ПОДАТКОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Петрик О.І., Зорянський В.А. ПОДАТКОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИМета. Дослідження теоретико-практичних аспектів податкового навантаження на банки в контексті забезпечення стабільності банківської системи.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано загальні та спеціальні наукові методи дослідження: логічне узагальнення, системно-структурний аналіз (при визначенні сутності податкового навантаження на банк, та його базових положень); аналіз і синтез (при дослідженні впливу податкового навантаження на стабільність банківської системи); абстрагування (при розкритті поняття «податкове навантаження на банківську систему»); статистичні методи (при дослідженні умов та факторів впливу податкового навантаження на стабільність банківської системи України) тощо.Результати дослідження. Встановлено рівень податкового навантаження на банківську систему України та міжнародного досвіду у цій сфері; досліджено поточні зміни податкового законодавства щодо оподаткування банківських установ; здійснено аналіз сучасного стану розвитку банківської системи за основними показниками, що впливають на формування податкового навантаження банківських установ; визначено сучасні тенденції податкового навантаження на банківську систему; сформульовано пропозиції щодо корегування податкового навантаження на банківську систему України з метою забезпечення її стабільності.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано теоретико-практичний вплив податкового навантаження на банківську систему, що, на відміну від існуючих досліджень, враховує теперішні тенденції розвитку даного напрямку в Україні та деяких країнах світу, що сприяє забезпеченню стабільності банківської системи.Найбільш вагомими науковими результатами дослідження є такі:- досліджено динаміку зміни розміру ставки податку на прибуток в деяких країнах світу, та встановлено вплив таких змін на стан стабільності банківської системи країни;- доведено безпосередній та опосередкований вплив податкового навантаження на банк зокрема та банківську систему в цілому;- запропоновано застосування податкових пільг до встановлення оптимального рівня податку на прибуток для банків України на основі закордонного досвіду з даного питання;- визначено необхідність застосування в Україні диференційної ставки податку на прибуток для різних банківських послуг.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можна застосовувати в банківській сфері (макрорівень та мікрорівень), з метою вироблення практичних рекомендацій в забезпеченні стабільності банківської системи.Ключові слова: банки; банківська система; стабільність; оподаткування банківського сектору; податкове навантаження. Петрик А.И., Зорянский В.А. НАЛОГОВАЯ НАГРУЗКА В КОНТЕКСТЕ ОБЕСПЕЧЕНИЯ СТАБИЛЬНОСТИ БАНКОВСКОЙ СИСТЕМЫЦель. Исследование теоретико-практических аспектов налоговой нагрузки на банки в контексте обеспечения стабильности банковской системы.Методика исследования. Для достижения поставленной цели использованы общие и специальные научные методы исследования: логическое обобщение, системно-структурный анализ (при определении сущности налоговой нагрузки на банк, и его базовых положений); анализ и синтез (при исследовании влияния налоговой нагрузки на стабильность банковской системы); абстрагирования (при раскрытии понятия «налоговая нагрузка на банковскую систему»); статистические методы (при исследовании условий и факторов влияния налоговой нагрузки на стабильность банковской системы Украины) и другие.Результаты исследования. Установлен уровень налоговой нагрузки на банковскую систему Украины и международного опыта в этой сфере; исследованы текущие изменения налогового законодательства о налогообложении банковских учреждений; осуществлен анализ современного состояния развития банковской системы по основным показателям, влияющих на формирование налоговой нагрузки банковских учреждений; определены современные тенденции налоговой нагрузки на банковскую систему; сформулированы предложения по корректировке налоговой нагрузки на банковскую систему Украины с целью обеспечения ее стабильности.Научная новизна результатов исследования. Обосновано теоретико-практическое влияние налоговой нагрузки на банковскую систему, что, в отличие от существующих исследований, учитывает нынешние тенденции развития данного направления в Украине и некоторых странах мира, способствует обеспечению стабильности банковской системы.Наиболее весомыми научными результатами исследования являются:-      исследована динамика изменения размера ставки налога на прибыль в некоторых странах мира, и установлено влияние таких изменений на состояние стабильности банковской системы страны;-      доказано непосредственное и опосредованное влияние налоговой нагрузки на банк в частности и банковскую систему в целом;-      предложено применение налоговых льгот к установлению оптимального уровня налога на прибыль для банков Украины, на основе зарубежного опыта по данному вопросу;-      определена необходимость применения в Украине дифференциальной ставки налога на прибыль для различных банковских услуг.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования можно применять в банковской сфере (макроуровень и микроуровень), с целью выработки практических рекомендаций в обеспечении стабильности банковской системы.Ключевые слова: банки; банковская система; стабильность; налогообложения банковского сектора; налоговая нагрузка. Petryk O.I., Zorianskyi V.A. TAX BURDEN IN THE CONTEXT OF ENSURING THE STABILITY OF THE BANKING SYSTEMPurpose. The aim of the article is the investigation of theoretical and practical aspects of the tax burden on banks in the context of ensuring the stability of the banking system.Methodology of research. General and special scientific methods of research are used to achieve this purpose: logical generalization, system and structural analysis (in determining the essence of the tax burden on the bank, and its basic provisions); analysis and synthesis (in the study of the effect of the tax burden on the stability of the banking system); abstraction (when disclosing the concept of “tax burden on the banking system”); statistical methods (when studying the conditions and factors of the effect of the tax burden on the stability of the banking system of Ukraine), etc.Findings. The level of tax burden on the banking system of Ukraine and international experience in this area are established; the current changes in tax legislation concerning the taxation of banking institutions are researched; the analysis of the current state of development of the banking system based on the main indicators that affect the formation of the tax burden of banking institutions; the current trends of the tax burden on the banking system are determined; proposals for adjusting the tax burden on the banking system of Ukraine are formulated in order to ensure its stability.Originality. The theoretical and practical influence of the tax burden on the banking system is substantiated, which, in contrast to the existing research, takes into account the current trends in the development of this trend in Ukraine and some countries of the world, which contributes to the stability of the banking system.The most significant scientific results of the study are the following:-  the dynamics of changes in the size of the tax rate on income in some countries of the world are researched, and the impact of such changes on the stability of the banking system of the country is determined;-  the direct and indirect effect of the tax burden on the bank and in particular on the banking system as a whole;-  the application of tax privileges to the establishment of the optimal level of income tax for Ukrainian banks, based on foreign experience on this issue;-  the necessity of applying a differential income tax rate for different banking services in Ukraine is determined.Practical value. The results of the study can be applied in the banking sector (macro level and micro level), in order to develop practical recommendations for ensuring the stability of the banking system.Key words: banks; banking system; stability; taxation of the banking sector; tax burden.
Keywords: Ключові слова; банки; банківська система; стабільність; оподаткування банківського сектору; податкове навантаження.