ТЕНДЕНЦІЇ ШАХРАЙСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ НА БАНКІВСЬКОМУ РИНКУ ТА МОЖЛИВОСТІ ПРОТИДІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Кушнерьов О.С. ТЕНДЕНЦІЇ ШАХРАЙСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ НА БАНКІВСЬКОМУ РИНКУ ТА МОЖЛИВОСТІ ПРОТИДІЇМета. Визначення тенденцій шахрайської діяльності та окресленні можливостей протидії шахрайству на банківському ринку України та інших країн світу.Методика дослідження. Основою методики даного дослідження є порівняльний, динамічний, структурний аналіз. В частині дослідження видів шахрайських операцій застосовується класифікація, індукція та дедукція. Широко застосовується графічний метод. Дані методи використано при визначенні обсягів втрат шахрайських операціях; при визначенні структури фінансових втрат в розрізі різновидів шахрайських операцій; при визначенні тенденцій у банківському шахрайстві.Результати дослідження. На основі інформації щодо об’ємів шахрайських операцій проаналізовано їх структуру, а також визначено попередні прогнозні характеристики щодо розвитку ситуації щодо шахрайських операцій на українському та іноземних банківських ринках. Визначено, що Україна знаходиться серед країн, де ризик такого роду шахрайства є помірним. Проте, особливості розвитку і постійного вдосконалення методів, використовуваних зловмисниками, ставить задачу розробки гнучких та ефективних методів виявлення потенційних загроз шахрайства та запобігання їх реалізації. Також проаналізовано обсяги та структуру шахрайських операцій в розрізі глобального ринку. Детально проаналізовано структуру банківського шахрайства по типах застосовуваних технологій, розглянуто динаміку обсягу деяких видів шахрайських операцій та визначено основні заходи протидії банківському шахрайству. Відзначено, що найбільш ефективним заходом щодо протидії шахрайським операціям з боку клієнтів банків є максимальна поінформованість користувачів щодо необхідних дій в разі шахрайських атак або з метою їх запобігання.Наукова новизна результатів дослідження. Визначено основні характерні особливості банківських шахрайських операцій та їх сегментації за «цільовою аудиторією» потенційних жертв.Практична значущість результатів дослідження. Результати представленого дослідження дозволяють на основі запропонованого структурно-динамічного аналізу виявляти зміни , структуру та тенденції в сфері банківського шахрайства, а також у відповідності до визначених тенденцій будувати політику протидії шахрайству.Ключові слова: транзакції; шахрайство; шахрайські операції; технології; тенденції; структура. Кушнерев А.С. ТЕНДЕНЦИИ МОШЕННИЧЕСКИХ ОПЕРАЦИЙ НА БАНКОВСКОМ РЫНКЕ И ВОЗМОЖНОСТИ ПРОТИВОДЕЙСТВИЯЦель. Определение тенденций мошеннической деятельности в области банковских транзакций и поиск возможностей противодействия мошенничеству на банковском рынке Украины и других стран мира.Методика исследования. Основой методики данного исследования является сравнительный, динамический, структурный анализ. В части исследования видов мошеннических операций применяется классификация, индукция и дедукция. Широко применяется графический метод.Результаты исследования. На основе информации по объемам мошеннических операций проанализирована их структура, а также определены предварительные прогнозные характеристики по развитию ситуации по мошенническим операциям на украинском и иностранных банковских рынках. Определено, что Украина находится в числе стран, где риск такого рода мошенничества является умеренным. Однако, особенности развития и способность мошеннических технологий к постоянному совершенствованию ставит задачу разработки гибких и эффективных методов выявления потенциальных угроз мошенничества и предотвращения их реализации. Также проанализированы объемы и структура мошеннических операций в разрезе глобального рынка. Подробно проанализирована структура банковского мошенничества по типам применяемых технологий, рассмотрена динамика объема некоторых видов мошеннических операций и определены основные меры противодействия банковскому мошенничеству. Отмечено, что наиболее эффективной мерой по противодействию мошенническим операциям со стороны клиентов банков является максимальная осведомленность пользователей о необходимых действиях в случае мошеннических атак или для их предотвращения.Научная новизна результатов исследования заключается в определении основных отличительных особенностей банковских мошеннических операций и их сегментации по «целевой аудитории» потенциальных жертв.Практическая значимость результатов исследования. Результаты представленного исследования позволяют на основе предложенного структурно-динамического анализа выявлять изменения, структуру и тенденции в сфере банковского мошенничества, а также в соответствии с определенным характером тенденций строить политику противодействия мошенничеству.Ключевые слова: транзакции; мошенничество; мошеннические операции; технологии; особенности; структура; тенденции. Kushnerov O.S. TRENDS OF FRAUDULENT TRANSACTIONS IN THE BANKING MARKET AND OPPORTUNITIES FOR COUNTERACTIONPurpose. The main of the article is determining the trends of fraudulent activity and outlining the possibilities of counteracting fraud in the banking market of Ukraine and other countries of the world.Methodology of research. The basis of the methodology of this study is comparative, dynamic, structural analysis. Classification, induction and deduction are used in the study of types of fraudulent operations. The graphic method is widely used. These methods are used in determining the amount of losses of fraudulent operations; in determining the structure of financial losses in the context of types of fraudulent transactions; when determining trends in banking fraud.Findings. The structure of fraudulent transactions is analyzed on the basis of information according their volumes, as well as the preliminary forecast characteristics for the development of the situation regarding fraudulent transactions in the Ukrainian and foreign banking markets. It has been determined that Ukraine is among the countries where the risk of such fraud is moderate. However, the peculiarities of the development and continuous improvement of the methods used by the attackers poses the task of developing flexible and effective methods for identifying potential fraud threats and preventing their implementation.Also, the volume and structure of fraudulent transactions in the context of the global market are analyzed. The structure of banking fraud by types of technologies used is analyzed in detail, the dynamics of the volume of certain types of fraud operations is considered, and the main measures to counter banking fraud are determined. It is noted that the most effective measure to counter fraudulent transactions by bank customers is to maximize the awareness of users about the necessary actions in case of fraudulent attacks or in order to prevent them.Originality. The main features of banking fraud operations and their segmentation by “target audience” of potential victims are identified.Practical value. The results of the presented study allow to identify changes, structure and tendencies in the field of banking fraud based on the proposed structural and dynamic analysis, as well as to create a policy of counteracting fraud in accordance with the identified tendencies.Key words: transactions; fraud; fraudulent transactions; technologies; trends; structure.
Keywords: Ключові слова; транзакції; шахрайство; шахрайські операції; технології; тенденції; структура.