УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Ватаманюк-Зелінська У.З., Вагіль В.М. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУМета. Проаналізувати рівень фінансової стійкості АТ КБ «ПриватБанк» та виокремити основні напрями підвищення ефективності управління фінансовою стійкістю банку.Методика дослідження. Теоретичну і методологічну базу статті складають фундаментальні положення сучасної науки та загальних теорій розвитку. Для досягнення поставленої мети у процесі дослідженні було застосовано сукупність загальноприйнятих методів та прийомів комплексного дослідження: індукція та дедукція ‒ на етапі збору необхідної інформації, систематизації та її обробки; аналіз та порівняння ‒ для характеристики науково-методичних підходів до визначення економічної сутності поняття «фінансова стійкість банку»; табличний та графічний – для візуалізації результатів дослідження; факторний аналіз ‒ задля характеристики основних аспектів управління фінансовою стійкістю АТ КБ «ПриватБанк»; вертикальний та горизонтальний аналіз ‒ для оцінювання та визначення рівня ефективності управління фінансовою стійкістю АТ КБ «ПриватБанк» протягом 2019‒2022 рр.; коефіцієнтний аналіз слугував основою для розрахунку коефіцієнтів надійності та основних показників прибутковості АТ КБ «ПриваБанк». Для обґрунтування пропозицій стратегій та заходів щодо забезпечення фінансової стійкості в умовах воєнного стану використано системний метод. Для формування теоретичних висновків використано метод логічного узагальнення. Інформаційною базою дослідження слугували нормативно-правові законодавчі акти, періодичні видання, наукові праці вітчизняних та зарубіжних науковців, статистичні аналітичні дані та веб-джерела.Результати дослідження. Розглянуто науково-методичні підходи до визначення економічної сутності поняття «фінансова стійкість банку», що дало змогу сформувати визначення, яке найбільш повно характеризує дане економічне поняття. Визначено суть поняття «управління фінансовою стійкістю банку». Охарактеризовано основні аспекти управління фінансовою стійкістю АТ КБ «ПриватБанк». Проведено оцінювання та визначено рівень ефективності управління фінансовою стійкістю АТ КБ «ПриватБанк» протягом 2019‒2022 рр. Розраховано коефіцієнти надійності та основні показники прибутковості аналізованого банку. Наведено загальний огляд стратегій та заходів, які може прийняти банк для забезпечення фінансової стійкості в умовах воєнного стану.Наукова новизна результатів дослідження. Поглиблено теоретичні засади оцінювання фінансової стійкості АТ КБ «ПриватБанк» та розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності управління нею в сучасних умовах воєнного стану.Практична значущість результатів дослідження. Сформовані за результатами проведеного дослідження висновки та пропозиції можуть бути використані при формуванні стратегії управління фінансовою стійкістю АТ КБ «ПриватБанк». Впровадження розроблених пропозицій дасть змогу банку мінімізувати ризики та зберігати фінансову стійкість в умовах несприятливих економічних та політичних умов, таких як воєнний стан, а також залишатися банком-лідером на ринку надання банківських послуг.Ключові слова: банк, фінансова стійкість, управління фінансовою стійкістю, рентабельність, надійність прибутковість, ліквідність, нормативи, коефіцієнт, фінансовий стан. Vatamanyuk-Zelinska U.Z., Vahil V.M. MANAGEMENT OF THE FINANCIAL STABILITY OF JSC CB "PRYVATBANK" IN THE CONDITIONS OF THE MARITAL STATEPurpose. The purpose of the article is to analyse the level of financial stability of JSC CB "PryvatBank" and to single out the main areas of increasing the effectiveness of the bank's financial stability management.Methodology of research. The theoretical and methodological base of the article consists of fundamental provisions of modern science and general theories of development. A set of generally accepted methods and techniques of comprehensive research were applied in the research process in order to achieve the set goal: induction and deduction at the stage of collecting the necessary information, systematization and its processing, analysis and comparison to characterize the scientific and methodological approaches to determining the economic essence of the concept of "financial stability of the bank", tabular and graphic ‒ to visualize the results of the study, factor analysis to characterize the main aspects of managing the financial stability of JSC CB "PryvatBank", vertical and horizontal analysis to assess and determine the level of efficiency of financial stability management of JSC CB "PryvatBank" during 2019-2022, the ratio analysis served as the basis for calculating reliability coefficients and main profitability indicators of JSC CB "PryvatBank". A systematic method was used to substantiate the proposals for strategies and measures to ensure financial stability in the conditions of martial law. The method of logical generalization was used to form theoretical conclusions. The information base of the research was served by normative legal acts, periodicals, scientific works of domestic and foreign scientists, statistical analytical data and web sources.Findings. Scientific and methodical approaches to the definition of the economic essence of the concept of "financial stability of the bank" were considered, which made it possible to form a definition that most fully characterizes this economic concept. The essence of the concept of managing the bank's financial stability is determined. The main aspects of managing the financial stability of JSC CB "PryvatBank" are characterized. An assessment was made and the level of financial stability management efficiency of JSC KB "PryvatBank" was determined during 2019-2022. Reliability coefficients and main profitability indicators of the analysed bank were calculated. An overview of the strategies and measures that a bank can take to ensure financial stability under martial law is given. Appropriate conclusions were outlined.Originality.The theoretical principles of assessing the financial stability of JSC CB "PrivatBank" were deepened and recommendations were developed to increase the efficiency of its management in modern conditions of martial law.Practical value. The conclusions and proposals formed based on the results of the conducted research can be used in the formation of the financial stability management strategy of JSC CB "PryvatBank". The implementation of the developed proposals will enable the bank to minimize risks and maintain financial stability in adverse economic and political conditions, such as martial law, as well as to remain a leading bank in the banking services market.Key words: bank, financial stability, management of financial stability, cost-effectiveness, reliability, profitability, liquidity, regulations, ratio, financial condition.
Keywords: банк; фінансова стійкість; управління фінансовою стійкістю; рентабельність; надійність прибутковість; ліквідність; нормативи; коефіцієнт; фінансовий стан.