СИРОВИННИЙ ПАЗЛ КОННЕКТОГРАФІЧНОЇ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНОСТІ ФІНАНСОВИХ РИНКІВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Луцишин З.О., Катрич О.Д. СИРОВИННИЙ ПАЗЛ КОННЕКТОГРАФІЧНОЇ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНОСТІ ФІНАНСОВИХ РИНКІВМета. Наукове обґрунтування сутності взаємопов’язаності товарних ринків та її впливу на цінову динаміку сировинних товарів в умовах глобалізації.Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові та спеціальні методи: індукції та дедукції – на етапі збору, систематизації та обробки інформації для виявлення тенденцій і причинно-наслідкових зв’язків у взаємопов’язаності товарних ринків, а також для передбачення можливих сценаріїв розвитку цінової динаміки; аналізу і синтезу – для виявлення основних трендів у розвитку світових ринків сировинних товарів, розробки пропозицій щодо управління ризиками та стабілізації цін; абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел і створення комплексного уявлення про досліджувану проблему, формування теоретичних висновків і узагальнень; метод компаративістики – для аналізу основних векторів взаємодії між ринками нафти, золота, срібла та інших сировинних товарів з метою виявлення глобальних закономірностей та причинно-наслідкових зв’язків між ними; метод фундаментального аналізу – для дослідження взаємовпливовості та взаємопов’язаності суміжних ринків, зокрема між ринками нафти, золота, срібла із фінансовими ринками; графічний – для візуалізації результатів дослідження.Результати дослідження. Розглянуто теоретичні засади та систематизовано сутнісні характеристики взаємопов’язаності товарних ринків, їх зв’язок і вплив на фінансові ринки, як суміжні. Проаналізовано вплив цінової динаміки на основних ринках сировинних товарів, таких як нафта, золото, срібло та інші, в умовах глобалізації. Встановлено, що висока взаємопов’язаність між ринками створює складнощі у прогнозуванні та управлінні ціновими коливаннями. Виявлено, що зміни цін на нафту мають значний вплив на витрати виробництва в багатьох галузях, що, своєю чергою, впливає на ціни інших сировинних товарів. Проаналізовано взаємопов’язаність між ринками металів та енергоносіїв. Обґрунтовано, що підвищення цін на нафту призводить до зростання цін на метали через збільшення витрат на виробництво та транспортування. Визначено, що ринки золота і срібла демонструють синхронний рух через їх роль як інвестиційних активів, особливо у періоди економічної нестабільності. Встановлено, що ціни на сільськогосподарські товари також залежать від вартості енергоносіїв.Наукова новизна результатів дослідження. Науково обґрунтовано сутність взаємопов’язаності товарних ринків і її вплив на цінову динаміку сировинних товарів. Аргументовано, що взаємопов’язаність товарних ринків є складним і багатофакторним явищем, яке визначається не лише економічними, але й політичними та технологічними чинниками. Узагальнено основні характеристики взаємопов’язаності між ринками нафти, золота, срібла та інших ключових сировинних товарів; обґрунтовано їхню роль у забезпеченні стабільності світової економіки в умовах глобалізації. На основі емпіричного аналізу доведено, що зміни цін на нафту мають значний вплив на інші ринки сировинних товарів, зокрема метали та сільськогосподарську продукцію, через збільшення виробничих витрат. Виявлено, що підвищення цін на нафту призводить до зростання цін на метали, такі як нікель і алюміній, а також на сільськогосподарські товари. Дослідження показало, що ринки золота і срібла демонструють синхронний рух через їхню роль як інвестиційних активів у періоди економічної нестабільності.Вперше систематизовано вплив технологічних інновацій на цінову динаміку ринків сировинних товарів. Доведено, що розвиток технологій видобутку сланцевої нафти в США значно збільшив пропозицію на ринку, знижуючи ціни на нафту. Крім того, зростання інвестицій у відновлювані джерела енергії зменшує попит на традиційні енергоносії, що також впливає на їхню цінову динаміку. Досліджено вплив геополітичних подій та економічних криз на взаємопов’язаність товарних ринків. Виявлено, що політична нестабільність у країнах-виробниках нафти може спричинити різке зростання цін на нафту, що впливає на ціни металів та сільськогосподарської продукції. Аналіз показав, що глобальні економічні кризи, такі як пандемія COVID-19, мають значний вплив на товарні ринки, змінюючи інвестиційні потоки і підвищуючи попит на безпечні активи, такі як золото. Усе вищезазначене дає можливість зробити висновок про посилення взаємопов’язаності між товарними, сировинними та фінансовими ринками, особливо суміжними, і підтверджує архітектонічну складність нинішньої світової фінансової системи та існування і посилення, у термінах Парага Ханни, коннектографічної взаємопов’язаності у світовій фінансовій системі на різних площинних рівнях, включаючи і трансверсальні зв’язки.Таким чином, наукова новизна результатів дослідження полягає в комплексному аналізі взаємопов’язаності товарних ринків, визначенні основних механізмів їхньої взаємодії та впливу на цінову динаміку, а також розробці ефективних стратегій управління ризиками для забезпечення стабільного економічного розвитку та фінансової стабільності.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані за результатами дослідження висновки і пропозиції можуть бути використані для розробки ефективних стратегій управління ризиками на товарних ринках, стабілізації цін на сировинні товари, а також для прийняття обґрунтованих рішень щодо інвестицій в енергетичну інфраструктуру та відновлювані джерела енергії. Це сприятиме стабільному економічному розвитку та фінансовій стабільності в умовах глобалізації.Ключові слова: взаємопов’язаність, коннектографічна взаємопов’язаність, цінова динаміка, світова фінансова система, сировинні товари, нафта, золото, срібло, економічна стабільність, глобалізація, управління ризиками, геополітичні події, технологічні інновації, фінансова стабільність. Lutsyshyn Z.O., Katrych O.D. THE COMMODITY PUZZLE OF THE CONNECTOGRAPHIC INTERCONNECTEDNESS OF FINANCIAL MARKETSPurpose. Scientific substantiation of the essence of interconnectedness of commodity markets and its impact on the price dynamics of goods in the context of globalisation.Methodology of research. In the course of the research, the following general scientific and special methods were used: induction and deduction – at the stage of collecting, systematizing, and processing information to identify trends and cause-and-effect relationships in the interconnectedness of commodity markets, as well as to predict possible scenarios for price dynamics development; analysis and synthesis – to identify the main trends in the development of global raw material markets, develop proposals for risk management and price stabilization; abstract and logical – to summarize information from various sources and create a comprehensive understanding of the researched problem, form theoretical conclusions and generalizations; comparative method – to analyze the main vectors of interaction between the oil, gold, silver, and other raw material markets to identify global patterns and cause-and-effect relationships between them; fundamental analysis method – to study the mutual influence and interconnectedness of related markets, particularly between the oil, gold, and silver markets with financial markets; graphical method – to visualize the research results.Findings. The theoretical foundations and essential characteristics of the interconnectedness of commodity markets, their relationship, and influence on financial markets as adjacent markets have been considered and systematized. The impact of price dynamics on major raw material markets, such as oil, gold, silver, and others, under globalization conditions has been analyzed. It has been established that the high interconnectedness between markets creates difficulties in forecasting and managing price fluctuations. It was found that changes in oil prices have a significant impact on production costs in many industries, which, in turn, affects the prices of other raw materials. The interconnectedness between the markets of metals and energy carriers has been analyzed. An increase in oil prices leads to higher metal prices due to increased production and transportation costs. It has been determined that the markets for gold and silver demonstrate synchronous movements due to their role as investment assets, especially during periods of economic instability. It has been established that agricultural commodity prices also depend on the cost of energy carriers.Thus, the research results confirm the high degree of interconnectedness between different commodity markets and emphasize the need for a comprehensive approach to their analysis and management to ensure stable economic development and financial stability.Originality. The essence of the interconnectedness of commodity markets and its impact on the price dynamics of raw materials have been scientifically substantiated. It is argued that the interconnectedness of commodity markets is a complex and multifaceted phenomenon, determined not only by economic but also by political and technological factors. The main characteristics of the interconnectedness between the markets of oil, gold, silver, and other key raw materials have been generalized, and their role in ensuring the stability of the global economy under globalization conditions has been substantiated. Empirical analysis has shown that changes in oil prices significantly affect other commodity markets, particularly metals and agricultural products, due to increased production costs. It has been found that an increase in oil prices leads to higher prices for metals, such as nickel and aluminum, as well as for agricultural products. The study demonstrated that the markets for gold and silver show synchronous movements due to their role as investment assets during periods of economic instability.For the first time, the impact of technological innovations on the price dynamics of commodity markets has been systematized. It has been proven that the development of shale oil extraction technologies in the USA significantly increased supply in the market, reducing oil prices. Moreover, the growth of investments in renewable energy sources decreases the demand for traditional energy carriers, which also affects their price dynamics. The impact of geopolitical events and economic crises on the interconnectedness of commodity markets has been studied. It has been found that political instability in oil-producing countries can cause a sharp rise in oil prices, which affects the prices of metals and agricultural products. Analysis has shown that global economic crises, such as the COVID-19 pandemic, significantly impact commodity markets by changing investment flows and increasing demand for safe-haven assets such as gold.All the aforementioned factors allow us to conclude that the interconnectedness between commodity, raw material, and financial markets, especially adjacent ones, is strengthening. This confirms the architectural complexity of the current global financial system and the existence and enhancement, in terms of Parag Khanna’s connectography, of interconnectedness in the global financial system on various spatial levels, including transversal connections.Thus, the scientific novelty of the research results lies in the comprehensive analysis of the interconnectedness of commodity markets, the identification of the main mechanisms of their interaction and influence on price dynamics, and the development of effective risk management strategies to ensure stable economic development and financial stability.Practical value. The conclusions and recommendations substantiated by the research results can be used to develop effective risk management strategies in commodity markets, stabilize raw material prices, and make informed decisions regarding investments in energy infrastructure and renewable energy sources. This will contribute to stable economic development and financial stability under globalization conditions.Key words: Interconnectedness, connectographic interconnectedness, price dynamics, global financial system, raw materials, oil, gold, silver, economic stability, globalization, risk management, geopolitical events, technological innovations, financial stability.
Keywords: взаємопов’язаність; коннектографічна взаємопов’язаність; цінова динаміка; світова фінансова систе-ма; сировинні товари; нафта; золото; срібло; економічна стабільність; глобалізація; управління ризи-ками; геополітичні події; технологічні інновації; фінансо