CHINA’S TRADE RELATIONS WITH UKRAINE (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Зварич Р. Є., Лінхай В.  ТОРГОВЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ КИТАЮ ТА УКРАЇНИМета. Метою статті є дослідження торговельних відносин між Китаєм та Україною, аналіз обсягу двосторонньої торгівлі і товарної структури між торговельними партнерами, а також окреслення викликів і можливостей щодо розвитку майбутньої торговельної співпраці.Методика дослідження. У статті використано метод системного аналізу літератури для збору, порівняння та аналізує відповідних літературних матеріалів, включаючи дані про торгівлю та наукові дослідження двох країн за останні роки, для глибшого розуміння процесу розвитку двосторонніх торгових відносин і їх структури між Китаєм та Україною. Водночас, використано метод теоретичного узагальнення для розуміння викликів і можливостей, що існують у торговельних відносинах між країнами; абстрактно-логічний метод ‒ для напрацювання пропозицій щодо вирішення проблем і сприяння співпраці; графічний метод ‒ для наочного представлення результатів дослідження.Результати дослідження. Доведено актуальність дослідження торговельних відносин Китаю та України, систематизовано наявні дослідження та встановлено теоретико-методологічні прогалини з даної проблеми. Досліджено рівень торговельних відносин Китаю та України та проаналізовано обсяг зростання двосторонньої торгівлі. Обґрунтовано виклики і перешкоди торговельних відносин, зокрема: торговельні бар’єри, геополітичні інтереси та політична невизначеність. Запропоновано напрями торговельної співпраці між партнерами в різних сферах і на різних рівнях, що сприятиме економічному зростанню та міжнародній конкурентоспроможності.Наукова новизна результатів дослідження. Всебічно та детально проаналізовано торговельні відносини між Китаєм та Україною, зосереджуючись на досягненні двосторонньої взаємовигідної співпраці та стратегії подолання викликів; напрацьовано пропозиції щодо майбутньої співпраці та практичного значення її перспектив.Практична значущість результатів дослідження. Основні положення дослідження містять корисну довідкову інформацію для урядовців (розроблені пропозиції щодо стратегічного планування та торгової співпраці), бізнес-структур (аналіз ринкової ситуації та можливостей торгової співпраці може бути використаний для коригування бізнес-стратегії та розширення ринку) і академічних дослідників (методи дослідження та аналітична база можуть бути використані як довідкові матеріали для глибшого вивчення торговельних відносин між країнами).Ключові слова: експорт, імпорт, ініціатива «Один пояс – один шлях», китайсько-українські відносини, торговельні бар’єри, торговельне співробітництво, торговельні відносини. Zvarych R.Ye., Linhai Wei. CHINA’S TRADE RELATIONS WITH UKRAINEPurpose. The purpose of the article is the study of trade relations between China and Ukraine, the analysis of the volume of bilateral trade and the product structure between trading partners, as well as the outline of challenges and opportunities for the development of future trade cooperation.Methodology of research. The article uses the method of systematic literature analysis to collect, compare and analyze relevant literary materials, including data on trade and scientific research of the two countries in recent years, for a deeper understanding of the process of development of bilateral trade relations and their structure between China and Ukraine. At the same time, the method of theoretical generalization was used to understand the challenges and opportunities that exist in trade relations between countries, the abstract and logical method – to develop proposals for solving problems and promoting cooperation; graphic method – for visual presentation of research results.Findings. Through the analysis of the development process of trade relations, the situation of trade products, the challenges faced and the prospect of the future, this paper draws the following research results: trade relations develop rapidly, and the bilateral trade volume continues to grow; trade relations face challenges such as trade barriers, geopolitical factors and political uncertainties; the cooperation between the two sides has opportunities in various fields and at various levels, which can promote economic growth and international competitiveness.Originality. Trade relations between China and Ukraine have been comprehensively and in detail analyzed, focusing on achieving bilateral mutually beneficial cooperation and strategies for overcoming challenges; proposals were developed regarding future cooperation and the practical significance of its prospects.Practical value. The main provisions of the study contain useful reference information for government officials (developed proposals for strategic planning and trade cooperation), business structures (analysis of the market situation and opportunities for trade cooperation can be used to adjust business strategy and expand the market) and academic researchers (research methods and analytical base can be used as reference materials for a deeper study of trade relations between countries).Key words: Belt and Road Initiative, China-Ukraine relations, export, import, trade barriers, trade cooperation, trade relations.
Keywords: Belt and Road Initiative; China-Ukraine relations; export; import; trade barriers; trade cooperation; trade relations.