РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: СУТНІСТЬ, СКЛАДОВІ ЕЛЕМЕНТИ ТА ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Федоришина Л.М., Кононюк О.О., Кононюк І.А. РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: СУТНІСТЬ, СКЛАДОВІ ЕЛЕМЕНТИ ТА ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯМета. Дослідження сутності ресурсного потенціалу територіальної громади, визначення його структури та окреслення факторів, що впливають на формування.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи дослідження: аналізу, монографічний, абстрактно-логічний – для розгляду сутності поняття «ресурсний потенціал» на макро-, мезо- й мікрорівні та виділення поняття «ресурсний потенціал територіальної громади»; індукції, дедукції, структурного аналізу – при визначенні складових ресурсного потенціалу територіальної громади і факторів, що впливають на його формування; табличний, графічний – для наочного представлення систематизованого матеріалу з визначення сутності поняття «ресурсний потенціал» та складових ресурсного потенціалу.Результати дослідження. Досліджено сутність поняття «ресурсний потенціал» на макро-, мезо- й мікрорівні, узагальнено при цьому існуючі підходи в науковій літературі щодо його трактування. Виділено на мезорівні поняття «ресурсний потенціал територіальної громади». Визначено та охарактеризовано складові ресурсного потенціалу громади (природо-ресурсний, матеріально-технічний, фінансовий, демографічний (трудовий), інвестиційний, рекреаційний); зазначено важливість дослідження й вивчення кожної з них для розвитку громади. Окреслено основні фактори формування ресурсного потенціалу громади.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження сутності поняття «ресурсний потенціал територіальної громади», яке в авторському тлумаченні слід розглядати як сукупність усіх наявних ресурсів, які є в розпорядженні й необхідні для реалізації господарської діяльності, та прихованих можливостей, які можуть бути задіяні в певний час та за певних обставин під керівництвом місцевого самоврядування, що гарантуватиме надання якісних послуг та задоволення потреб жителів, забезпечуватиме конкурентоспроможність та соціально-економічну стійкість громади.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям подальших наукових розвідок стосовно ефективного використання складових ресурсного потенціалу територіальної громади та вироблення методики їх оцінювання.Ключові слова: територіальна громада, ресурсний потенціал, фактори, ресурси територіальної громади, природо-ресурсний потенціал, матеріально-технічний потенціал, фінансовий потенціал, інвестиційний потенціал, демографічний потенціал, рекреаційний потенціал. Fedoryshyna L.M., Kononiuk O.O., Kononiuk I.A. RESOURCE POTENTIAL OF THE TERRITORIAL COMMUNITY: ESSENCE, COMPONENT ELEMENTS AND FACTORS OF FORMATIONPurpose. The purpose of the article is to research the essence of the resource potential of the territorial community, determination of its structure and outline of the factors influencing its formation.Methodology of research. The following research methods are used to achieve such purpose: analytical, monographic, abstract and logical - for consideration of the essence of the concept of «resource potential» at the macro-, meso-, and micro-levels and the selection of the concept of «resource potential of the territorial community»; inductions, deductions, structural analysis - for determination the components of the resource potential of the territorial community and factors affecting its formation; tabular, graphic - for a visual presentation of systematized material to determine the essence of the concept of «resource potential» and components of resource potential.Findings. It has been studied essence of the concept of «resource potential» at the macro-, meso-, and micro-levels, and summarized while the existing approaches in the scientific literature regarding its interpretation. It is divided concept of «resource potential of the territorial community» into meso-level. It is defined and characterized the components of the resource potential of the community (natural resources, material and technical, financial, demographic (labour), investment, recreation); it is indicated the importance of research and study of each of them for the development of the community. The main factors of formation of resource potential of the community are outlined.Originality. There was further development of the study of the essence of the concept of «resource potential of the territorial community», which in the author's interpretation should be considered as a set of all available resources that are available and necessary for the implementation of economic activity, and hidden opportunities that can be used at a certain time and under certain circumstances under the leadership of the local self-government, which will guarantee the provision of quality services and the satisfaction of the needs of residents, will ensure the competitiveness, social and economic stability of the community.Practical value. The results of the research can be the basis for further research into the regarding the effective use of the components of the resource potential of the territorial community and the development of methods for their assessment.Key words: territorial community, resource potential, factors, resources of the territorial community, natural resource potential, material and technical potential, financial potential, investment potential, demographic potential, recreational potential.
Keywords: територіальна громада; ресурсний потенціал; фактори; ресурси територіальної громади; природо-ресурсний потенціал; матеріально-технічний потенціал; фінансовий потенціал; інвестиційний потенціал; демографічний потенціал; рекреаційний потенціал.