FINANCIAL DUE DILIGENCE IN MERGERS AND ACQUISITIONS TRANSACTIONS (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Гончаренко О.Е. ФІНАНСОВИЙ ДЬЮ ДІЛІДЖЕНС В ТРАНЗАКЦІЯХ ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАННЯМета. Виділення ключових характеристик, за якими відрізняються процеси фінансового дью ділідженсу та аудиту; удосконалення методичних підходів до аналізу компаній в рамках передінвестиційного етапу на основі систематизації можливих коригувань до фінансових показників.Методика дослідження. Для досягнення мети дослідження були використані такі методи дослідження: теоретичного синтезу, аналізу, інтерпретації та порівняння – для визначення впливу коригувань на показники; табличний – для наочного представлення результатів коригувань.Результати дослідження. Виділено ключові характеристики, за якими відрізняються поняття фінансового дью ділідженсу та аудиту, серед іншого зроблено фокус на понятті матеріальності. Систематизовано та наведено приклади можливих коригуваннь до фінансових показників в ході фінансового дью ділідженсу в рамках передінвестиційного етапу угод злиття та поглинання. Розраховано скориговані показники для української агрокомпанії на основі публічної інформації.Наукова новизна результатів дослідження. Дістали подальшого розвитку методичні підходи до аналізу бізнесу в рамках передінвестиційного етапу процесу злиття та поглинання, в частині систематизації потенційних коригувань фінансових показників в рамках фінансового дью ділідженсу. Було систематизовано результати попередніх досліджень та розширено перелік характеристик, за якими доцільно аналізувати поняття фінансового дью ділідженсу та аудиту, зокрема виділено поняття матеріальності.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані результати дослідження додають важливі деталі до існуючих наукових праць в аспектах визначення понять фінансового дью ділідженсу та аудиту в частині їх розмежування, а також ключових моментів, на які варто звертати увагу при фінансовому аналізі потенційних об’єктів інвестування на передінвестиційному етапі процесу злиття та поглинання компаній. Результати проведеного дослідження можуть використовуватися для покращення ефективності транзакцій через удосконалення підходів до аналізу, поглиблення розуміння процесу учасниками угоди злиття та поглинання.Ключові слова: угоди злиття та поглинання, фінансовий дью ділідженс, інформаційна асиметрія. Honcharenko O.E. FINANCIAL DUE DILIGENCE IN MERGERS AND ACQUISITIONS TRANSACTIONSPurpose. The purpose of the article is to distinguish between existing approaches to differentiating the concepts of financial due diligence and auditing; improving methodological approaches to company analysis within the pre-investment stage based on systematizing possible adjustments to financial indicators.Methodology of research. To achieve the goal of the research, the following research methods were used: theoretical synthesis, analysis; interpretations and comparisons – to determine the impact of adjustments on indicators; tabular – for a visual representation of the results of adjustments.Findings. Key characteristics distinguishing the concepts of financial due diligence and auditing have been highlighted, with a focus on the concept of materiality. Systematized and provided examples of possible adjustments to financial indicators during financial due diligence in the pre-investment stage of merger and acquisition deals. Calculated adjusted indicators for a Ukrainian agricultural company based on publicly available information.Originality. Methodological approaches to business analysis in the pre-investment stage of the merger and acquisition process have been further developed, particularly in terms of systematizing potential adjustments to financial indicators within financial due diligence. The results of previous research have been systematized, and the list of characteristics suitable for analyzing the concepts of financial due diligence and auditing has been expanded, with a specific focus on the concept of materiality.Practical value. The proposed research findings contribute valuable insights to existing scientific works regarding the definition of financial due diligence and auditing, particularly in terms of their differentiation, as well as key aspects to consider in the financial analysis of potential investment targets at the pre-investment stage of the merger and acquisition process. The results of the study can be utilized to enhance transaction efficiency by improving analytical approaches and deepening the understanding of the merger and acquisition process among participants.Key words: merger and acquisition, financial due diligence, information asymmetry.
Keywords: merger and acquisition; financial due diligence; information asymmetry.