СМАРТИЗАЦІЯ ТА ДЕКАРБОНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК НАПРЯМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Венгерська Н.С., Ворона Р.А. СМАРТИЗАЦІЯ ТА ДЕКАРБОНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК НАПРЯМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇМета. Розкриття особливостей інноваційного розвитку металургійних підприємств на основі смартизації та декаборнізації в умовах євроінтеграції.Методика дослідження. В процесі проведення дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід – при висвітленні теоретичних аспектів цифрової економіки, Інтернет речей, екомодернізації та «зеленої» корпоративної культури; аналізу – для розкриття процесів діджиталізації, смартизації та декарбонізації у металургійній промисловості; міждисциплінарний – при розгляді проблеми інноваційного розвитку металургійної промисловості; абстрактно-логічний – при проведенні теоретичних узагальнень й формуванні висновків.Результати дослідження. Висвітлено теоретичні аспекти цифрової економіки, Інтернет речей, екомодернізації та «зеленої» корпоративної культури. Показано тренди смартизації та декарбонізації міжнародних та українських металургійних підприємств. Висвітлено тенденції, проблеми та потреби металургійної промисловості в умовах євроінтеграції. Підприємства металургійної промисловості потребують екомодернізації, «озеленення» виробництва та «зеленої» культури, пошуку інвестицій задля декарбонізації, підвищення конкурентоспроможності на інноваційній основі та адаптації до вимог Європейського зеленого курсу. Запропоновано забезпечити технологічний розвиток завдяки інвестиціям у розумні технології та «зелені» інновації через інвестиційне партнерство з країнами ЄС та Великою Британією. Важливою є побудова інноваційної системи управління персоналом та «зеленої» корпоративної культури, яка впливає на підвищення екологічної ефективності підприємства.Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано можливі напрями переходу підприємств металургійної промисловості на новий рівень технологічного розвитку: 1) інвестиції у розумні технології та «зелені» інновації через інвестиційне партнерство з країнами ЄС та Великою Британією; 2) вивчення найкращих європейських практик переходу до зеленого виробництва з урахуванням адаптації до українських умов; 3) формування інноваційної корпоративної культури через культурні цифрові трансформації та «зелену» культуру на підприємствах.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані рекомендації можуть бути використані при удосконаленні стратегічних напрямів розвитку для металургійних підприємств в умовах смартизації та декарбонізації виробництва.Ключові слова: металургійне підприємство, смартизація, декарбонізація, інноваційна корпоративна культура, зелені цінності, євроінтеграція. Venherska N.S., Vorona R.A. SMARTIZATION AND DECARBONIZATION OF UKRAINIAN METALLURGICAL ENTERPRISES AS DIRECTIONS OF INNOVATIVE DEVELOPMENT IN THE CONDITIONS OF EUROPEAN INTEGRATIONPurpose. The purpose of the article is to reveal the features of the innovative development of metallurgical enterprises based on smartization and decarbonization in the conditions of European integration.Methodology of research. General scientific and special methods of economic research were used in the process of conducting the research, in particular:  a systematic approach – for highlighting the theoretical aspects of the digital economy, the Internet of Things, eco-modernization and “green” corporate culture; analysis – to reveal the processes of digitization, smartization and decarbonization in the metallurgical industry; interdisciplinary – for considering the problem of innovative development of the metallurgical industry; abstract and logical – when making theoretical generalizations and forming conclusions.Findings. The theoretical aspects of the digital economy, the Internet of Things, eco-modernization and “green” corporate culture are highlighted. The trends of smartization and decarbonization of international and Ukrainian metallurgical enterprises are shown. The trends, problems and needs of the metallurgical industry in the conditions of European integration are highlighted. Enterprises of the metallurgical industry need eco-modernization, “greening” of production and “green” culture, finding investments for decarbonization, increasing competitiveness on an innovative basis, and adapting to the requirements of the European Green Deal. It is proposed to ensure technological development thanks to investments in smart technologies and “green” innovations through investment partnerships with EU countries and Great Britain. It is important to build an innovative HR management system and “green” corporate culture, which affects the improvement of the environmental efficiency of the enterprise.Originality. Possible directions of the metallurgical industry enterprises  transformation to a new level of technological development are proposed: 1) investments in smart technologies and “green” innovations through investment partnerships with EU countries and Great Britain; 2) studying the best European practices of transition to green production, taking into account adaptation to Ukrainian conditions; 3) formation of innovative corporate culture through cultural digital transformations and “green” culture at enterprises.Practical value. The proposed recommendations can be used for the strategic directions improvement of metallurgical enterprises development in the conditions of smartization and decarbonization of production.Key words: metallurgical enterprise, smartization, decarbonization, innovative corporate culture, green values, European integration.
Keywords: металургійне підприємство; смартизація; декарбонізація; інноваційна корпоративна культура; зелені цінності; євроінтеграція.