НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ ТА ДІЯЛЬНОСТІ КРИПТОБІРЖ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Левицький В.О., Радинський С.В., Радинська С.С. НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ ТА ДІЯЛЬНОСТІ КРИПТОБІРЖ В УКРАЇНІ ТА СВІТІМета. Визначення нормативно-правового регулювання ринку криптовалют, операцій із криптовалютами; дослідження основних законопроектів щодо урегулювання правових відносин, пов’язаних із такими активами; аналіз діяльності криптобірж в Україні та світі, перспектив і можливостей здійснення державного контролю за трейдинговими операціями як за фінансовими операціями; вивчення особливостей правового регулювання та підходів до криптовалюти.Методика дослідження. Методологічною базою статті є впорядкована система загальнонаукових методів пізнання, наукової дедукції та індукції, метод порівняння, абстракції й синтезу. Поряд з цим, у статті застосовано загальнонаукові методи дослідження та спеціальні методи науково-правового пізнання: описово-аналітичний, творчо-критичний, економічного аналізу.Застосовано аналітико-синтетичний, порівняльно-правовий, герменевтичний, імітаційно-прогностичний, праксеологічний методологічні підходи. Це дозволило з’ясувати можливості та правомірність використання віртуальних активів у підприємницькій діяльності в Україні та світі; проаналізувати та порівняти зміст норм міжнародних актів та норм, що відображають специфіку законодавчого врегулювання відповідних відносин; визначити перспективи правового регулювання використання віртуальних активів; сформулювати висновки, рекомендації та пропозиції.Результати дослідження. Розглянуто розвиток ринку криптовалют. Досліджено сутність основних понять та дотримання правил у сфері нормативно-правового регулювання ринку криптовалют та діяльності криптобірж в Україні та світі. Розкрито особливості уніфікації та консолідації правового регулювання діяльності криптобірж на національному та міжнародному рівнях. Запропоновано шляхи впровадження нормативно-правових механізмів стимулювання та розвитку системи криптовалют в Україні на сучасному етапі розвитку економіки.Наукова новизна результатів дослідження. Проведено аналіз законодавства України і обґрунтовано досвід зарубіжних країн у сфері правового контролю за трейдинговими операціями з криптовалютами та діяльністю криптобірж для імплементації у вітчизняну практику. Запропоновано доопрацювати законодавчу базу регулювання ринку криптовалют та діяльності криптобірж в Україні.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям подальших наукових розвідок стосовно нормативно-правового регулювання і використання криптовалют, функціонування діяльності криптобірж в Україні для гармонізації та уніфікації правових норм на національному та міжнародному рівнях.Ключові слова: криптовалюта, регулювання ринку криптовалют, віртуальний актив, цифрова економіка, віртуальні активи, цифрові активи, об’єкт цивільних прав, гроші, платіжний засіб, криптовалюта. криптовалюта, крипторинок, право, законопроект, адаптація, фінансовий обіг. Levytskyi V.O., Radynskyi S.V., Radynska S.S. NORMATIVE AND LEGAL REGULATION OF THE MARKET CRYPTOCURRENCY AND ACTIVITIES OF CRYPTO EXCHANGE IN UKRAINE AND WORLDWIDEPurpose. The aim of the article is the determination of the normative and legal regulation of the cryptocurrency market, operations with cryptocurrencies; study of the main draft laws on the regulation of legal relations related to such assets; analysis of the activity of crypto exchanges in Ukraine and the world, prospects and possibilities of state control over trading operations as well as financial operations; studying the peculiarities of legal regulation and approaches to cryptocurrency.Methodology of research. The methodological basis of the article is an ordered system of general scientific methods of cognition, scientific deduction and induction, a method of comparison, abstraction and synthesis. Along with this, general scientific methods of research and special methods of scientific and legal knowledge were used in the article: descriptive and analytical, creative and critical, economic analysis.Analytical and synthetic, comparative and legal, hermeneutic, imitative and prognostic, phraseological methodological approaches are applied. This made it possible to find out the possibilities and legality of using virtual assets in entrepreneurial activity in Ukraine and the world; to analyse and compare the content of norms of international acts and norms that reflect the specifics of the legislative regulation of relevant relations; determine the prospects for legal regulation of the use of virtual assets; formulate conclusions, recommendations and suggestions.Findings. The development of the cryptocurrency market was considered. The essence of the main concepts and compliance with the rules in the field of normative and legal regulation of the cryptocurrency market and the activities of crypto exchanges in Ukraine and the world were studied. Features of the unification and consolidation of the legal regulation of crypto exchanges at the national and international levels are revealed. Ways of implementing regulatory and legal mechanisms for the stimulation and development of the cryptocurrency system in Ukraine at the current stage of economic development are proposed.Originality. An analysis of the legislation of Ukraine was conducted and the experience of foreign countries in the field of legal control over trading operations with cryptocurrencies and activities of crypto exchanges was substantiated for implementation in domestic practice. It is proposed to finalize the legislative framework for the regulation of the cryptocurrency market and the activity of crypto exchanges in Ukraine.Practical value. The results of the conducted research can become the basis for further scientific investigations regarding the normative and legal regulation and use of cryptocurrencies, the functioning of crypto exchanges in Ukraine for the harmonization and unification of legal norms at the national and international levels.Key words: cryptocurrency, cryptocurrency market regulation, virtual asset, digital economy, virtual assets, digital assets, civil rights object, money, means of payment, cryptocurrency, crypto market, law, bill, adaptation, financial circulation.
Keywords: криптовалюта; регулювання ринку криптовалют; віртуальний актив; цифрова економіка; віртуальні активи; цифрові активи; об’єкт цивільних прав; гроші; платіжний засіб; криптовалюта. криптовалюта; крипторинок; право; законопроект; адаптація; фінансовий обіг.