МЕТОДИКА ОПЕРАТИВНОЇ ДІАГНОСТИКИ РИТМІЧНОСТІ РОБОТИ КАР’ЄРІВ ГІРНИЧОРУДНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА ДИНАМІКОЮ ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Кочура Д.В. МЕТОДИКА ОПЕРАТИВНОЇ ДІАГНОСТИКИ РИТМІЧНОСТІ РОБОТИ КАР’ЄРІВ ГІРНИЧОРУДНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА ДИНАМІКОЮ ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯМета. Розробка методики роздільної оперативної діагностики роботи кожного із декількох працюючих кар’єрів гірничо-транспортного комплексу гірничорудного підприємства за динамікою електроспоживання дробарної фабрики.Методика дослідження. Методика дослідження включає аналіз відомих методів та формул оцінки ритмічності гірничорудного підприємства за обсягами продукції, що виробляється за кінцевий період часу, перехід у відомих формулах від обсягів продукції через питомі витрати електроенергії до споживання електричної енергії та електричної потужності за одиницю часу. При розробці методу оцінювання ритмічності роботи гірничо-транспортного комплексу використовувались методи спектрального аналізу, електротехніки та енергоменеджменту.Результати дослідження. Проведено діагностику ритмічності роботи кожного з кар’єрів, що працюють в одному гірничо-транспортному комплексі гірничорудного підприємства за дисперсією коливань електричної активної потужності, що споживається дробарною фабрикою в діапазоні робочих частот, характерних для кожного кар’єру. Встановлено залежність резонансних частот спектральної щільності коливань електроенергетичних параметрів дробарної фабрики від періодів та обсягів постачання руди з кожного кар’єру гірничорудного підприємства. Розроблено методику роздільного оперативного оцінювання ритмічності роботи декількох кар’єрів гірничорудного підприємства за динамікою енергоспоживання дробарної фабрики, що дозволяє оцінити ритмічність роботи кожного кар’єру та гірничо-транспортного комплексу гірничорудного підприємства в цілому та управляти нею.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше встановлена залежність резонансних частот спектральної щільності коливань динаміки електроспоживання дробарної фабрики від періодів постачання руди з кожного кар’єру гірничорудного підприємства.Практична значущість результатів дослідження. Розроблена методика дозволяє оперативно управляти параметрами логістики постачання руди з кар’єрів гірничорудного підприємства, підвищувати ритмічність виробництва та знизити собівартість продукції.Ключові слова: ритмічність виробництва, кар’єри, гірничорудні підприємства, собівартість продукції, діагностика. Kochura D.V. A METHODOLOGY OF OPERATIVE DIAGNOSTICS OF THE RHYTHMIC WORK OF MINING ENTERPRISES ACCORDING TO THE DYNAMICS OF ELECTRICITY CONSUMPTIONPurpose. The aim of the article is the development of a methodology for separate operational diagnostics of the rhythmicity of the work of several quarries working as part of a mining and transport complex, which makes it possible to assess the contribution of each quarry to the formation of the production cost of a mining enterprise.Methodology of research. The research methodology includes the analysis of known methods and formulas for estimating the rhythmicity of a mining enterprise by the volume of products produced in a finite period of time, the transition in known formulas from the volume of products through the specific consumption of electricity to the consumption of electrical energy and electrical power per unit of time. The methods of spectral analysis, electrical engineering and energy management were used in the development of the method of assessing the rhythmicity of the mining and transport complex.Findings. The diagnosis of the rhythmicity of the work of each of the quarries operating in one mining and transport complex of the mining enterprise was carried out according to the dispersion of fluctuations of the electrical active power consumed by the crushing plant in the range of operating frequencies characteristic of each quarry. The dependence of the resonance frequencies of the spectral density of the fluctuations of the electrical power parameters of the crushing plant on the periods and volumes of ore supply from each pit of the mining enterprise was established. A methodology of separate operational assessment of the rhythmicity of the work of several quarries of a mining enterprise based on the dynamics of energy consumption of a crushing plant was developed, which allows to assess the rhythmicity of the work of each quarry and the mining and transport complex of the mining enterprise as a whole and to manage it.Originality. For the first time, the dependence of the resonance frequencies of the spectral density of fluctuations in the power consumption dynamics of the crushing plant on the periods of ore supply from each pit of the mining enterprise was established.Practical value. The developed methodology allows quickly to manage the logistics parameters of the supply of ore from the quarries of the mining enterprise, to increase the rhythm of production and to reduce the cost of production.Key words: rhythmicity of production, quarries, mining enterprises, cost of production, diagnostics.
Keywords: ритмічність виробництва; кар’єри; гірничорудні підприємства; собівартість продукції; діагностика.