INCREASING THE EFFICIENCY OF USING ECONOMIC POTENTIAL OF ENTERPRISES OF TOURIST COMPLEX (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Шаповал В.М., Герасименко Т.В. Підвищення ефективності використання економічного потенціалу підприємств туристичного комплексуМета. Обґрунтування підходу до дослідження ефективності використання економічного потенціалу підприємств туристичного комплексу, виявлення факторів його підвищення з урахуванням умов сучасного етапу економіки України.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові розробки вітчизняних і зарубіжних вчених, пов’язані з економічними проблемами вітчизняних підприємств туристичного комплексу і шляхами їх вирішення, законодавчі та нормативні акти України в даній сфері, матеріали спеціалізованих наукових конференцій і симпозіумів. У процесі дослідження використовувалися такі методи: групування – для визначення основних завдань підприємств туристичної сфери в рамках нового підходу до використання економічного потенціалу; узагальнення – для побудови концепції економічного потенціалу підприємств туристичної сфери з позиції комплексної оцінки ефективності роботи турфірми.Результати дослідження. Узагальнено та систематизовано методичні підходи до функціонування та оцінки економічного потенціалу підприємств туристичної індустрії на основі вітчизняного та зарубіжного досвіду. Запропоновано механізм ефективного функціонування економічного потенціалу підприємств туристичної сфери з урахуванням особливостей діяльності її суб’єктів при формуванні та використанні ресурсного потенціалу. Розроблено систему взаємодіючих показників ресурсів і результатів, що дозволяє обґрунтувати ключові показники оцінки економічного потенціалу підприємств туристичної сфери. Запропоновано напрями підвищення ефективності використання і розвитку економічного потенціалу підприємств туристичної сфери.Наукова новизна результатів дослідження. Визначені напрямки підвищення ефективності використання економічного потенціалу підприємств туристичної сфери, які дозволяють визначити резерви економічного зростання, і включає методи, інструменти і напрямки вирішення завдань стратегічного розвитку економічного потенціалу.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є основою для вирішення практичних проблем при визначенні резервів економічного зростання туристичних підприємств, здатних підвищити конкурентоспроможність галузі.Ключові слова: економічний потенціал; підприємства туристичного комплексу; ресурсний потенціал; оцінка ефективності; фактори, що впливають на ефективність; показники ефективності. Шаповал В.М., Герасименко Т.В. ПОВЫШЕНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ЭКОНОМИЧЕСКОГО ПОТЕНЦИАЛА ПРЕДПРИЯТИЙ ТУРИСТИЧЕСКОГО КОМПЛЕКСАЦель. Обоснование подхода к исследованию эффективности использования экономического потенциала предприятий туристического комплекса, выявление факторов его повышения с учетом условий современного этапа экономики Украины.Методология исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются научные разработки отечественных и зарубежных ученых, связанные с экономическими проблемами отечественных предприятий туристического комплекса и путями их решения, законодательные и нормативные акты Украины в данной сфере, материалы специализированных научных конференций и симпозиумов. В процессе исследования использовались следующие методы: группировки – для определения основных задач предприятий туристической сферы в рамках нового подхода к использованию экономического потенциала; обобщения – для построения концепции экономического потенциала предприятий туристической сферы с позиции комплексной оценки эффективности работы турфирмы.Результаты исследования. Обобщены и систематизированы методические подходы к функционированию и оценке экономического потенциала предприятий туристической индустрии на основе отечественного и зарубежного опыта. Предложен механизм эффективного функционирования экономического потенциала предприятий туристической сферы с учетом особенностей деятельности ее субъектов при формировании и использовании ресурсного потенциала. Разработана система взаимодействующих показателей ресурсов и результатов, позволяющая обосновать ключевые показатели оценки экономического потенциала предприятий туристической сферы. Предложены направления повышения эффективности использования и развития экономического потенциала предприятий туристической сферы. Научная новизна результатов исследования. Определены направления повышения эффективности использования экономического потенциала предприятий туристической сферы, которые позволяют определить резервы экономического роста, и включает методы, инструменты и направления решения задач стратегического развития экономического потенциала.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования являются основой для решения практических проблем при определении резервов экономического роста туристических предприятий, способной повысить конкурентоспособность отрасли.Ключевые слова: экономический потенциал; предприятия туристического комплекса; ресурсный потенциал; оценка эффективности; факторы, влияющие на эффективность; показатели эффективности. Shapoval V.M., Herasymenko Т.V. INCREASING THE EFFICIENCY OF USING ECONOMIC POTENTIAL OF ENTERPRISES OF TOURIST COMPLEXPurpose. The aim of this article is to substantiate the approach to the study of the effectiveness of using the economic potential of the tourist complex enterprises, identifying the factors of its increasing, taking into account the conditions of the current stage of the Ukrainian economy.Methodology of research. Theoretical and methodological basis of the study are research and development of Ukrainian and foreign scientists, associated with economic problems of enterprises of tourist complex and ways of their solutions, legislative and regulatory acts of Ukraine in this field, the specialized materials of scientific conferences and symposia. The study used the following methods: grouping – to determine the main tasks of enterprises of the tourism sector in the framework of the new approach to the use of economic potential; generalizations - to build a concept of the economic potential of enterprises in the tourism sector from the perspective of a comprehensive assessment of the effectiveness of the travel agency.Findings. The methodological approaches to the functioning and assessment of the economic potential of enterprises in the tourism industry are summarized and systematized in the article based on the domestic and foreign experience. A mechanism for the effective functioning of the economic potential of enterprises in the tourism sector, taking into account the peculiarities of the activities of its subjects in the formation and use of the resource potential, is proposed. A system of interacting indicators of resources and results has been developed, allowing to substantiate key indicators for assessing the economic potential of enterprises in the tourism sector. The directions of increasing the efficiency of use and the development of the economic potential of tourist enterprises have been proposed.Originality. The originality lies in the determining the directions of increasing the efficiency of using the economic potential of enterprises in the tourism sector, which allow to determine the reserves of economic growth, and includes methods, tools and directions for solving the tasks of strategic development of economic potential.Practical value. The results of the study are the basis for solving practical problems in determining the reserves of economic growth tourism enterprises that can improve the competitiveness of the industry.Key words: economic potential; enterprises of tourist complex; resource potential; assessment of the effectiveness; factors affecting the efficiency; Indicators of the effectiveness.
Keywords: Key words; economic potential; enterprises of tourist complex; resource potential; assessment of the effectiveness; factors affecting the efficiency; Indicators of the effectiveness.