ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ВПРОВАДЖЕННЯ КРИТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Пуцентейло П.Р., Брич В.Я., Гунько С.І. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ВПРОВАДЖЕННЯ КРИТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ Мета. Вивчення стану та обґрунтування пропозицій із розробки організаційно-економічного механізму забезпечення розвитку критичних технологій в енергетичній сфері.Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. В процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: аналізу і синтезу, діалектичний – для визначення вихідних умов та змісту критичних технологій; аналітичний – при опрацюванні літературних та Internet-джерел щодо змісту критичних технологій в енергетичній сфері; причинно-наслідковий – для визначення постулатів розвитку енергетичної сфери України; абстрактно-логічний – для окреслення основних напрямів функціонування критичних технологій у сфері енергетики, формування висновків та пропозицій; візуально-схематичний ‒ для оприлюднення креативних пошуків розвитку енергетичної сфери України.Результати дослідження. Узагальнено діючі та перспективні критичні технології в енергетиці, які зможуть забезпечити зростання ефективності енергетичної сфери України. Уточнено зміст, розкрито характерні ознаки та виділено пріоритетні напрями розвитку критичних технологій. Обґрунтовано перелік перспективних енергетичних технологій в сфері енергетики України.Визначено, що ефективним механізмом взаємодії держави та бізнесу в енергетичній сфері може виступати організаційно-інноваційне забезпечення створення і розвитку критичних технологій на засадах енергетичної кластеризації національної економіки. Цей механізм має бути спрямованим на розвиток та впровадження критичних технологій, які дозволять виконувати стійку та ефективну роботу енергетичного сектору та забезпечити енергетичну безпеку країни. Обґрунтовано принципи управління критичними технологіями в сфері енергетики.Наукова новизна результатів дослідження. Зроблено припущення щодо необхідності удосконалення організаційного механізму управління інноваційною діяльністю з розроблення і супроводу критичних технологій в енергетичній сфері на засадах енергетичної кластеризації національної економіки. Здійснено спробу створення дорожньої карти з розроблення і впровадження критичних технологій в енергетичній сфері.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані для розроблення пропозицій із удосконалення організаційно-економічного механізму забезпечення розвитку критичних технологій в енергетичній сфері.Ключові слова: енергетика, енергетична сфера, критичні технології, інновації, організаційно-економічний механізм, дорожня карта. Putsenteilo P.R., Brych V.Ya., Hunko S.I. ORGANISATIONAL AND ECONOMIC MECHANISM FOR THE INTRODUCTION OF CRITICAL TECHNOLOGIES IN THE ENERGY SECTORPurpose. The aim of the article is to study the state and substantiate the proposals for the development of an organizational and economic mechanism for ensuring the development of critical technologies in the energy sector.Methodology of research. The dialectical method of scientific knowledge is the methodological basis of research. General scientific and special methods were used in the research process, in particular: analysis and synthesis, dialectical – to determine the initial conditions and content of critical technologies; analytical – when processing literary and Internet sources on the content of critical technologies in the energy sector; cause and effect – to determine the postulates of the development of the energy sector of Ukraine; abstract and logical – for outlining the main directions of functioning of critical technologies in the field of energy, forming conclusions and proposals; visual and schematic – for publicizing creative searches for the development of the energy sector of Ukraine.Findings. Current and prospective critical technologies in the energy sector, which will be able to ensure the growth of efficiency of the energy sector of Ukraine, are summarized. The content is clarified, the characteristic features are revealed, and the priority directions for the development of critical technologies are highlighted. The list of promising energy technologies in the field of energy of Ukraine is substantiated.It was determined that an effective mechanism of interaction between the state and business in the energy sector can be organizational and innovative support for the creation and development of critical technologies based on the energy clustering of the national economy. This mechanism should be aimed at the development and implementation of critical technologies that will allow the sustainable and efficient operation of the energy sector and ensure the energy security of the country. The principles of management of critical technologies in the field of energy are substantiated.Originality. Assumptions regarding the need to improve the organizational mechanism for managing innovative activities for the development and support of critical technologies in the energy sector on the basis of energy clustering of the national economy are made in the article. An attempt is made to create a road map for the development and introduction of critical technologies in the energy sector.Practical value. The substantiated research results can be used to develop proposals for improving the organizational and economic mechanism for ensuring the development of critical technologies in the energy sector.Key words: energy, energy sector, critical technologies, innovations, organizational and economic mechanism, road map.
Keywords: енергетика; енергетична сфера; критичні технології; інновації; організаційно-економічний механізм; дорожня карта.