration processes of Ukraine can cause the emergence of innovative trends in the evolution of tourism in the EU in view of the emergence of new trends, mechanisms of organizational management of processes at the level of associated enterprises, in view of the emergence of more effective means of digitalization in the field of communication between partner enterprises, at the level of enterprises and customers, etc.Originality. The theoretical support for determining the directions of the evolution of tourism in the EU in the 21st century has gained further development.Practical value. The presented research results can be applied in the preparation of methodical and educational materials devoted to the indicated problems.Key words: evolution, directions of development, tourism, EU, 21st century, digitalization, sustainable development, tourist destinations.
Keywords: еволюція; напрями розвитку; туризм; ЄС; ХХІ ст.; цифровізація; сталий розвиток; туристичні дестинації.