ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ НАПРЯМИ ЕФЕКТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ РІПАКУ НА БІОДИЗЕЛЬ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Пархомець М.К., Уніят Л.М., Чорна Н.П., Градовий В.В. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ НАПРЯМИ ЕФЕКТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ РІПАКУ НА БІОДИЗЕЛЬ В УКРАЇНІМета. Розробка організаційно-економічних засад ефективного виробництва та переробки насіння ріпаку на біодизель в підприємствах України.Методика дослідження. В процесі дослідження використані такі наукові методи: історико-логічний ‒ для аналізу динаміки виробництва насіння ріпаку в Україні та її регіонах; монографічний – для узагальнення передового зарубіжного й вітчизняного досвіду досліджуваної проблеми; системного підходу – для вивчення зав’язків між явищами і процесами економічної діяльності підприємств; групування підприємств за урожайністю і зібраною площею ріпаку – для аналізу їх впливу на економічну ефективність виробництва ріпаку; економіко-математичний – для оптимізації параметрів економічної ефективності виробництва біодизелю на заводах різної потужності; абстрактно-логічний – для прогнозування показників виробництва і продажу насіння ріпаку в Україні, формування висновків та пропозицій щодо подальшого ефективного розвитку ріпаківництва й виробництва біодизелю.Результати дослідження. Встановлено, що впродовж 1990‒2021 рр. в Україні збільшено: зібрану площу ріпаку з 89,6 тис. га до 1004,5 тис. га, урожайність відповідно з 1,45 до 2,93 т/га. За 2016‒2020 рр. урожайність ріпаку в Україні мали: низьку (1,61 т/га) ‒ 17,5 % областей; середню (2,36 т/га) ‒ 61,7 % областей; високу (3,18 т/га) – 20,8 % областей. Підвищити економічну ефективність виробництва й переробки ріпаку можна за такими напрямами: збільшити урожайність і вміст жиру в насінні; активізувати застосування інноваційних технологій вирощування й збирання ріпаку; чітке дотримання рекомендованих вимог щодо боротьби із хворобами, шкідниками й бур’янами. Україна може на 2030‒2035 рр. за сценаріями (песимістичний ‒ оптимістичний) забезпечити відповідно: зібрану площу ріпаку 2250–2810 тис. га; урожайність ріпаку – 3,2-4,0 т/га; продаж насіння – 5100‒9140 тис. т. Для виконання прогнозованого завдання в підприємствах України необхідно налагодити чітку організацію виробництва й збору врожаю ріпаку, розширити ринки збуту не тільки в Європі, а й в Азії, Африці та інших країнах.Встановлено, що ріпак вирощують у 65 країнах світу на загальній площі 42 млн га. Найбільше його сіють у Канаді, Індії, Китаї (8,3‒6,8 млн га). Максимальну середню урожайність мають Ірландія, Чилі, Данія, Бельгія, Німеччина в межах 4,3‒3,7 т/га. У країнах ЄС почали виробляти біодизель HVO з абревіатурою HDRD і HEFA (Угорщина, Фінляндія на заводах потужністю 800 тис. т в рік) – це зелене дизельне пальне другого покоління.З’ясовано, що найвищу ефективність виробництва біодизелю з ріпаку в Україні забезпечують заводи потужністю 20‒100 тис. т пального в рік. Такі заводи досягають найменшу собівартість 1 т біодизелю, найвищу рентабельність діяльності та найкоротший термін окупності.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано організаційно-економічні засади ефективного виробництва та переробки насіння ріпаку на біодизель в підприємствах України.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності агропідприємствами, заводами із виробництва біодизелю, владними структурами України для підвищення економічної ефективності розвитку ріпаківництва та забезпечення потреб країни біодизелем.Ключові слова: ріпак, урожайність, зібрана площа, організаційно-економічні напрями ефективного виробництва насіння ріпаку та його переробки, потужність заводів з переробки ріпаку. Parkhomets M.K., Uniiat L.M., Chorna N.P., Hradovyi V.V. ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC DIRECTIONS OF EFFICIENT PRODUCTION AND PROCESSING OF RAPESEED FOR BIODIESEL IN UKRAINEPurpose. The purpose of the article is to develop of organizational and economic principles of effective production and processing of rapeseed for biodiesel in enterprises of Ukraine.Methodology of research. The following scientific methods were used in the research process: historical and logical – to analyse the dynamics of rape seed production in Ukraine and its regions; monographic – for summarizing advanced foreign and domestic experience of the investigated problem; systemic approach – for studying the connections between the phenomena and processes of the economic activity of enterprises; grouping of enterprises by productivity and harvested area of rapeseed – to analyse their impact on the economic efficiency of rapeseed production; economic and mathematical – to optimize the parameters of the economic efficiency of biodiesel production at plants of various capacities; abstract and logical – for forecasting indicators of production and sale of rapeseed in Ukraine, forming conclusions and proposals regarding the further effective development of rapeseed cultivation and biodiesel production.Findings. It was established that during 1990‒2021 in Ukraine, the harvested area of rapeseed increased from 89.6 thousand ha to 1004.5 thousand ha, the yield, respectively, from 1.45 to 2.93 t/ha. In 2016‒2020, rapeseed yield in Ukraine was: low (1.61 t/ha) – 17.5% of regions; average (2.36 t/ha) – 61.7% of regions; high (3.18 t/ha) – 20.8% of regions. It is possible to increase the economic efficiency of rapeseed production and processing in the following directions: increase yield and fat content in seeds; to activate the use of innovative technologies for growing and harvesting rapeseed; strict adherence to recommended requirements for disease, pest and weed control. In 2030‒2035, according to the scenarios (pessimistic ‒ optimistic), Ukraine can provide, respectively: harvested rapeseed area of 2,250–2,810 thousand hectares; rapeseed yield – 3.2-4.0 t/ha; seed sales – 5,100‒9,140 thousand tons. In order to fulfil the projected task, it is necessary to establish a clear organization of rapeseed production and harvesting in Ukrainian enterprises, to expand sales markets not only in Europe, but also in Asia, Africa and other countries.It has been established that rapeseed is grown in 65 countries of the world on a total area of 42 million hectares. It is mostly sown in Canada, India, and China (8.3‒6.8 million hectares). Ireland, Chile, Denmark, Belgium, and Germany have the maximum average yield in the range of 4.3‒3.7 t/ha. In EU countries, HVO biodiesel with the abbreviation HDRD and HEFA (Hungary, Finland at plants with a capacity of 800,000 tons per year) began to be produced – this is a green diesel fuel of the second generation.It was found that plants with a capacity of 20‒100 thousand tons of fuel per year provide the highest efficiency in the production of biodiesel from rapeseed in Ukraine. Such plants achieve the lowest cost of 1 ton of biodiesel, the highest profitability and the shortest payback period.Originality. The organizational and economic principles of effective production and processing of rapeseed for biodiesel in Ukrainian enterprises are substantiated.Practical value. The substantiated results of the research can be used in practical activities by agricultural enterprises, biodiesel production plants, and government structures of Ukraine to increase the economic efficiency of the development of rapeseed cultivation and provide the country's needs with biodiesel.Key words: rapeseed, yield, harvested area, organizational and economic directions of effective rapeseed production and processing, capacity of rapeseed processing plants.
Keywords: ріпак; урожайність; зібрана площа; організаційно-економічні напрями ефективного виробництва насіння ріпаку та його переробки; потужність заводів з переробки ріпаку.