КОНЦЕНТРАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КАПІТАЛУ В УГОДАХ ЗЛИТТЯ І ПОГЛИНАННЯ: ПЕРЕДУ-МОВИ ДО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОРИВУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Багацька К.В., Корбутяк А.Г.КОНЦЕНТРАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КАПІТАЛУ В УГОДАХ ЗЛИТТЯ І ПОГЛИНАННЯ: ПЕРЕДУМОВИ ДО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОРИВУМета. Обґрунтування передумов до системних економічних зрушень на основі аналізу структури капітальних інвестицій та угод злиття і поглинання.Методика дослідження. В ході дослідження застосовувалися загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналіз, синтез та узагальнення застосовано в ході роботи зі статистичними даними щодо ринку злиття та поглинання; монографічний – при вивченні літературних джерел з питань, дотичних до теми дослідження. Прийоми (інструменти) фінансового аналізу (зокрема, коефіцієнтний та горизонтальний аналізи) використовувалися в ході оцінювання структури капітальних інвестицій в різні сектори економіки за останні дванадцять років (до 2022 року). Додатково було використано аналіз структурних змін, зрушень, а також методи порівняння та графічного аналізу задля дослідження динаміки структурних зрушень в економіці під впливом руху інвестиційного капіталу.Результати дослідження. Проведено дослідження передумов до структурних економічних трансформацій через оцінювання динаміки концентрації інвестиційного капіталу в секторах економіки та аналіз динаміки кількості та вартості угод злиття і поглинання в довоєнний і воєнний періоди та огляд мотивів їх здійснення. Проаналізовано передумови до структурних змін в економіці, які закладаються на даному етапі в ході інвестиційних рішень інвесторів та політичних рішень представників владних структур. Проведене дослідження вказує на необхідність збереження високої частки концентрації промислового капіталу поряд з падінням частки промисловості у ВВП внаслідок обґрунтування необхідності суттєвої модернізації окремих її секторів.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше виокремлено роль інвестиційного капіталу шляхом проведеного аналізу домінування в структурі угод злиття та поглинання прогресивних галузей з високою доданою вартістю, що може стати початком структурної перебудови української економіки з концентрацією інвестиційного капіталу у високодохідних секторах економіки. Подальшого розвитку набуло використання аналізу структури капітальних інвестицій за секторами економіки як інструмента визначення інвестиційної привабливості окремих секторів та динаміки зміни інвестиційних вподобань суб’єктів.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані державними органами в ході розробки та уточнення інвестиційної стратегії країни, формулювання принципів інвестиційної політики держави та коригування існуючих планів щодо повоєнного відновлення країни; приватними компаніями та інвесторами (як локальними, так і іноземними) для розробки планів аналізу та інвестицій в об’єкти української економіки, коригування їх очікувань та пріоритетів; представниками наукової спільноти, які зацікавлені в подальшому розвитку даної теми дослідження; експертами суміжних дисциплін для розширення розуміння питання, яке може бути дотичним до їх сфери експертизи тощо. Ключові слова: інвестиції, капітальні інвестиції, концентрація капіталу, ринок капіталу, злиття і поглинання, технологічний уклад. AnnotationBagatska K.V., Korbutiak A.H.CONCENTRATION OF INVESTMENT CAPITAL IN MERGERS AND ACQUISITIONS: PREREQUISIGTES FOR A TECHNOLOGICAL BREAKTHROUGHPurpose. The purpose of the article is to substantiate the prerequisites for systemic economic shifts based on the analysis of the structure of capital investments and mergers and acquisitions.Methodology of research. General scientific and special methods were used in the course of the study, in particular, analysis, synthesis, and generalization were applied while working with statistical data on the mergers and acquisitions market, and the monographic method was used when studying literary sources on issues related to the research topic. Financial analysis techniques (specifically, ratio and horizontal analysis) were used in assessing the structure of capital investments in various sectors of the economy over the past twelve years (up to 2022). Additionally, the analysis of structural changes and shifts, as well as methods of comparison and graphical analysis, were employed to study the dynamics of structural shifts in the economy under the influence of investment capital movement.Findings. The study of the preconditions for structural economic transformations was conducted through the assessment of the dynamics of investment capital concentration in economic sectors and the analysis of the dynamics of the number and value of mergers and acquisitions in pre-war and wartime periods, as well as a review of the motives behind these transactions. The preconditions for structural changes in the economy, which are being laid at this stage through the investment decisions of investors and the political decisions of government representatives, were analyzed. The conducted research indicates the need to maintain a high share of industrial capital concentration alongside the decline in the share of industry in GDP due to the substantiated necessity for significant modernization of certain sectors.Originality. The study for the first time highlighted the role of investment capital by analysing the dominance of progressive industries with high added value in the structure of mergers and acquisitions, which can become the beginning of the structural transformation of the Ukrainian economy with the concentration of investment capital in high-income sectors. The use of analysis of the structure of capital investments by economic sectors has further developed as a tool for determining the investment attractiveness of individual sectors and the dynamics of changes in the investment preferences of entities.Practical value. The results of the study can be used by government bodies in the development and refinement of the country's investment strategy, the formulation of the principles of the state's investment policy, and the adjustment of existing plans for post-war recovery; by private companies and investors (both local and foreign) for developing plans for the analysis and investment in Ukrainian economic assets, adjusting their expectations and priorities; by members of the scientific community who are interested in further development of this research topic; and by experts in related disciplines to expand their understanding of the issue, which may be relevant to their area of expertise, among others.Key words: investments, capital investments, capital concentration, capital market, mergers and acquisitions.
Keywords: інвестиції; капітальні інвестиції; концентрація капіталу; ринок капіталу; злиття і поглинання; технологічний уклад.