ПРИНЦИПИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Ясишена В.В. ПРИНЦИПИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ Мета. Виокремлення і систематизація ключових принципів, які необхідно враховувати при формуванні облікової політики в частині нематеріальних активів.Методика дослідження. Теоретичною базою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем дослідження принципів обліку, формування облікової політики, обліку нематеріальних активів, законодавчі та нормативні акти з цих питань. Теоретичною і методологічною основою дослідження є загальнонаукові методи (абстрагування, порівняння, узагальнення, аналізу, синтезу) – до пізнання принципів бухгалтерського обліку. Критичний аналіз і системний підхід при дослідженні принципів бухгалтерського (фінансового) обліку, управлінського обліку і податкових розрахунків щодо формування облікової політики підприємства. Абстрактно-логічний метод – для формулювання висновків дослідження.Результати дослідження. Встановлено, що облікова політика підприємства повинна охоплювати альтернативні аспекти бухгалтерського (фінансового) обліку, ключові аспекти і варіанти управлінського обліку і порядок ведення податкових розрахунків. Виокремлено принципи бухгалтерського обліку, що найчастіше згадуються науковцями і зазначені в Законі України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні». Обґрунтовано і запропоновано повторно включити до Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» принцип обачності.Наукова новизна результатів дослідження. Отримало подальшого розвитку дослідження принципів обліку, що лежать в основі облікової політики підприємства. Виокремлено і розкрито принципи облікової політики в частині управлінського обліку НМА.Практична значущість результатів дослідження. Реалізація запропонованих в публікації принципів бухгалтерського (фінансового) обліку, управлінського обліку і податкових розрахунків дозволить сформувати облікову політику, що сприятиме покращенню ефективності управління НМА, що якісно вплине на визначення вартості підприємства.Ключові слова: облікова політика; принципи бухгалтерського обліку; принципи управлінського обліку; нематеріальні активи.  Ясишена В.В. ПРИНЦИПЫ УЧЕТНОЙ ПОЛИТИКИ НЕМАТЕРИАЛЬНЫХ АКТИВОВЦель. Выделение и систематизация ключевых принципов, которые необходимо учитывать при формировании учетной политики в части нематериальных активов.Методика исследования. Теоретической базой исследования являются научные труды отечественных и зарубежных ученых по проблемам исследования принципов учета, формирование учетной политики, учета нематериальных активов, законодательные и нормативные акты по этим вопросам. Теоретической и методологической основой исследования являются общенаучные методы (абстрагирование, сравнение, обобщение, анализа, синтеза) – к познанию принципов бухгалтерского учета. Критический анализ и системный подход при исследовании принципов бухгалтерского (финансового) учета, управленческого учета и налоговых расчетов по формированию учетной политики предприятия. Абстрактно-логический метод – для формулирования выводов исследования.Результаты исследования. Установлено, что учетная политика предприятия должна охватывать альтернативные аспекты бухгалтерского (финансового) учета, ключевые аспекты и варианты управленческого учета и порядок ведения налоговых расчетов. Выделены принципы бухгалтерского учета, которые чаще всего упоминаются учеными и указанные в Законе Украины «О бухгалтерском учете и финансовой отчетности в Украине». Обосновано и предложено повторно включить в Закон Украины «О бухгалтерском учете и финансовой отчетности в Украине» принцип осмотрительности.Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развитие исследование принципов учета, которые лежат в основе учетной политики предприятия, Выделены и раскрыты принципы учетной политики в части управленческого учета НМА.Практическая значимость результатов исследования. Реализация предложенных в публикации принципов бухгалтерского (финансового) учета, управленческого учета и налоговых расчетов позволит сформировать учетную политику, что будет способствовать улучшению эффективности управления НМА, качественно влиять на определение стоимости предприятия.Ключевые слова: учетная политика; принципы бухгалтерского учета; принципы управленческого учета; нематериальные активы. Yasyshena V.V. PRINCIPLES OF ACCOUNTING POLICIES OF INTANGIBLE ASSETSPurpose. The aim of the article is to single out and systematize the key principles that need to be taken into account in the formation of accounting policies in the part of intangible assets.Methodology of research. The theoretical basis of the research is the scientific work of domestic and foreign scientists on the problems of studying the principles of accounting, the formation of accounting policies, accounting for intangible assets, legislative and regulatory acts on these issues. Theoretical and methodological basis of the research are general scientific methods (abstraction, comparison, synthesis, analysis, synthesis) – to the recognition of the principles of accounting. Critical analysis and systematic approach in the study of the principles of accounting (financial) accounting, management accounting and tax calculations for the formation of enterprise accounting policies are proposed in the article. Abstract and logical method is used to formulate the findings of the study.Findings. It is established that the accounting policy of an enterprise should cover alternative aspects of accounting (financial) accounting, key aspects and variants of managerial accounting and the procedure for conducting tax calculations. The principles of accounting, which are most often mentioned by scientists and specified in the Law of Ukraine “On Accounting and Financial Reporting in Ukraine” are singled out. It is substantiated and proposed to re-include the principle of prudence in the Law of Ukraine “On Accounting and Financial Reporting in Ukraine”.Originality. The study of accounting principles underlying the accounting policy of the enterprise has received further development. The principles of accounting policy in the part of intangible assets of management accounting are disclosed.Practical value. Implementation of the proposed principles of accounting (financial) accounting, management accounting and tax calculations proposed in the publication will formulate accounting policies that contribute to improving the effectiveness of intangible assets of management, which will have a qualitative effect on determining the value of the enterprise.Key words: accounting policies; accounting principles; management accounting principles; intangible assets.
Keywords: Ключові слова; облікова політика; принципи бухгалтерського обліку; принципи управлінського обліку; нематеріальні активи.